Sinking Fund Malaysia

Actually bila taip dalam blog mengenai tajuk ini, Umi tidak jumpa ramai yang menulis this topic. Ada pun sinking fund pasal rumah kebanyakkannya. Which is di sini Umi maksudkan sinking fund lainnnn lagi.

Sebenarnya bila Umi start semula mau fokus menulis di blog, Umi tertanya-tanya mau tulis topic apa. Sebab before this Umi banyak tulis topik yang bercampurkan. Umi perasaan, bukan semua orang suka baca topic dalam blog yang a bit messy melainkan cerita pasal kehidupan. 

Hehe, Umi mau juga cerita pasal life. Cuma Umi rasa, tidak selesa. Tapi semua orang tidak sama kan. It's ok.

So here i wanna share about sinking fund. U all boleh saja search what is sinking fund. But here, Umi mau share secara ringkas apa itu sinking fund.


Sinking Fund ini Fund atau tabung yang kita kumpul sikit-sikit untuk kegunaan akan datang ataupun tabung yang kita simpan untuk membayar 1 amount barang yang besar. 

Untuk Umi sendiri, Sinking Fund ini Umi katogerikan sebagai Sinking Fund long term dan short term. Dimana ada sesetengah Sinking Fund yang Umi perlu simpan dan keluarkan setiap bulan seperti Sinking Fund Klinik.

Sinking Fund Klinik ini Umi gunakan untuk klinik anak setiap bulan, klinik kalau anak-anak demam dan klinik Umi sendiri. So caranya Umi masukkan RM 150 setiap bulan. 

Contohlah bulan January 2022 dalam ini ada RM 300, tengah bulan January 2022. Umi kena pergi klinik anak, so Umi just ambil berapa amount perlu dibayar untuk klinik anak dari Sinking Fund Klinik.

So Umi tidak perlu guna duit Umi sendiri. Sebab Umi sudah asingkan duit untuk kegunaan klinik.

Selalunya klinik anak cuma RM 130, so ada balance RM 20. RM 20 itu bawa saja ke hadapan bulan Febuary 2022. Supaya bulan demi bulan, duit Sinking Fund Klinik akan banyak dan bila ada kecemasan contohlah anak lain pula demam waktu belum ada gaji.

Kita boleh gunakan duit Sinking Fund Klinik ini untuk dapatkan rawatan anak. Tiadalah istilah terpaksa guna duit makan sebab anak sakit. 

Setiap nilai wang kita ada bahagian masing-masing. Ada kawan blog yang buat macam ini? Jom share.

Ohya, Umi mau share Umi punya Youtube mengenai Sinking Fund dan Cash Stuffing.

Entri pertama tahun 2022 + GIVEAWAY

 Bismillah...

Assalamualaikum dan hi kawan-kawan. Lama sangat Umi tidak menulis sini, ibarat dia menjadi anak tiri sudah blog ini sejak kelahiran anak ke-3. Tapi semua tu alasan saja. Kadang ada saja masa untuk menulis tapi kick start menulis tu tiada.

Last year memang masa yang betul-betul laptop pun behabuk. Mujurlah tahun ini terfikir buka laptop. Haha. Itupun baru 1 entri sudah cakap banyak.

Apa kahbar kawan blog semua. Harap semua dalam keadaan sihat. Alhamdullilah Umi dan family sihat. Syukur. Selesma, dan batuk biasa tu normallah. Badan tengah keluarkan antibodi doktor cakap.


Sebenarnya Umi mau start Youtube. Sudah start pun sebenarnya, tapi bila banyak kekangan masa untuk buat video. Umi terpaksa stop di tengah jalan. Bayangkanlah menulis blog pun susah, inikan lagi mau buat video.

So end up, Umi mengambil keputusan untuk menulis sajalah.

But before that, Umi mau buat 1 giveaway. 

Giveaway simple saja, hadiah pun tidak mahal manapun. Tapi jemput join ya. Terima kasih semua.

Syarat Giveaway

1. Buat 1 posting bertajuk "GIVEAWAY ELLY MATIN"

2. Dalam entri nyatakan your target this year.

Contoh macam Umi, Umi mau lebih teratur dalam kewangan.

3. Share the link here ya. will visit u day by day

GA akan tamat pada 31 Jan 2022

Terima kasih semua.


Kenapa Umi Menulis Blog Semula

Assalamualaikum dan hai teman-teman. Hehe. Adakah yang fikir Umi menulis blog semula sebab Google Adsense tu? Erm. Salah satunya. Tapi reason besar Umi menulis blog, sebab Umi suka vibes blog yang tidak bitter serta super supportive. 

Even Facebook pun tidak akan dapat support macam dalam blog. Lagipun Umi memang selesa menulis di blog. Cuma itulah, masa itu Umi susah mau cari. Even di media sosial lain pun Umi tidak menulis secara konsisten seperti dahulu.

Umi menulis bila Umi mau menulis. Sebab ada beberapa kawan yang salah erti dengan penulisan Umi, lagipun.... Bila Umi berada di media social, Umi berpotensi untuk bersangka-sangka yang tidak baik.

Contoh salah sangka itu "eh kenapa komen dia kena reply, komen aku tidak"

Dan kadang Umi sendiri tidak ada masa untuk reply puluhan komen, tapi Umi baca semuanya. Cuma Umi ada perasaan serba salah untuk komen emoji saja. End up Umi lupa reply komen orang. Ampunkan Umi.

Bila baca semula blog Umi, Umi sebenarnya tengah memberi insperasi pada diri sendiri. Umi baca semula penulisan lama Umi.

Lagipun Umi suka sangat effort menulis blog. Bila menulis blog, Umi dalam mode tenang. Alhamdullilah. Mungkin juga sebab Umi menulis di laptop. Umi duduk dan Umi menulis waktu anak tidur.

So mesti ada yang tanya apa isu terbaru yang Umi mau share dalam blog. Huhu, Umi macam biasalah. Umi suka share random sharing.

Tapi since Umi sangat addict dengan planner dan money stuffing atau sinking fund. Ya, Umi share pasal itu. Kot bermanfaat bagi uolls.



My Next Pasif Income

 Assalamualaikum and hi everyone. Alhamdullilah, waktu Umi menulis ini Umi sudah minum 1 cup Cafe Latte Large dan sambil tidurkan Haya di pangkuan Umi. Sebab dia macam ada something hilang bila Umi jauh dari dia. So alang-alang dia nangis bila i berdiri. Angkat sajalah. 

Sebenarnya excited sangat mau certia pasal kisah ini. Haha. Tapi Umi tiada masa yang sesuai untuk menulis dengan tenang. Alhamdullilah hari ini Umi free.

Actually beberapa minggu lepas Umi minta dengan Siinurul untuk cek blog Umi. Sebab seingat Umi tahun 2019 Umi pernah apply Google Adsense. Tapi kan lepas Haya lahir, Umi punya busy lain macam. 

Nurul cakap blog Umi sudah 4 bulan dapat Google Adsense. Which is bulan June lepas Umi sudah boleh iklankan any iklan in my blog. Masa dapat ini, happy gila tau. Umi sampai tidak dapat tidur. Haha. Tu kalau bukan Nurul, memang adsense code tu akan expired. Sebab Umi tidak masukkan pun code tu walaupun sudah dapat. Malah tidak tau pun benda tu ada. Haha.


My first ads in blog. Wah so excited!

Masa Umi decide fokus menulis blog, Umi memang sudah tetapkan niat untuk ada pasif income dari menulis. Sebab Umi memang suka menulis. Dulu Umi pernah rasa mau hasilkan buku. Tapi agak susah dan kos untuk hasilkan buku bukan murah.

Even Si Blusher Merah ini pernah ada tahun 2012, tapi Umi terpaksa delete blog tu sebab Umi mau dominan berbayar. 

Actually ellymatin.net sebelum ini wordpress tau. Tapi Umi tidak pandai guna wordpress. Jadi Umi transfer dalam blogspot, jumpalah uolls semua.

Alhamdullilah. Salah satu impian Umi sejak dulu tercapai tahun ini. Umi memang sejak kenal dunia blog, Umi mau jadi blogger macam orang putih.

Umi syukur sangat-sangat kenal rakan blog macam uolls semua. Umi masih tidak sangka bakal dibayar oleh Google. Walaupun Umi belum dapat bayaran, tapi Umi tetap happy uolls. Happy sangat.

Sebab bagi Umi menulis dan bekongsi ini hobi. Tapi tidak sangka dengan menulis ini Umi bakal dapat income. Malah Umi mau jadikan ia sebagai pasif income Umi. Income bawah bantal Umi.

Sebab Umi mau 1 day bila Umi sudah tua. Umi tinggal di kampung dan nikmati hidup tenang. Masa tu mungkin uolls pun baca posting Umi dengan tenang. 1 fine day insyaAllah. Doakan tau.

Apa-apapun Umi happy sangat dapat google adsense ini. Terima kasih kawan-kawan yang sudi singgah blog Umi, membuatkan Umi semangat menulis dan berkongsi.

Ya Allah, happynya. I hope u boleh rasa betapa i bahagia dan Umi doakan juga bagi yang belum dapat adsense, akan dapat. InsyaAllah.

PENCARIAN BLOGLIST ELLYMATIN.NET

Assalamualaikum dan hai jiran-jiran blog Umi. Setelah 1 tahun pencarian bloglist. Tahun ini Umi mau mencari lagi 20 blog untuk menjadi jiran terdekat Umi.
Memandangkan blog Umi ini tidak boleh copy, so boleh juga screenshot or print screen gambar ya.

Just a simple task to follow this segmen.

Describe your best friend. Me first.

Setiap insan di dunia ini, mesti ada orang yang kita boleh percaya. Kita boleh share anything. Umi jenis suka berkawan tapi bukan semua kita boleh cerita dengan orang lain.

So inilah kawan Umi yang rapat, yang Umi boleh share apa saja dan Umi berani show off. Haha.

Tudung Merah ialah Ann. Sekarang dia di Pahang since 2019, dan dalam gambar ini antara meet up terakhir kami in person. Maybe kalau bukan sebab covid, Umi sudah fly bawa anak-anak datang Pahang. Ann sekarang sudah buat bisnes Shaklee. InsyaAllah dia akan menjadi salah seorang leader Umi yang hebat di Pahang. Ada geng Pahang sini. Boleh support Ann.

Tudung Hijau ialah Yani. Even kami ini bukanlah jauh mana pun. Dia di KK, Umi pun di KK. Tapi masih ada kekangan jumpa. Last jumpa tahun lepas. Sebelum Umi bersalin. Yani masih Agen Coway terbaik di KK. Siapa cari Coway, i can drop her details. Sebab dia ini antara agen terbaik di KK.



How about u?

Segmen ini akan berakhir pada 6 October 2021. Sempena birthday my 2nd baby girl. Jemput join semua. Terima kasih.


Alhamdullilah 115k Pageview

Jujurnya susah sangat mau konsisten untuk menulis di blog sejak Haya lahir. Umi kadang mau menghadap laptop tu memang sempat, tapi kalau dia bangun. Umi memang stuck dengan dia. 

Umi sedar Umi sedang diuji dengan kata-kata Umi yang lepas. Ada anak kecil pun boleh buat. Ya memang boleh buat, tapi tidaklah semeriah orang lain.

Jujurnya ada baby kecil memang penat sangat. Haya lagi so manja, even Umi mandi pun dia ikut. Makan, tidur, masak semua dia ikut.

Tapi semua tu cabaran mak-mak kan? Umi terima dan perbaiki diri hari ke hari. Pun ya memaksa diri untuk lebih produktif. Kena konsisten Shaklee untuk stay bertenaga, sihat dan cantik. Hehe.

So here, i wanna thank you all for visiting my blog. Asbab uolls Umi berjaya capai my 1st 100k pageview.

Umi start blogging dulu, Umi tidak sangka dapat 10k dan akhirnya sekarang 100k pageview. Alhamdullilah!

So apa boleh di buat dengan 100k ini. Haha. Bolehkah buat duit dengan ini? Kikiki. 


Hi Kawan-kawan