GAYA HIDUP SIHAT DENGAN JOM DETOX JUTAWAN

Alhamdullilah. Syukur ya Allah sebab saya ditempatkan dalam group Jutawan ini. Sebelum ini gaya hidup saya memang tidak sihatlah. Kalau diberi skala 1 hingga 10, gaya hidup sihat saya cuma 2/10. Tapi selepas join Jom Detox Jutawan, saya tidak sangka saya boleh berubah begitu drastik dan istiqomah sampai sekarang. Alhamdullilah.

Saya ceritakanlah pasal diri saya ye. Hehe

Barang Dapur

Sebelum join Detox, saya memang suka beli process food seperti sosej, nuget, chicken slice. Selain itu, sudah seperti kewajiban untuk kami beli sos tiram. Setiap bulan kena ada sos tiram dan bahan perisa yang serbuk tu. Tepung ada 4 jenis. haha. Tepung salut ayam, tepung gandum, tepung jagung, tepung kanji. Bermacam tepung ada di dapur. Ikan tin paling sikit pun ada 6 tin sardin. Itu belum termasuk mee segera yang husband selalu ambil 3 jenis, laksa, kari dan tomyam. So rasanya dalam 100% belanja rumah kami, hanya 30% makanan fresh. Saya memang jarang sangat beli ayam atau ikan fresh masa tu.
Zaman sekarang ramai yang nak cepat saja. Sampai segala food pun mau cepat. Instant food, process food. So ini adalah kategori bad grocery. Sebaiknya grocery kita banyakkan makanan yang hidup. Raw food, real food.

Selepas Detox, grocery saya paling banyak adalah real food. Ayam, ikan semua yang fresh, begitu juga dengan jajan kami ganti dengan buah-buah.

Selepas saya mengalami masalah kulit yang sangat teruk dan doktor nasihatkan untuk berpantang dari mengambil makanan seperti di atas, saya perlahan-lahan buang semua makanan segera tersebut. Join Detox, kami ada support group. Selain Detox badan, kami juga diminta untuk Detox barang dapur. Sekarang ini saya cuma beli ikan dan ayam basah, sayur-sayur fresh dan buah. Untuk bahan masak pula, saya cuma ada blackpepper asli, olive oil, garam. Even kunyit pun saya pakai yang hidup. Alhamdullilah. my skin problem getting better after joining Detox.

Barang Mandi dan Sabun Cuci

Sebelum Detox, saya sudah guna skincare dan pencuci rumah yang organik. Tapi saya masih ada masalah asma bila terhidu sabun pencuci kain.
Skincare juga bertukar ke produk yang beyond organic
Selepas Detox, saya bertukar ke semua sabun cuci kain, pinggan, rumah, skincare, lotion ke beyond organic product. Alhamdullilah, selepas ini. Asma saya memang tidak datang.

Bersenam

Sebelum ini senaman hanyalah ikut-ikutan bagi saya dan tidak rasa serba salah pada body pun bila tidak bersenam. Hehehe.

Tapi selepas join Detox, saya baru tahu. Bersenam ini salah 1 cara badan kita boleh buang toksin dengan cara berpeluh. So bayangkanlah kalau selama ini tidak bersenam dan tidak berpeluh. Tu yang organ lain kerja keras sebab organ paling besar ini tidak mampu keluarkan peluh pun sebab tuannya tidak bersenam. insof.

My life style after joining this program, memang totally berubah 360. Dahulu memang tidak alert mau makan apa. But now, saya akan atur jadual makan dan menu untuk dapat nutrisi dari pemakanan harian kita. Selain itu, saya memang wajib ambil supplement setiap hari.

Ramai peserta Detox yang mampu ubah life style lebih sihat selepas join Detox.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Hi Kawan-kawan