Hidup Tanpa Anak

Assalamualaikum

Sebenarnya saya terpaksa tinggalkan anak-anak dengan parents saya di kampung untuk program 2 hari. Pada asalnya hantar 27/12/2019 dan ambil pada 29/12/2019 tapi husband cakap biarlah anak-anak di kampung dulu and my mom pun cakap, nanti hantar sama-sama waktu hantar adik ke KK.

Sebenarnya mama-mama ini, kalau anak ada. Bukan main garang mengalahkan singa. Tapi bila anak tiada, motivasi diri untuk masak, kemas rumah dan sebagainya terpadam begitu saja. Selama 4 malam tidur tanpa anak, memang rasa sangat kosong walaupun ada bestnya juga. Tapi still rasa kosong. Hahaha.

Masa tu juga tiba-tiba terfikir dan terjawap kenapa Allah bagi rezeki anak seawal yang kami tidak sangka. Saya disahkan hamil selepas sebulan nikah dengan suami. Memang mental tidak sediah 100%, sebab masa tu mood memang mood bujang dan saya masih berkerja di salah sebuah project besar di Sabah.
Antara asbab Allah hantar untuk saya lebih kenal Islam. Thank you so much Yayang. Umi love u kerana Allah.

Kalaulah sampai sekarang saya tiada anak, adakah saya seperti sekarang? Menerima Islam sepenuh hati demi anak. Ini kena baca next story kisah Tahun Akhir Mualaf. Sebab kalau tak baca takut jadi fitnah. 

Saya menerima Islam sedikit demi sedikit selepas disahkan hamil. Sebab fikiran logik saya, saya tidak mahu anak saya Islam hanya pada IC. Allah hantar anak untuk saya belajar mengenai Islam.

Mungkin kalau saya tiada anak, saya masih dengan kehidupan lama saya. Hidup dalam tekanan, hidup dalam kehitaman dan sebagainya.

Saya amat bersyukur, sebab Allah bagi jawapan dan tunjuk jalan untuk saya. Terima kasih Allah for everything.

Thank you so much mom, tolong jaga anak-anak. Terima kasih juga sebab masih menerima saya dalam family kita.

My 2nd daughter. Ini juga asbab saya berhenti kerja dan mencari redha Allah.

Ya Allah syukur sangat-sangat. Jadiklah saya seorang ibu, isteri, anak, sahabat, dan insan yang penyabar serta mencintai jalan yang Engkau sediakan ya Allah. 

Terima kasih atas segala cabaran dan kemanisan yang Engkau sediakan untuk saya dan keluarga. 

Sampai bertemu lagi ya kawan-kawan. Semoga sedikit sebanyak penulisan saya ini, memberi semangat untuk kita semua menjadi lebih baik.. InsyaAllah.

EH Squad

MINUM MINYAK MASAK UNTUK LEGAKAN SEMBELIT?

"Lama sudah tercari-cari yang boleh legakan SEMBELIT? Sampai ada yang sanggup minum minyak makan semasa berpantang?"

Hah.. siapa pernah ada pengalaman minum minyak masak waktu sembelit? Waktu budak-budak kalau sembelit my mom akan letak minyak di dubur untuk memudahkan kami berak katanya. Tapi dah besar ini teringat pula sharing aunty tu suruh minum minyak masak. Entah apa rasanya. Haha.


Saya tidak pernah minum minyak masak waktu sembelit tapi pernah kena sembelit teruk masa berpantang anak pertama. Masa itu, kawan saya suggest untuk minum 1 ubat yang ada di farmasi.

So saya pun beli ubat Lactul ini. Ubat ini ada sukatan tau dan sangat manis. Sekali minum kena minum 5ml, tapi sayangnya masih sembelit. Akibat takut sembelit saya terpaksa minum 1/2 botol setiap kali mau berak sebab sakit bah sembelit, apa lagi baru bersalin dengan jahitan yang sangat banyak.

Sebotol ubat ini RM 9 paling murah dan RM 15 paling mahal. Hampir sebulan saya minum ubat ini untuk legakan sembelit. So just imagine 20 botol x RM 9. Boleh botok husband. Hahaha. Mahal! Tak tapi takut masuk jamban, berpeluh..hahaha.

Pernah juga kawan kenalkan produk yang memang boleh tahan testimoni, tapi kononnya masa tu takut mau makan produk yang tidak di jual di farmasi. hehe. Walhal produk tu ada saja lulusan KKM, Produk pun dijamin mesra alam, berkesan dan selamat.


Masa tu duit bukanlah issu, tapi tidak terbuka hati. Tapi bila ingat semula keadaan sembelit tu. Seram! 

Tapi Alhamdullilah. Allah buka hati untuk try produk ini masa anak kedua. Walaupun bersalin secara czer, tapi saya tiada masalah sembelit. As u all know, orang yang czer ini lebih sensitif masuk angin dari bersalin normal. Sembelit sikit memang teruk tidak boleh bangun. So better berhati-hati yang bersalin secara c-section.

Nama produk tu Herb-Lax. Masa bersalin anak kedua saya memang makan ini untuk elak sembelit. Sebab tidak terbayang oleh akal bila czer dan sembelit. Memang makan Herb Lax tiada masalah sembelit langsung. Makan Herb Lax jam 10 pm, esok duduk jamban memang akan keluar dengan lancar.

Herb Lax ini juga bantu untuk cuci dinding usus. So pada yang pertama kali ambil, kalau nampak najis lebih busuk dan gelap dari biasa. Itu maksudnya anda terlalu banyak toksin.

Boleh rujuk kandungan Herb Lax sini ya > Kandungan Herb Lax


Bagi yang berminat dapatkan HErb Lax boleh dapatkan sini:
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=9205b0307dc3a369cdb6586b0edcb4b7

9 HERBA BAIK UNTUK USUS BESAR KITA

Bila fikir balik, macam mati hidup semula. Hari ini, tiba-tiba terfikir pasal 1 produk yang menyebabkan saya gastrik yang teruk akibat usus menipis. 7 tahun lepas, adalah kali terakhir saya minum tea cuci perut yang dijual di Farmasi terkenal Malaysia. Tea yang bila kita minum, perut akan memulas seharian.

Tidak dapat bayangkan macam mana keadaan perut kalau minum tea tu sampai sekarang. Sebab masa stop tu pun memang kena gastrik teruk dan bermacam penyakit. 1 of my friend, doktor sahkan usus hampir luka sebab terlalu minum tea pencuci perut. 

Nauzubillahminzalik! Minta di jauhkan. Usus bocor, bengkak, luka. Bukan 1 perkara yang simple tau. Melihat kos rawatannya pun kita tau sudah penyakit ini bukanlah penyakit yang simple. SERAM! for those yang masih minum tea cuci perut. Sila berhenti.


Saya pernah minum tea cuci perut ini waktu belasan tahun, ambil mamy punya. 1 malam 1 hari perut memulas tapi tidak membuang. Badan rasa lemas dan memang tiada selera mau makan sebab sakit perut.

Alhamdullilah, Allah izin untuk temui 1 produk yang ada 9 herba power dalamnya. Herba-herba ini pun herba alami, memang Beyond Organic.


9 jenis herba yang terkandung dalam Herb Lax

Buckhorn bark – Kulit Buckthorn meningkatkan keupayaan kolon secara efektif untuk melembutkan najis. Ia memudahkan kelembapan kepada usus. Sangat sesuai untuk yang ada masalah buasir dan yang baru selesai pembedahan khususnya. Sangat penting untuk membersihkan kolon. 





Licorice root – Herba ini Chinese medicinal tradition. Ia digunakan untuk melegakan perut seperti keracunan makanan, ulser perut, sakit ulu hati. Selain itu, Licorice root ini juga boleh membantu membersihkan sistem pernafasan anda. ia juga boleh mengurangkan stress dan akhir sekali membantu protect your skin and teeth.
Fennel seeds – Sangat tinggi dengan nutrisi seperti Vitamin C, Kalsium, Magnesium, Potassium dan Manganese. Fennel seeds ini tinggi antioksidan dan boleh mengurangkan selera makan. Sesetengah kajian bahawa Fennel seeds boleh meransang penghasilan air susu ibu. 



Anise seeds – Tinggi dengan nutrisi dan boleh membantu kurangkan depresi. Selain itu, ia juga menghalang untuk pertumbuhan bakteria dan kulat. Bantu legakan gejala Menopause. Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan.




Rhubarb root – Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakan sebagai antibiotik

Blue malva flower – membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit

Culver’s root – membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma



Alfalfa leaf – membersihkan usus, darah dan hati.



Senna leaf – merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, mempercepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak


Bila study 9 jenis herba ini, saya sedar bahawa Herba Lax bukan sekadar untuk membantuk atasi sembelit tapi banyak benefit. Itu sebab juga bila kita ada masalah sembelit, kita ada banyak masalah lain. Antaranya ialah masalah kulit.

KENAPA HAIWAN TIADA KANSER?

Bila saya menggali cerita pasal pendetox badan kita ni kan..makin saya takut makan macam-macam.


ini ialah keadaan perut kita yang bersih.. ingatkan perut lembu atau karabau yang selalu kita lahap tu.. bersih sajakan perut dorang, sebab itu karabau sama lembu makan rumput jak.. walaupun ada org cakap dorang gemuk juga walaupun makan rumput.. tapi pernah dengarkah karabau kena kenser perut? 

bayangkan perut kita.. bayangkannnnn..... mari saya cerita ar, contohnya sayakan.. suka sangat makan makanan yang fatty, junk, fast food..
rasanya perut saya ada rupa macam perut dalam gambarka lagi?
.
itulah kebanyakkan kita yang ada title manusia ni ada penyakit pelik2.. paling femes sekarang kanser perut.. nauzubillahminzalik.... kenapa kena kanser perut? sebab makanan kita yang sukar di hadam.. Berak yang tidak menentu.. Manusia normal dia berak at least twice a day.. tapi kita berak once a week.. hati2 ya kalau ada simptom macam ni.. Anda ada simptom sembelit.
.
supplement? ok perlukah.. suda eat clean kenapa mau supplement.. hakak2 abang2.. please sedar.. kita memang eat clean tapi adakah sayur or buah kita makan bebas dari toksin contohnya bikin mati itu ulat2? kau yakin bebas? ok.. fungsi supplement dia kasi tolong kita repair darah, tisu badan, sel2 mati kita dan detox.. juga kasi lengkap apa yg terkurang dalam pemakanan harian kita. faham? tapi mestikah shaklee? kau tanya saya konfom saya jawap mesti.. yes.. shaklee is the best supplement for detox.. sekali lagi I cakap.. shaklee bukan hanya detox ur kolon or usus.. tapi ia juga detox seluruh badan kita.. repair sel darah kita, repair sistem dalm badan kita.. dan yg paling penting shaklee adalah supplement paling selamat di dunia.. terbukti selamat.. bukti ini bukan saya yg claim ok..bukti ini saintis dan company lain yang buktikan..
.
akhir sekali trylah detox kalau nak hidup gojes, sihat dan cergas
.
panjang owhkan.. siapa baca sampai habis bolehlah komen dan bagi pendapat kamu.. perlukah tidak perlu detox ini.
.
kalau malas buat detox atleast once a week In a month..
.

Good news! Detox 18.0 sudah start hari ini. Alhamdullilah. Tidak sangka sudah setahun Jom Detox Jutawan!

UBAT KURUS ADA DADAH

Teringat zaman mau kurus dulu, saya memang fikir untuk kurus tidak perlu makan apa-apa. Itu sebab selalu masuk angin, sering kena gastrik sebab saya hanya makan selepas 2 hari tidak makan. Tapi bila makan, memang qada berganda-ganda. Hahaha.

Tapi sejak kenal Shaklee, sebenarnya banyak yang mengubah hidup saya. Alhamdulillah Allah izin untuk kenalkan Shaklee pada saya. Tahun 2016 kira kali pertama saya amalkan diet Eat Clean. Eat Clean ini mampu memperbaiki sistem dalam badan kita.

Bagi saya Eat Clean umpama kita susun atur rumah setiap hari. Perasaankah kalau tidak susun atur rumah. Rumah serbutkan? Begitu juga perut kita. Sekiranya kita tidak susun atur apa yang kita makan setiap hari, sistem penghadaman kita jadi serabut.

Hari ini mau share cara untuk kira portion makanan yang seimbang. Sebab piramid makanan tidak releven lagi sekarang kot. Ini sebab manusia makin bijak. Maaf. Tapi bila cakap pasal piramid makanan, ramai yang fikir dalam sehari boleh makan ikan 2 ekor, ayam 5 ketul, telur 10 biji. Sebab alasannya, dalam piramid makanan sudah di tulis macam itu.


Betulkah makan sayur lebih boleh kuruskan badan? Betul tapi ada caranya

Betulkah perlu elak nasi untuk kurus? Erm.... kurang betul! Ada caranya tau.

Betulkah bread lebih baik dari nasi? Hahahaha. Kalau ko bukan orang asia, betullah kali.

So ini tips pengambilan makanan setiap hari. Tips Eat Clean. Maksud eat clean tu. No sugar, no MSG, less salt.
.
3 hidangan sayur setiap hari
2 hidangan buah setiap hari
2 hidangan protein setiap hari
2 hidangan karbo setiap hari



Boleh fahamkan?

Okey, mau cerita 1 kejadian yang membuatkan suami saya marah sangat. Masa tu baru boyfriend. Hehe. HG tau saya ambil ubat kurus kaki lima, memang teruk juga saya kena marah. Haha.

So tidak berani ambil sudah selepas itu, walaupun berat turun 10kg dalam masa 2-5 hari saja dan waktu telan ubat itu. Saya tidak dapat tidur selama 3 malam. Buat kerja siang malam macam orang gila. Badan melayang-layang.

Tapi masa tu umur 20 tahun, memang noob sangat mengenai pemakanan sihat sebab yang saya mau. Ialah kurus dengan cepat.

Beberapa bulan dari stop ambil ubat tersebut, keluar news pasal ubat tu. Antara tajuknya "meninggal kerana mengambil ubat kaki lima". Product itu di blurkan, tapi saya masih kenal botol tersebut dan ubat itu disahkan mengandungi dadah yang tinggi. Allah. Patutlah selama makan ubat itu, saya tidak dapat tidur.

Selepas kejadian tersebut, berat 2 kali ganda naik. Sampai cecah 80 kg. Muka dan badan persis dugong sudah. Haha.

Kecewa dengan kenaikan badan yang mendadak, sampailah saya kahwin dan pregnant, susukan anak dan pregnant, lepas tu susukan anak. Saya pernah cecah 104kg wakjtu 1st pregnancy.

Tapi 104 kg tu tidak risau pun, sebab masa tu saya ada kerja, ada suami dan ada anak. Rasa bersyukur sudah dengan apa yang ada. Sampailah Allah tarik nikmat kesihatan. Start from that, saya belajar cara pemakanan yang betul.

Allah tarik nikmat, dan bagi nikmat yang lebih besar. Alhamdullilah.

Sebelum pandai jaga makan, saya fikir kalau mau diet. Saya skip nasi dan ganti dengan sepapan biskut. Walhal, biskut itulah punca kegemukkan utama saya. 
Muka belum insaf ini,.. Hahaha.. Makan biskut 1 papan untuk seklai makan.

SAYA BERJAYA TURUNKAN BERAT BADAN SEBANYAK 16.5 KG

PEMINAT TEH TARIK TEGAR HILANG 16.5 KG
Sebenarnya sebelum detoks saya rasa saya ini sihat saja. Tapi saya memang tidak mampu kawal pemakanan. Ada masanya saya berani habiskan 3 cawan milky tea dalam masa sehari sahaja.
Selain itu, saya memang peminum teh tarik yang tegar. Saya boleh minum teh tarik setiap hari, tanpa rasa jemu walau sekelumit. 

Sebelum detoks,  saya ada ekzema kulit yang sangat teruk. Memang amat menakutkan saya. Dalam tempoh sebulan, sekurang kurangnya 2 minggu saya akan terkena ekzema. 

Saya agak sukar untuk solat pagi. Badan rasa malas saja sebab rasa terlalu penat dan letih untuk bangun dan bergerak cergas.

Saya memang ada masalah mudah marah, mudah stress, mudah sentap dan kadang kadang rasa tak ada motivasi untuk berusaha.

Dulu, Visceral Fat saya memang bacaan tinggi iaitu 14. Tengok bacaan macam ni buat saya betul betul risau kerana bila bila masa saya boleh dapat penyakit. 

Saiz baju 52. Nak beli baju pun rasa tak ada semangat. 

Bila kawan ajak saya untuk join program Jom Detox Jutawan, saya terus kata ye. Sebabnya saya nak turunkan berat badan. Tapi saya betul betul tak sangka yang rupanya program inilah yang merubah hidup saya sebenarnya. Saya bukan sekadar dapat turunkan berat badan, tapi juga dapat selesaikan semua masalah kesihatan saya. Alhamdulillah.  

Berat badan saya sebelum detoks 84.5 KG. Dari situ saya berusaha untuk turunkan berat badan dengan cara yang betul. 

Selepas saja detoks, perubahan berat badan saya sangat ketara. Saya hilang 16.5 KG selepas 3 kali sertai program Jom Detox Jutawan, iaitu 36 hari. Saya sangat teruja dengan perkembangan ini. Bukan mudah untuk saya turunkan berat sebelum ni, tapi dengan Jom Detox Jutawan ianya umpama teramat mudah bagi saya.

Sepanjang detoks dan eat clean, makin lama saya makin tinggalkan gula. Saya dah sangat bahagia tanpa gula dalam makanan dan minuman harian saya.
Kesan daripada itulah juga, ekzema saya semakin singkat tempohnya. Dalam sebulan, jarang sangat saya dapat ekzema trigger. 

Kini, nak bangun solat Subuh pagi pagi pun saya rasa semangat. Mudah je nak bangun sebab badan dah ringan. Mana tak nya, saya dah buang 16.5 KG beban yang saya bawa ke mana saja selama ni. 

Sejak selepas detoks, otak saya jadi laju. Saya mudah bersabar dan bertenang di kala dalam keadaan beremosi. Dan yang paling best, hati dan fikiran saya kini sentiasa terarah ke arah perkara positif dan yang menginspirasikan.

Visceral fat saya kini dah 6. Dah berkurang 8 dari asal. Alhamdulillah! Itu menunjukkan keadaan dalam badan saya makin sihat. 

Saiz baju pula dah berubah ke 34. Sekarang ni pantang tengok baju terus rasa yakin yang ada saiz untuk saya.
Begitulah kisah saya. Ia satu pengalaman yang istimewa bila Allah lorongkan saya untuk kenali Jom Detox Jutawan. Sebab ia satu satunya program yang bagi proven result untuk saya turunkan berat badan dalam masa yang singkat. Saya sarankan anda sertai sama.

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1Ue1OPNjpSNM6wQ6OWnOI4Db7E7sqPYcx
Elly Fhriscka Matin, 29 tahun, Sabah. Bisneswoman

KELEBIHAN BUAT BISNES SHAKLEE BERBANDING BISNES LAIN

Macam yang korang tau, saya sudah bisnes Shaklee since 2016 dan pengguna Shaklee sejak tahun 2014 selepas kelahiran anak pertama saya. Saya pernah ceritakan kenapa saya suka sangat dengan bisnes Shaklee sangat-sangat. Salah satu sebabnya saya rasa buat Shaklee ini effortless. Tidak guna tenaga yang banyak untuk berkerja tapi pulangan wang yang banyak.

Kisah kejayaan saya dalam Shaklee
Effortless income

1. Product
Ramai kot yang tau, product Shaklee ini memang Beyond Organic. Bukan  product cikai-cikai. Bayangkanlah skincare terbaru Shaklee tu dikaji dan diuji selama 8 tahun lamanya. 8 tahun babe, bukan 8 bulan, bukan 8 hari, bukan 18 bulan tapi 8 TAHUN. Bayangkan mau buat 1 product ambil masa lama macam tu sebab nak yang terbaik untuk penggunannya. Untuk pengetahuan semua, Youth Skincare itu juga bebas dari 2500 bahan kimia yang berbahaya.

Sama juga dengan product Shaklee lain. Bukan dihasilkan setahun dua. Tapi diuji bertahun-tahun supaya menjadi terbaik dari yang terbaik. Tahukah kalian, supplement pertama Shaklee pun berumur 104 tahun. huh! hebat bukan.

That why i choose Shaklee. Sebab saya yakin, product yang Shaklee jual ini tidak memudaratkan saya dan pengguna lain. 

2. Marketing Plan
Saya pernah ikut bermacam jenis MLM di Malaysia ini. Hehe. Yang halan dan tidak halal. Tapi hanya Shaklee yang betul-betul membuatkan saya jatuh cinta. Dulu saya pernah ada rank Director in Qualification dalam 1 MLM, tapi dapat bonus RM 3+ kot. Lepas tu kena ready stock barang yang banyak dan bulan depan product lain pula yang perlu di jual. Saya bukan cakap MLM tu tidak bagus, tapi saya rasa tidak sesuai untuk saya yang ada bajet kecil untuk buat ready stock.

Dalam Shaklee pula, jualan RM 450 pun sudah layak untuk dapat bonus. Bonus pertama saya dalam Shaklee RM22 saja. Tapi saya happy buat bisnes ini sebab saya tidak perlu simpan stok yang banyak dan stok yang kita beli bulan ini tidak akan out of date untuk bulan hadapan.

Tahukah anda, peratusan bonus Shaklee sehingga 46%. Tu sebab ada saja rank macam saya, rank kedua dalam leadership Shaklee boleh dapat RM 3k keatas.

Untung runcit Shaklee juga sangat tinggi berbanding bisnes lain. Contoh Vivix retail price RM 475, tapi harga member RM 390. Ada keuntungan RM 85. Banyak tu.

Market Shaklee juga tidak tertumpuh pada sesetengah golongan sahaja. Golongan ibu yang tidak makan Shaklee pun kena beli Shaklee untuk anak-anak. Golongan bapa yang tidak makan Shaklee, kena beli untuk isteri dan seterusnya. 

3. Sistem yang Produktif
Saya paling suka sistem Shaklee. Mau beli masuk sistem, mau register masuk sistem, even mau cari nota berkenaan produk pun masuk sistem. Yang paling best bila bonus di update setiap hari dalam sistem. So siapa mau capai bonus bulan depan lebih banyak, hari-hari kena cek sistem dan buat sale.

4. Tidak perlu simpan stok
Yeszzaaa. Register RM 65, lepas tu intro dengan kawan-kawan. Kawan-kawan order, baru anda order. Tidak perlu simpan stok. Product boleh dibeli melalui online atau datang terus ke branch Shaklee.

5. Modal rendah
Modal RM 65 saja

6. Support company
Support company yang sangat power. Shaklee bagi training free berkaitan nutriisi dan marketing online offline. SEMUANYA FREE

7. Bisnes Adil
Yes! bisnes ini antara bisnes yang paling adil di alam semestar.
Shaklee bukanlah bisnes yang orang bawah buat, orang atass dapat. 

Shaklee ini contoh saya A jual RM 500, dan B jual RM 1500. Saya tidak akan dapat bonus dari B melainkan saya jual RM 2000. 

Siapa buat, dia dapat! Saya sendiri atasi upline saya. Alhamdullilah!

Okey.. Mau join bisnes ini?

5 ORGAN DETOX DAN FUNGSI

Taukah uolls yang badan kita ini boleh Detox sendiri. So meh kita explore satu-satu apa organ detox yang boleh detox badan kita dan fungsinya sekali. Sama-sama belajar tau.


PARU-PARU
Paru-paru berfungsi untuk keluarkan gas karbon dioxida. Sebab bila kita hidu udara, organ pertama akan dapat segala oksigen dan gas-gas yang tidak diperlukan ia akan pergi kepada paru-paru. So paru-paru akan berkerja dengan itu kita kena make sure bahawa sel paru-paru mendapat nutrien yang lengkap untuk membuat sistem pernafasan lebih lancar.

USUS BESAR DAN KECIL
Kolon ini bantu untuk keluarkan najis. Kolon yang sihat sangat penting untuk melacarkan proses pembuangan najis kita supaya tidak ada masalah sembelit dan najis yang di keluarkan itu ialah sihat. 

KULIT
Kulit merupakan organ paling besar dalam badan kita dan toksin juga boleh dikeluarkan melalui peluh dan liang roma. Apabila kita bersenam dan keluarkan peluh, sebenarnya peluh ada toksin. Sebab tu dalam Detox, Coach akan galakkan untuk bersenam. 


HATI
Hati merupakan organ pertama untuk membuat detox. 80% proses Detox dibuat oleh hati. Fungsi hati sebenarnya untuk menapis racun dan bakteria yang terdapat dalam darah.

Disebabkan hati ini besar, ia terpaksa membuat 2 fasa untuk Detox. Fasa pertama dan kedua. Setiap fasa yang berlaku akan memerlukan nutrien yang penting untuk menyokong menyah-toksin.

Toksin yang terdapat dalam lemak akan diproses menjadi bahan buangan larut air. Apabila sudah bertukar untuk diproses menjadi bahan buangan, bahan buangan akan di salurkan pada 2 channel. Pertama pergi pada darah untuk disalurkan kepada kidney untuk menjadi air kencing dan kedua akan pergi ke bahagian sistem pembuangan iaitu menjadi najis.

Hati juga dia bantu untuk mengeluarkan enzyme untuk menukar lemak makanan yang kita makan ini daripada perut tu akan menjadi pecahan lebih kecil untuk digunakan kepada badan. 

Dapat anda bayangkan kalau kita tiada hati atau liver. Sangat banyak toksin yang akan berkumpul sebab majority bahan kimia hati akan bantu untuk jadi lebih simpyfied ke bahagian tertentu untuk dibuang. So kena make sure hati kita ini sihat dan berikan nutrisi yang cukup untuk hati.


BUAH PINGGANG
Fungsi buah pinggan sebenarnya untuk menapis darah daripada badan kita. Toksin dalam darah tu akan dikeluarkan melalui air kencing kita. So sebenarnya kalau kita ambil banyak bahan kimia masuk dalam badan, buah pinggang kita akan berkerja lebih kuat. Itu sebab kita kena kurangkan aktiviti memasukkan bahan kimia dalam badan.

Antara aktiviti tersebut ialah makan fast food, makan proses food dan banyak sebenarnya penyebab bahan kimia masuk dalam darah kita. Itu sebab saya cakap, semua orang kena Detox zaman ini. Sebab dengan Detox, coach akan pantau tau pemakanan kita. No crap food, even pencuci rumah pun coach akan advise untuk buat pilihan terbaik yang boleh kurangkan bahan kimia masuk dala darah kita.


Sebenarnya apabila sistem penyingkiran badan kita atau organ yang terlibat terlalu kuat untuk berkerja. Sistem anda tidak akan mampu untuk menampung toksin yang masuk dalam badan. Bila badan tidak mampu menampung toksin badan akan mudah penat, mudah masuk angin, sakit kepala, stress dan banyak masalah kesihatan lain.
Sumber : Gambar Google

Badan kita umpama tong sampah hijau itu. At first tong sampah ini berfungsi untuk membuang sampah bayangkan badan kita juga berfungsi untuk membuang sampah yang masuk. 

Tapi lama kelamaan sekiranya sampah dalam tong sampah tidak di buang tapi orang keep on buang sampah dalam tu dan tiada orang maintenance, tong sampah jadi penuhkan? Terpaksa buang tepi tong kan? Lalat datangkan? 

Begitu juga toksin dalam badan kita. Bila badan kita terlalu penat berkerja dan terlalu penuh oleh toksin, ia tidak mampu untuk buang toksin secara natural sudah. So itu sebab kalau badan terlalu banyak toksin, badan akan mudah jatuh sakit dan datanglah masalah kronik yang lain. Macam lalat.

BEKERJA TAPI NAK BUAT BISNES? BOLEHKAH?



Mestila boleh babe. Ramai tau yang masih bekerja dan dalam masa yang sama buat bisnes. Dulu masa berkerja, saya pernah berniaga air tin dalam site. Sehari dapat keuntungan dalam RM 100.

Tapi zaman berubah. Sekarang ini lebih ramai memilih untuk berkerja dalam masa yang sama buat bisnes online. As long as tak ganggu kerja hakikih. 
Ramai juga kawan Shaklee yang masih berkerja dan buat bisnes Shaklee. 
3 sebab Shaklee menjadi pilihan ramai wanita berkerjaya;

1. Modal RM 65Yes! Dengan RM 65 sahaja, anda layak untuk mulakan bisnes. Layak dapat bonus RM 20-RM10k++++ sebulan. Untung runcit 15%-25%.

2. Tidak perlu simpan stok. Dalam Shaklee kita tidak perlu simpan stok beratus-ratus atau ribu-ribu. Beli sahaja apa yang customer order. Ia bisnes dropship yang ada sistem. Order pun key in melalui online je. Waktu rehat kerja hakikih. Boleh key in order customer.

3. Tidak perlu pos. Ada orang mau beli barang? Tidak perlu pening kepala mau pos barang atau mau packing barang. Once kita key in order. Shaklee akan packing dan hantar barang kita. Kalau di Sabah, Shaklee guna perkhidmatan GDex.


Bestkan bisnes Shaklee. Tu sebab ramai kawan-kawan masih kerja, tapi boleh buat Shaklee. Sebab tidak susah untuk dapat stock. 




This is one of Jom Detox Jutawan Coach yang masih berkerja dan aktif buat bisnes Shaklee. Berkerja dalam bidang Oil & gas industry tapi sudah 7 tahun buat bisnes Shaklee. Bila di tanya kenapa mau buat bisnes Shaklee walaupun tengah kerja dan mestilah gaji yang lumayan bagi seseorang yang berkerja dalam Oil and Gas. 


Jawapan beliau “Consume supplement, being healthy with FREE. Preparing my pencen, build and grow biz for kids. Nak share kebaikan good suplement pada rakyat Malaysia. Prevention is better than cure. Want to build health community”

Coach Hasfa

Teacher Caroline or i prefer to call her Ckay. Mom to 4 sweet kids. Seorang ibu yang sangat kuat for me. Melahirkan anak 4 tahun berturut-turut dan 3 darinya, lahir secara pembedahan.


Seorang pendidik dan sudah buat bisnes Shaklee selama 6 tahun. Bila di tanya kenapa perlu buat Shaklee. “Sebab saya makan Shaklee dan dalam masa yang sama boleh menjana pendapatan saya secara tidak langsung bila ramai yang tau saya makan Shaklee dan order dengan saya”

Cikgu Ckay

Malahan founder Jutawan sendiri, buat bisnes Shaklee waktu masih berkerja dan beliau resign selepas dapat 3x ganda bonus dari gaji. 
Bisnes Shaklee ini mudah! Izinkan saya bantu anda! InasyaAllah saya akan bantu sepenuh hati saya.


Ramai tau cikgu yang jadikan Shaklee sebagai kerja sampingan. Tapi yang bestnya, tidak terganggu pun kerja mereka sebagai seorang guru. Ini adalah 
Teacher Fidelia dari Ranau. Beliau register member 19.12. 2013 tapi makan sendiri dan start buat bisnes pada 2016. So maksudnya sudah3 tahun buat Shaklee. Antara alasan utama beliau untuk bisnes kerana ingin mencari side income at the same time dengan bisnes Shaklee, dapat banyak ilmu marketing, time management dan nutrisi.


Cikgu Al

Masih tercari-cari partime bisnes anda? mari pilih Shaklee. InsyaAllah bisnes ini adalah bisnes part time terbaik anda.

KEGEMUKAN PUNCA SAKIT KRONIK

Siapa pernah tengok video ini? Wanita yang menganggap badan beliau adalah penjara, kerana tidak mampu buat apapun akibat kegemukan yang melampau.

my body is prison

Masalah berleihan berat badan dan kegemukan semakin meningkat dari tahun ke tahun. Tahukah kalian, ada kajian menunjukkan bahawa 15% daripada kanak-kanak berusia 12-19 tahun mempunyai masalah obese.

Obese ini dikaitkan dengan risiko yang tinggi jika mengalami masalah perubahan seperti diabetis dan sakit jantung yang boleh menyebabkan kematian awal. SERAM!

KIRA BMI SINI

Overweight ini dikira apabila BMI kita melebihi 25 dan dikira sebagai obese sekiranya melebihi 30. Jika seseorang melebihi 30 BMI, risiko untuk mendapat penyakit kronik akan meningkat.

Antara Penyakit tersebut;

1. Serangan jantung
2. Angin ahmar
3. Tekanan darah tinggi
4. Sakit lutut dan sendi
5. Penyakit gout
6. Kolestrol tinggi
7. Kerosakan hati
8. Kencing manis
Apabila berat bertambah, lemak di dalam badan terkumpul bukan sahaja di bawah kulit namun di bahagian luar organ seperti jantung dan usus yang dikenali sebagai lemak visceral. Lemak visceral menyebabkan risiko serangan jantung. Paras kolesterol yang tinggi di dalam darah boleh menyebabkan saluran darah ke jantung dan otak tersumbat yang akhirnya menyebabkan serangan jantung dan angin ahmar.

Lemak yang berlebihan juga boleh menyebabkan kerosakan hati (fatty liver) di mana hati dipenuhi dengan lemak dan liver cirrhosis iaitu hati yang keras dan tidak berfungsi. Hati merupakan organ kumuh bagi lemak. Apabila berat semakin bertambah, sendi-sendi utama seperti lutut tidak dapat menampung berat dan mula mengalami sakit lutut. Obesiti yang berpunca daripada pemakanan yang tidak seimbang dan tiada senaman menyebabkan hormon endokrin yang tidak stabil.

Selepas makan makanan berkarbohidrat tinggi, paras gula meningkat secara mendadak. Organ pankreas akan mengeluarkan hormon insulin dengan banyak untuk mengawal gula dalam darah. Hormon insulin berfungsi memindahkan gula yang beredar di dalam darah ke dalam sel. Namun demikian, jika paras insulin sentiasa tinggi, badan akan mengalami insulin resistance iaitu suatu keadaan di mana insulin tidak dapat berfungsi dengan baik untuk menyimpan gula  seterusnya meningkatkan paras gula dalam darah dikenali sebagai diabetes atau penyakit kencing manis.


CARA CEGAH OBESITI
  • Elakkan makan berlebihan serta mengambil makanan bergula dan berkanji seperti nasi putih, roti, tepung dan mi. Pilihlah beras basmati, beras perang dan roti serat tinggi. Lebihkan protein seperti dada ayam, daging tanpa lemak dan ikan. Lebihkan sayuran dan buah-buahan seperti epal, oren, jambu batu, limau bali dan beri. Pilih makanan yang mengandungi indeks glisemik rendah.
     
  • Hadkan jumlah makanan di atas pinggan. Hadkan nasi sebesar genggaman bagi setiap hidangan. Hadkan protein sebesar tapak tangan bagi setiap hidangan. Selebihnya, penuhkan pinggan dengan sayur-sayuran. 
     
  • Kurangkan penggunaan minyak sewaktu memasak. Gunakan kaedah stim, bakar atau rebus sewaktu memasak. 
     
  • Tukarkanlah gula kepada stevia iaitu sejenis daun yang rasanya manis.
     
  • Bersenamlah selang sehari, lebih kurang 10-30 minit.
     
  • Berpuasa dua kali seminggu membantu mengekalkan berat badan dan merehatkan usus seketika.
     
  • Rehat yang cukup. Ibu yang bekerja perlu mendapatkan rehat dan tidur secukupnya. Tidur yang terganggu juga akan menyebabkan ketidakstabilan hormon dan obesiti.
  • Jika anda mengalami masalah obesiti, berjumpalah doktor bagi mendapatkan rawatan. Rawatan HCG jika digabungkan dengan pemakanan berkalori rendah dapat 0
Siapa yang boleh menyokong anda untuk mengurangkan berat badan? Kejayaan anda bergantung kepada motivasi dan sokongan daripada :
  • Ibu bapa, ahli keluarga, guru dan rakan-rakan.
  • Doktor, Pakar Pemakanan/Dietitian dan ahli profesional kesihatan yang lain.
  • Saya boleh bantu

Ini antara testimoni peserta JOM DETOX yang berjaya sihat dengan JOM DETOX JUTAWAN











5 SEBAB KENAPA SURI RUMAH WAJIB BUAT BISNES

Ahh. Kenapa? Hehe. Saya tau tahulah alasan orang lain. Tapi saya ada 5 sebab saya buat bisnes! Jemputlah baca, kot-kot korang terinspired. 

1. Mau Sedekah

Saya buat bisnes sekarang ini, sebab saya mau beri lebih! Saya mau bayar zakat hasil titik peluh saya. Saya mau jadi orang yang lebih bernilai.

2. Simpanan

Saya ada impian sendiri, walaupun saya tau. Kebanyakkan impian saya tu. Husband saya boleh beri. Tapi saya happy kalau impian saya tu adalah dari hasil titik peluh saya. 

Saya mau naik haji 2025. So saya kena ada simpanan at least 20k untuk naik haji dengan keadaan yang sangat selesa. Alhamdullilah sudah ada giliran haji. Tapi jauh lagi tau, doakan saya.

3. Shopping

Setiap wanita dia mesti ada keinginan untuk membeli belah. Tidak kisah barang makeup, pakaian, emas, barang rumah dan apa saja.

Macam saya, saya suka shopping buku. Saya spent sebulan untuk buku saja RM 200. Mungkin ada dikalangan korang suami petik jari saja beri RM 200 untuk shoppig buku. Tapi saya tidak sanggup minta RM 200 setiap bulan untuk shopping buku.

Sebab saya tau, suami saya pun banyak tanggungan.
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1meE37mZFOTOa9vRhqnbDCM9lQ15vwRRj

4. Ada family

Yes! Saya memang sudah berkahwin! Tapi saya masih ada mamy, dady dan adik-adik dan tanggungjawap saya untuk membantu dan menghulur apa yang mereka mau.

Contohnya adik perlu duit, saya boleh bagi. Bayangkan kalau tidak kerja dan tiada bisnes. Takkan mau minta sama suami? 

5. Stand by untuk masa depan

Kami suami isteri berkerja sendiri. Bisnes sendiri. Suami saya ada garage sendiri dan runner badang kereta Malaysia Jepun. Garage tu untuk stok barang saja. Kebanyakan urusan jual beli melalui online.

Pernah sekali, suami saya sakit. Tidak turun kedai dan tidak mampu tengok phone pun. Masa tu saya buat bisnes ala kadar saja. Pendapatan dalam RM 200 sebulan.

Bila husband tidak kerja, duit tidak masuk. Mau makan apapun rasa berat hati minta dengan husband.

But since saya ada duit poket sendiri. Alhamdullilah. Sedikit sebanyak boleh bantu husband.

Saya juga asingkan 10% pendapatan saya untuk rumah. 

Kalau rasa cukup sudah duit untuk diri sendiri. Boleh fikirkan orang lain. Seperti mak ayah. Suadara mara. Anak-anak yatim. Berilah sesuatu pada masyarakat sebelum anda hembus nafas yang terakhir.

3 PERKARA YANG TAK BEST BILA BADAN GEMUK

3 perkara yang saya rasa tidak best bila badan gemuk. Meh baca, manatau kita ada sebab yang sama! Kan?

1. Pakaian
Saya rasa setiap wanita mempunyai masalah yang sama dengan saya ini. Iaitu susah memilih pakaian yang disukai sebab size badan. Okey, dulu saya pernah cecah size 5XL. Sampaikan seluar saya, saya terpaksa jahit sendiri di kedai jahit sebab tiada size yang saya boleh muat.

Saya pernah hampir gaduh dengan husband sebab tiada size baju masa fitting waktu raya dan saya punya baju sanding, saya terpaksa jahit sendiri sebab tiada baju yang muat di kedai tu. Hahah. Kesiankan?

Ini antara kenangan saya waktu size 2XL keatas.
https://drive.google.com/uc?export=view&id=12JKsp2-715FI-NMhsWsGDpzNztJTcW3K

Sekarang ini saya boleh sudah pakai size M. Hehe. Alhamdullilah. Itupun selepas istiqomah untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Syukur!

https://drive.google.com/uc?export=view&id=19TK-gTUR-uhZvkVK6iKWidbBDORrq09F
https://drive.google.com/uc?export=view&id=18JOIbypSqVzY0SsU5BuIb61n7gwXAJOn
Mau highlight pasal baju ini. Sebenarnya love sangat baju ni. Kali ini love bukan sebab dia kuning. Tapi sebab brand baju tu.

Dulu masa bujang, husband saya sampai marah sebab dia cakap saya ini menyusahkan pekerja kedai tu. Saya fitting semua baju brand tu dan memang tidak muat. Ada yang muat size lelaki tshirt.

“Umi tidak perlulah mau try-try, memang umi tidak muat. Takkan umi tidak sedar”

Huh. That why bila saya berjaya beli baju ini dan fitting terus muat. Saya happy sangat. Kiranya ini kali pertama saya beli baju lengan panjang yang fit untuk saya pakai tudung.

Saya ada baju Esprit tapi tshirt dan husband saya benarkan untuk pakai di rumah sahaja.! 

Bayangkan, 9 tahun lepas. Boleh dikatakan setiap pergi Esprit saya mesti akan try baju Esprit dan muat tshirt sahaja. Lepas saya berhijab, saya ada juga try baju Esprit lengan panjang. Tapi memang tidak muat di bahagian bahu.

Kiranya 6 tahun juga mencuba untuk try baju Esprit lengan panjang dan ini kali pertama saya muat baju Esprit.

Kenapa Esprit? Sebab Esprit ini antara baju yang size dia cutting kecil. Contoh kalau brand lain. Size M pada brand X tapi size XL pada brand Esprit. Hehe. Tu sebab husband saya suka Esprit, sebab dia punya size XS. So senang sangat cari size tu sana.

Itu pasal baju! Pakaian! Ohya! Mau juga bagitau. Dulu size jubah saya pernah cecah 50 keatas. Raya tahun ini size baju saya 34. Haha. Jadi malu pula. Before ada anak size 50 keatas. Ada anak 2 jadi size 34. Tapi Alhamdullilah! Syukur!

2. Sakit badan
Sejak pregnancy pertama saya rasa macam Teletubbis pun ada. Hahah
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1aFr5aw0uBbfYBZx68rg9UdSr0rbJxFUn
Kalau sudah baring, mau bangun tu perlu tenaga yang banyak. Haha. Tapi itu masa pregnantlah. Boleh terima lagi. Tapi waktu tidak mengandung pun sama juga.

Paling ketara sakit badan selepas bersalin anak kedua. Bila duduk terlalu lama, sakit badan. Tidur terlalu lama pun sakit badan. Padahal orang tidur ini, recharge energy. Saya tidur, bangun-bangun penat. Haha.

Lepas tu paling tidak best bila berdiri lama. Bayangkan, mau cuci pinggan pun boleh jem pinggang. Sangat tidak bestlah waktu obese. Saya betul-betul tidak suka.

Pernah sebelum Detox, saya sesak nafas waktu mau tidur. Tiba-tiba macam ada something hempap dada saya. Seram! 

Tapi Alhamdullilah. Seleps dah BMI normal ini, jarang sangat sudah sakit badan. Kena-kena sekarang memang aktif bersukan. Alhamdullilah! Thank you coach fitness Detox bagi iolls task setiap hari.

3. Susah Solat
Bagi yang muslim, saya rasa bila badan besar ini. Inilah cabaran paling hebat! Kalau badan gemuk, mau bediri solat pun boleh sesak nafas tau.

Saya pernah tercungap-cungap waktu solat. Bacaan solat perlahan pun tetap rasa penat. Walhal waktu berat normal ini. Ok saja bah bacaan.

Masa gemuk, susah bangun subuh. Serius! Ini saya alami. Macam manalah alarm bunyi. Tetap susah bangun.

And the thing yang semua orang lalui! Tau apa? Sakit kaki bila antara dua sujud. Dulu saya rasa kalau boleh mau skip saja duduk antara 2 sujud tu. Sebab duduk saja mesti macam nampak bintang rasa dia. Sudah tu duduk tidak betul pula sebab badan terlalu berat.

That why kita kena berjihad untuk lebih sihat dan capai berat badan normal. InsyaAllah! Amin Amin.

Cuba share apa cabaran korang waktu gemuk?

BIG Why Saya Buat Bisnes Shaklee

Saya pernah ditanya oleh Master Zura megenai BIG why saya dalam hidup ini. Jawapan saya masa tu “INGINKAN KEJAYAAN DUNIA AKHIRAT” dan saya dijawap oleh Master “Impian anda tidak jelas”.

Tersentap 1 sesaat. Haha. Yala, saya rasa impian saya ini cukup besar sudah dan cukup jelas tapi dapat jawapan macam tu. 

So masa masuk kelas beliau, saya tahu. Big Why saya memang sangat besar. Alhamdullilah.

Okeylah, saya share sikit ya mengenai impian.

Sebenarnya impian kita tidak jelas dan tidak besar bila sesuatu impian tu melibatkan diri sendiri sahaja. Contoh, selama kita hidup ini, kita punya target hidup untuk diri kita saja.

Dapat duit, fikirkan diri sendiri. Hehe.

Contoh impian yang besar! 
Saya dapat RM 10. RM 10 ini saya akan bahagiakan 10% untuk di infaq kan pada mana-mana tabung kebajikan. 10% lagi akan saya sedekahkan pada ibubapa. 10% lagi untuk anak-anak. 10% lagi untuk waqaf. 

Masa saya berhenti kerja, saya tidaklah rasa hidup saya ini adalah penghujung. Tidaklah rasa hidup saya ini tiada apa-apa. Saya masih penuh dengan impian. 

Sebenarnya saya pun tidak tau macam mana mau capai impian tu. Tapi saya tetap berimpian. Alhamdullilah.

Bila Shaklee muncul dalam hidup saya, lagi galak saya berimpian. Sebab saya nampak peluang yang Shaklee berikan.

So apa BIG why saya dalam bisnes Shaklee?


1. Diri sendiri dan Anak-anak
Saya teringat lagi bila kerani Rekayasa tanya “Elly apa impian ko?”
Masa tu saya jawap “goyang kaki di rumah jaga anak”. Hehe. Masa tu saya just cakap saja tau. Tapi memang itulah impian saya. Tidak berkerja dengan orang lain. Duduk rumah, jaga anak dan rumah. 

Ini antara sebab besar saya bertahan dan terus berjuang dengan apa yang saya tengah buat sekarang. Saya pernah rasa bekerja dengan orang lain. Saya penat, anak kasihan. Tidak mampu saya bayangkan kalau sekarang ini saya masih berkerja dengan orang lain.
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1k4wEvuEHyF8laDpcFzSpJHpBBb4fmGyr

2. Kesihatan 

Saya pernah cakap macam ini “kalau pun aku tidak buat bisnes Shaklee. Aku tetap akan makan Shaklee”.

Sebab banyak masalah kesihatan saya hilang bila dengan Shaklee. Salah satunya obese. Saya pernah try bermacam-macam kaedah untk kurus tapi tidak kurus-kurus juga. But, Alhamdullilah. With Shaklee, saya makin sihat!
https://drive.google.com/uc?export=view&id=10p7XfNow4bRBSUckOg_d5Fa4xTeXxRvH

3. Impian keluarga

Saya doa sungguh-sungguh, agar impian ini tercapai. Saya ingin hadiahkan trip percuma untuk parents saya. Saya tau, mereka ini dari saya lahir sudah berhempas pulas untuk besarkan saya. Apapun saya beri, tidak terbayar pun apa yang mereka beri. 

Masa saya resign, mamy antara orang yang paling terluka. Sebab dia tidak mau saya hidup menjadi surirumah seperti dia. Beliau cakap “surirumah ini penat, orang pandang serong. Kerjalah”

Mamy saya banyak impian, tapi beliau diamkan saja demi anak-anak. Kami 6 orang adik beradik, study di U tanpa pinjaman ini 1 beban bagi family. Banyak impian beliau terpaksa dikubur untuk anak-anak.

Ya Allah, izinkan aku bahagiakan mereka😭. Izinkan aku Ya Allah. 

Saya tau saya tidak mampu balas jasa mereka, tapi izinkanlah saya bahagiakan mereka. Beri impian yang mereka mau. Amin.

4. Impian terhadap masyarakat

Saya pernah di tanya oleh Master Laurah. 

Kalau ko ada RM 1J, apa ko akan buat?

Masa tu saya jawap. Saya akan buka kelas untuk mualaf mengaji di setiap daerah dengan PERCUMA!

Impian ini adalah masalah pada saya waktu mula-mula masuk mualaf. Saya tidak mau, orang lain ada masalah yang sama. 

Saya yakin dengan duit Shaklee beri. Saya mampu buka kelas ini. Doakan!

Itu antara Big why saya masih teruskan perjuangan bersama Shaklee. Sebab saya tidak mahu bekerja di luar rumah, tapi saya mau duit yang banyak. Hehe. 

Kawan-kawan, doakan ya impian saya ini. Amen.




Hi Kawan-kawan