Success Story Jom Detox Jutawan - Ibu 41 Tahun Kembali Muda Selepas Detox

Hari tu Master Ira up gambar Kak Nor dalam group alumni. Saya ingatkan dia dan anaknya adik beradik bah. Hahaha. Sangatlah muda. Muda tak boleh bawak bincang. Meh baca kisah Kak Nor bersama Jom Detox Jutawan.



Nama penuh Nor Faizah bt Sulong lebih mesra dengan panggilan K Nor. Berumur inshaallah tak lama lagi mengjangkau 41 tahun di dunia ni. Alhamdulillah.


Berasal dari Kuala Terangganu tapi menetap di Kemaman, Trg. Ibu kepada 3 orang anak (16thn, 12thn, 3thn). Berjawatan surirumahtangga sepenuh masa dan sekarang naik pangkat lah skit sebagai Coach Jomdetox. 

Sedikit cerita sebelum join #jomdetox.

Berat badan naik selepas habis pantang puteri ke 3 saya. Alasan ibu menyusu (100% bf sampai sekarang masih lagi menyusukan) selalu lapar dan kena makan banyak tu antara faktor menyumbang kepada kegemukan.

Selain tu juga takde langsung exercise alasan kerana bersalin czer. Takut nak lasak-lasak (sebab ni 1st experience beranak czer). Jadinya secara tak langsung kerjanya adalah menternak “lemak”.

Sampailah satu tahap dah takleh nak hadap teguran orang sekeliling. “gemuknya” “gemuknya sekarang” “kenapa gemuk sangat sekarang”

Nak bagi alasan bahagia. Tu cuma cliches punya alasan untuk soalan yang tiada jawapan kan.

Bernanah lah telinga. Suami tak berani nak tegur gemuk dah sebab awal-awal dah kena sembur di bini.

“kurus susah, gemuk pun susah. Serba tak kena!”

Mahu tak diam suami kat sebelah kan. 

Kita pun bukan nak marah sangat tapi tahu tak perasaan orang gemuk ni. Risau, sensitif semua ada. 


So dia diamkan ajelah kot. Secara halusnya suami sampai tahap ajak berpuasa dari isnin - khamis. Berbuka tak mkn nasi. Makan nasi sekali sehari hanya pada Jumaat Sabtu & Ahad. Simbolik nak bantu isterinya kembali kurus.

Time ni berat turun naik. Macam jarum penimbang tu tak betul. 

Bila orang tanya dah turun berapa kg... “krik krik” nak bagitau pun malu. Sebab takde bagi kesan sangat. Takut kena ejek lagi dek kawan-kawan. Even nak bagitau orang kita tengah diet pun malu. Sebab takde effect pun.

Last-last give up! Melantak je lah. Dah alang-alang nak gemuk. (dendam dengan perasaan sendiri)

Teruk kan!

Bila join #jomdetox. Semangat nak gebang tu selalu ada. Sikit-sikit nak gebang kat wall. Bukan gebang menda tak betul. Menda betul kot. Hari-hari kg turun.

Apalagi kita tepukkkkk lah kan.

Saya pun tertarik untuk join #jomdetox5.0 sebab kerana gebang geng-geng detox lah.


Tiap-tiap hari cerita pasal penurunan kg diorang. Yang kita duk diet berbulan-bulan nak turun 1 kg pun payah. 


Dashattt tau aura geng #jomdetox ni.

Tahun lepas 2 kali kenduri kawin anak saudara kat kampung. Semua tetamu datang yang dah lama tak jumpa terkejut tengok saya. Maklumlah dulu cutting aida jebat. 


Tangisan dalam ketawa je lah hadap teguran tetamu. Sakit hati pun ada. 


Bila badan dah terlalu berat, segala benda rasa tak kena. Semua baju,seluar sendat terutama bahagian perut, peha dan lengan. Selekeh gila time tu sebab malas nak bersiap sebab serba tak kena.

Moody, cepat marah, rendah diri, cepat penat, mengah, nak solat pun tak selesa dan macam-macam lagi.

Sampai satu tahap saya sakit tumit/tapak kaki. Berusaha pergi mengurut sana sini tapi tak boleh nak cerita sakit kat mana dan macam mana.


Saya mula fikir ni mesti berkait dengan berat badan berlebihan.


Alhamdulillah selepas #jomdetox 5.0 rasa sakit tu dah makin hilang tapi masih ada. Lepas #jomdetox 6.0 sakit kaki tu dah lesap gitu je. Alhamdulillah lepas #jomdetox7.0 badan ternyata dah ringan, berat badan berjaya diturunkan dari 69kg - 58.8kg.


Orang yang paling bahagia selain diri sendiri mestilah suami dan anak-anak.


“slime kat perut ibu dah takde” jerit anak-anak bila tengok ibu kurus. maklumlah alasan bersalin czer perut macam ngandung 7bln.😬


Korang yang pernah ada rasa “suamiku tak suka isterinya kurus” “suamiku suka bini dia gemuk mcm sekarang” baik korang berhati2.


Mungkin dia takut nak ckp korang gemuk, takut korang ngamuk.


Anak sulung saya dah pecahkan rahsia kerisauan ayhnya tentang saya.


“ayah sebenarnya dah lose hope tengok ibu gemuk. tiap kali dia tengok orang gemuk dia imaginekan ibu kalau jadi gemuk mcm tu. Seram ayah cakap”


Hakikat sebenarnya. Rasa nak menjerit dengar anakanda cerita macam tu. Dalam hati syukur sangat-sangat sebab dah slim & sihat dengan jomdetox. 


Syukur join #jomdetox walaupun batch 5 baru join.


Masa jomdetox 1.0 dilancarkan, tak rasa nak join. Konon nak buat-buat sendiri. Bukan takde yang berjaya kalau buat sendiri tapi chances gugur syahid di tengah jalan tu sangat besar. Berbanding dengan join #jomdetox ni.


Buat sorang-sorang kalau tak kuat memang mudah-mudah je tersungkur sebelum hari seterusnya. Sebab terlalu banyak “syaitan bertanduk” di sekeliling kita termasuk yg ada dalam badan sdiri tu.


Tambah plak takde sokongan dari org terdekat. Kena ejek skit kita dah goyah. 


Bila berjemaah ni semangat lain macam. Bila masing-masing update progress kita lagi semangat. Dan yang paling best bila tiap2 pagi naik penimbang mesti angka berkurang. Unik sungguh #jomdetox ni. Pelik tapi benar!!!


Lagi satu. Paling BEST!
Takde sorang pun sekarang yang jumpa saya tegur “ ehh kurusnya, kencing manis ker?”


Ramai yang kurus tapi pucat dan menggelebir dan macam tak bertenaga.

Dengan program kita ni, kita kurus tapi tak kecut dan menggelebir malah lebih bertenaga.

Pernah kan kita jumpa orang gemuk dah kurus tapi kurus tak cantik, tak sihat nampak lebih tua..

Nak tau kenapa tak?

Nanti korang tahu sebab apa peserta #jomdetox kurus/slim tak kecut atau menggelebir malah lebih sihat & cantik.

Rekod telah membuktikan 0 kegagalan pada yg follow 100% apa yg coach suruh buat. Dan saya salah seorang peserta yang telah membuktikan kejayaan  program jom detox ni.

Gembira, bangga, syukur, semua ada. Dan memang dah jadi tanggungjawab lah ni untuk ajak ramai lagi join #jomdetox sebab nak ramai lagi yg kita boleh bantu dari segi kesihatan dan juga berat badan.

Ayuhhh!! kita sama-sama bantu diri kita dan orang yang kita sayang 

Join Detox Here : http://ellymatin.wasap.my/
Success Story Jom Detox Jutawan - Ibu 41 Tahun Kembali Muda Selepas Detox Success Story Jom Detox Jutawan - Ibu 41 Tahun Kembali Muda Selepas Detox Reviewed by Elly Matin on September 03, 2019 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.