Saya yang Dulu Bukanlah yang Sekarang

Macam lagu si Tegar pula bah. Haha. Alang-alang kita nyanyilah sama-sama ya.


Bila tengok gambar lama, saya sedar saya yang dulu bukanlah yang sekarang. Sekarang dah 29 tahun 2 anak. kikikiki. Itu sudah pasti babe. haha.

Sebenarnya setiap manusia ini dia akan berubah setiap masa dan banyak segi jugalah berubah. Fizikal, mental, rohani. Banyak mau cerita but, i cerita since i joining Detox 2016.

2015 saya baru resign

2014, ini kali pertama saya join program Shaklee besar-besaran. Baru 2 bulan join Shaklee

2018 berat 84kg kot. Selepas 1 tahun kemudian rebound berat. kikiki.

my 1st Detox with JOM DETOX JUTAWAN

My 2nd Detox with JOM DETOX JUTAWAN 

Coach EM. Masa attend event ini, ramai yang tertanya-tanya saya siapa.

Saya yang dulu bukanlah yang sekarang

The power of JOM DETOX JUTAWAN SHAKLEE


Semasa kandungan saya yang pertama. Saya tidak mampu control berat saya sehinggalah mencecah 104kg.

Bersalin pun turun beberapa kila sahaja. Padahal anak saya hanya 3.15 kg. Masa tu saya memang betul-betul tidak yakin dengan diri sendiri. Sampai ada orang pernah cakap saya ni maid husband, nanny anak atau mama kepada husband saya. 

Muka jadi teruk, badan cepat berbau, baju pun sampai 5xL. Tapi masa tu saya relex saja. Hehe. Sebab saya masih ok, selagi husband saya ok.

Sampailah kandungan saya yang kedua. Bersalin dan mengandung. Saya mengalami masalah berat badan yang tidak seteruk pregnancy pertama. Tapi kali ini bukan didatangi oleh masalah berat badan sahaja.

Jarak kandungan kedua dan pertama tidak jauh. Kiranya dalam tempoh 3 tahun lepas kerja saya. Mengandung, susukan anak, mengandung, susukan anak. 

- Berat badan
- Badan berbau
- Eczema
- Sakit lutut 
- Sesak nafas

Saya ikut detox di anjurkan oleh Shaklee. Masa tu tanpa coach! Yay! Alhamdullilah. Berat saya turun! Tapi disebabkan tiada coach! Saya memang turun semula ke lautan dalam. hahaha! 1 tahun saya biarkan kegemukan itu makan diri saya sendiri.

Alhamdullilah. Nov 2018, Founder Jutawan Detox telah jemput untuk saya buat detox sama-sama. 


Mungkin kalau sampai sekarang saya ada alasan tidak mau join detox sebab tidak mampu makan sayur, tidak mampu makan macam orang detox, tidak tahan tidak makan manis, tiada duit beli pakej, tiada masa detox!

Saya tetap dan 100% akan lebih gemuk dari gambar ini.

Syukurlah saya mampu melawan semua alasan di atas! Sebab saya tau, kesihatan kita 80% tergugat dengan kegemukan.

Gemuk atau kurus 1 pilihan. Tiada alasan, saya gemuk sebab bahagia. Sebab perit tau tanggung kesakitan waktu gemuk!

Especially yang mau pregnant! Saya pernah rasa berat 104kg. Seksanya tu hanya saya saja yang tau. Tapi masa tu still cakap “gemuk sebab bahagia”. Walhal ku terseksa. 

- Baju susah cari
- kasut dan selipar susah cari
- duduk di kedai makan takut sebab takut kerusi patah
- naik kereta kecil takut sebab takut kereta tu sampai di jalan raya
- badan bebau
- lipatan badan jadi hitam

Kegemukkan adalah 1 mimpi ngeri bagi saya. Saya tidak mahu merasa kegemukan itu untuk kali kedua walaupun saya mengandung.

Selain mau capai BMI normal. 1 aim utama saya sekarang. Iaitu saya inginkan berat badan ideal sebab saya mau mengandung lagi. Bukan saya tidak boleh mengandung. Tapi saya trauma mengandung dengan berat badan cecah 104kg.

Jadi saya perlu berat badan 65kg untuk pastikan saya tidak di marah doktor waktu mengandung kali ini dan saya mau berat badan 65kg sebab saya tidak mau masalah kesihatan yang lepas menghantui saya sewaktu hamil. Biarlah kehamilan saya kali ketiga ini, saya lalui dengan tenang tanpa sebarang masalah kesihatan.


Everyone can cantik can kurus with Detox. Kiranya Detox ini adalah 1 harapan untuk anda sihat, cantik, kurus dan muda semula.
Current me. haha. Lepas jalan beli baju ini, sampai sekarang belum lagi jalan.

Okey uolls, yang berminat nak join our program. Boleh contact saya terus ya :  http://ellymatin.wasap.my/


Saya yang Dulu Bukanlah yang Sekarang Saya yang Dulu Bukanlah yang Sekarang Reviewed by Elly Matin on September 23, 2019 Rating: 5

4 comments:

  1. Waa...satu suntikan semangat untuk capai berat badan ideal Ni..❤️❤️
    Facebook : Nurul Hidayah

    ReplyDelete
  2. Kegemukan tanpa kawalan pemakanan yg sehat sngat2 tidak baik untuk kesihatn diri sendri .. sesak nafas,cepet letih mudah marah juga faktor dlman tdk sihat .

    Facebook : Alwani Lily Chong

    ReplyDelete

Powered by Blogger.