Success Story Jom Detox Jutawan - Ibu Susukan Anak Turun 8.2kg

Saya kagum dengani Coach Sabariah, dikala ramai ibu jadikan anak sebagai penghalang buang lebihan lemak dalam badan. Tapi beliau buktikan bahawa susukan anak pun boleh kurus. Mari baca perkongsian beliau.
_______________________________________________________
Harini saya nak kongsikan kisah saya sebelum join Jom Detox:

Sebelum kawin asalnya kurus. Tetapi selepas melalui 4 kali fasa mengandung, 4 kali fasa bersalin, dan 3 kali fasa menyusu, berat saya naik dan terus naik. 

Saya pernah mengandung dan gugur sekali. 

So..mengandung, bersalin, menyusu untuk 4 kali kehamilan. Badan saya yang asalnya kurus, jadi gemuk. 
Lepas tu berat turun tapi tak dapat balik berat sebelum mengandung.

Mana taknya, setiap kali mengandung, berat saya akan naik sebanyak 20 kilo lebih. Memang genetic macam tu. Lepas melahirkan, berat turun. Tapi tak dapat balik berat seperti sebelum mengandung. 

Lagi mnyedihkan, saya start mengandung anak ke-3, saya dah overweight. 

Masa checkup, saya siap kena sound lagi dengan doktor, dia cakap macam ni, “Lain kali kalau nak mengandung, pastikan BMI normal dulu, baru mengandung.” 

Masa anak pertama : Sebelum pregnant  55kg. then, sepanjang pregnant, berat saya naik 20 kilo, turun 15 kilo. Masa tu berat saya 60kg. Tinggi 165. BMI normal. Ok lagi

Masa anak no 2, saya start pregnant dgn 65kg, berat naik lagi 25kilo. Masa ni berat saya cecah 90kg sebelum beranak. Kembang semangkuk masa pregnant no 2 ni. Jenuh gak nak turunkan balik. 

Masa anak no 3, start pregnant berat 70kg, then berat saya naik spnjg pregnant smpi sebelum beranak jd 86 kilo. Tahap obesity ni. 

Sepanjang proses berpantang dan menyusu, berat saya hanya turun 16 kilo sahaja. Jadi berat saya lps bersalin no 3, ialah 70kg. 

Naik turun penimbang, ia statik kat 70 kilo. 70kg dgn tinggi saya 165cm, ia adalah overweight buat saya.

Rata-rata kawan-kawan sedara mara cakap saya kurus. Ialah, saya tinggi. 

So, bile overweight, still tak nampak sebab cover dgn tinggi. 

Saya start rasa tak selesa, bile kebanyakan baju-baju kerja saya, saya tak boleh pakai. Kalau boleh pakai pun, ketat. 

Bila tengok cermin, saya Nampak lengan saya besar. Bahu saya lebar. Pipi saya kembung. Dagu saya ada double chin. 

Bila timbang, kira BMI, saya overweight!


tudung purple

Ni gambar saya lepas beranak anak no 3. Saya yang tudung purple tu ye. Hehe. Masa ni berat 70.1kg. Baju tu nmpk effect saya kurus sikit. tapi hakikatnya saya still nampak berisi.


Saya bekerja sebagai auditor. Professional line. 

Bila saya gemuk, automatik konfiden level saya jadi rendah. 

Kalau nak pergi tempat client, saya akan cari baju yang buat saya nampak kurus. 

Saya segan bila berhadapan dengan client, dalam keadaan saya gemuk. 

Jadi, saya cari solution untuk kurus kan badan.

Saya search supplement kurus. Saya beli. Saya makan. 

Tapiii…saya ada satu habit iaitu suka makan @ kunyah goreng-goreng. Lepas makan tengah hari, saya makan keropok lekor. Perut macam gorilla. Baru lepas makan, nak makan lagi. 

Fuhh..mana tak berat naik. Pastu balik kerja, makan malam saya lepas jam 8pm. Even saya makan supplement kurus, tapi pemakanan saya semberono je, saya tak kan dapat turunkan berat badan saya yang makin lama makin naik saya rasa.

Siapa macam saya? 

Lepas beranak, je gemuk. Lepas tu susah nak turunkan berat badan..?

Haaa.. saya sambung kisah saya ye.

Saya ternampak iklan dari seorang coach program jom detox. 

Dia cerita kejayaan demi kejayaan peserta dia yang join JomDetox. Dalam hati saya terdetik, “bestnya kalau dapat turun berat..sekilo dua kg sekarang susah gler nak turun. 

Macam nak join je program dia tu.” Lama jugak saya usha fb dia. Semua update fb dia hari-hari saya tengok. Saya follow. 

Saya analisis dulu. Saya tengok, produk apa dia pakai. 7 hari je program detox dia. Tapi result powerrrr beb..!

Lama tau saya fikir. Dah 3 batch dia run program tu, semua result power. Dalam seminggu, turun 3kilo, 4 kilo, 5 kilo.. 

lepas tu dalam sebulan boleh turun 10kg..! Pergh! Bahagia rasa kalau org yg turun berat macam tu adalah saya sendri. (masa tu cakap dalam hai jela.hee)

Batch ke-4 baru saya terbuka hati pm dia cakap nak join. Tak boleh jadi ni. Saya betul-betul nekad nak kurus. 

So:
 Saya dah ready nak korbankan 7 hari untuk turunkan berat badan. 
 Saya perlu buang 5 kilo untuk normalkan balik BMI saya.
 Saya ready Ikut cakap coach. Makan makanan yang diberikan dalam jadual. 
 Saya readykan kos duit untuk join program (tiada yang free dalam dunia ni. Hehe)
 Saya ready fizikal & mental

Resultnya?? Alhamdulillah.. 

Detox batch 4.0 saya join, berat saya turun 5kg. Saya bersyukur target saya tercapai. 

Tapi saya nak turun lagi berat tu sbb matlamat saya nak sarung balik cincin tuning yang dah lama tak muat tu. 

So, saya sambung join detox batch 5.0 untuk turun lagi beberapa kilo. Jumlah penurunan berat saya 2 kali join detox ialah 8.2 kg.





Ni gambar berat saya sepanjang detox. 

Tiap hari update berat turun. Dulu, masa lepas bersalin anak no 2, saya sabar je badan berisi sebab masih menyusu. Alasan menyusu boleh kurus. 

Tapi, konsep penting saya tak jaga. Saya makan apa sajaa bila saya lapar. Sebenarnya, makan kena ikut keperluan, bukan kehendak. 

So, end up tak turun pun berat. Bila join program jom detox ni, saya update penurunan berat saya kat coach, Coach happy giler. 

Saya…? lagilah happy. 

Rasa macam nak nangis tengok penimbang sbb berat dah lama tak turun. Bila join program ni, senangnye dia turun..Allahhu..

ok. Ni last timbangan hari terakhir detox..masa ni saya beli penimbang baru. Penimbang yang boleh link bluetooth ke handphone. 

So, saya tak ambil gambar di penimbang. Saya snapshot digital je dr handphone. 

Dari 70.1kg sebelum detox, berat turun sampai 61.9 kg. 8.2kg  tu angka yang besar buat saya. siapa tak suka?


Alhamdulillah. Kesan lepas detox:

 Berat turun 8.2kg
 Cincin tunang yang dah 7 tahun x boleh sarung, dah boleh pakai balik.
 Baju t-shirt zaman university boleh pakai balik.
 Baju dari saiz XL dah tukar jadi M
 Gelang kawin boleh pakai balik
 Badan rasa lebih ringan 
 Production susu badan bertambah meriah


Percaya tak kalau saya cakap, sebenarnye part yang susah ialah nak turunkan berat badan. Lagilah buat ibu menyusu macam saya. 

Menyusu sebnarnya bukan la penyebab untuk anda dapat status Overweight atau obesiti. 

Berat badan berlebihan akan menjemput banyak penyakit yang akn dtg. 

Jadi, kena beringat sentiasa. Nak turunkan berat badan ni akan jadi mudah bila buat dengan ilmu, ada coach & dengan team. 

Sebenarnya, bila berat da turun kepada berat idaman, lepas tu tak susah dah maintain. Semua saya belajar dalam group Jom Detox tu. 


Haa..tengok gambar saya. Dah macam anak dara balik dah kan. Jangan tak percaya, mak anak 3 pun boleh dapat balik badan macam anak dara tau. 

Yang penting kena ada usaha. Sebab dimana ada kemahuan, di situ ada jalan. Insyaallah,program jom detox adalah jalan terbaik untuk kurus dengan cepat dan paling penting kurus dan sihat.

Jom jom join JomDetox.

Klik link ini untuk join Detox : http://ellymatin.wasap.my/

Success Story Jom Detox Jutawan - Ibu Susukan Anak Turun 8.2kg Success Story Jom Detox Jutawan - Ibu Susukan Anak Turun 8.2kg Reviewed by Elly Matin on September 01, 2019 Rating: 5

1 comment:

  1. Sy sendiri pun bfikir mcm ni . anak menyusu anak jd xfkir pun mo diet2 bagai.. tp at the end berat badan naik 🤣 terlalu angkuh dan yakin berat badan turun.. tp hakikatnya tak.. selalu juga usha2 fb coach EM.. tgo menu2 diet..mo join jom detox tp utk join kena tgu kewangan pulih 😅 jdi buat masa ni sy scroll2 fb untuk tgo2 menu diet saja.. hehe.. pelan2 cuba tukar pola pemakanan..

    ReplyDelete

Powered by Blogger.