UBAT KURUS ADA DADAH

Teringat zaman mau kurus dulu, saya memang fikir untuk kurus tidak perlu makan apa-apa. Itu sebab selalu masuk angin, sering kena gastrik sebab saya hanya makan selepas 2 hari tidak makan. Tapi bila makan, memang qada berganda-ganda. Hahaha.

Tapi sejak kenal Shaklee, sebenarnya banyak yang mengubah hidup saya. Alhamdulillah Allah izin untuk kenalkan Shaklee pada saya. Tahun 2016 kira kali pertama saya amalkan diet Eat Clean. Eat Clean ini mampu memperbaiki sistem dalam badan kita.

Bagi saya Eat Clean umpama kita susun atur rumah setiap hari. Perasaankah kalau tidak susun atur rumah. Rumah serbutkan? Begitu juga perut kita. Sekiranya kita tidak susun atur apa yang kita makan setiap hari, sistem penghadaman kita jadi serabut.

Hari ini mau share cara untuk kira portion makanan yang seimbang. Sebab piramid makanan tidak releven lagi sekarang kot. Ini sebab manusia makin bijak. Maaf. Tapi bila cakap pasal piramid makanan, ramai yang fikir dalam sehari boleh makan ikan 2 ekor, ayam 5 ketul, telur 10 biji. Sebab alasannya, dalam piramid makanan sudah di tulis macam itu.


Betulkah makan sayur lebih boleh kuruskan badan? Betul tapi ada caranya

Betulkah perlu elak nasi untuk kurus? Erm.... kurang betul! Ada caranya tau.

Betulkah bread lebih baik dari nasi? Hahahaha. Kalau ko bukan orang asia, betullah kali.

So ini tips pengambilan makanan setiap hari. Tips Eat Clean. Maksud eat clean tu. No sugar, no MSG, less salt.
.
3 hidangan sayur setiap hari
2 hidangan buah setiap hari
2 hidangan protein setiap hari
2 hidangan karbo setiap hari



Boleh fahamkan?

Okey, mau cerita 1 kejadian yang membuatkan suami saya marah sangat. Masa tu baru boyfriend. Hehe. HG tau saya ambil ubat kurus kaki lima, memang teruk juga saya kena marah. Haha.

So tidak berani ambil sudah selepas itu, walaupun berat turun 10kg dalam masa 2-5 hari saja dan waktu telan ubat itu. Saya tidak dapat tidur selama 3 malam. Buat kerja siang malam macam orang gila. Badan melayang-layang.

Tapi masa tu umur 20 tahun, memang noob sangat mengenai pemakanan sihat sebab yang saya mau. Ialah kurus dengan cepat.

Beberapa bulan dari stop ambil ubat tersebut, keluar news pasal ubat tu. Antara tajuknya "meninggal kerana mengambil ubat kaki lima". Product itu di blurkan, tapi saya masih kenal botol tersebut dan ubat itu disahkan mengandungi dadah yang tinggi. Allah. Patutlah selama makan ubat itu, saya tidak dapat tidur.

Selepas kejadian tersebut, berat 2 kali ganda naik. Sampai cecah 80 kg. Muka dan badan persis dugong sudah. Haha.

Kecewa dengan kenaikan badan yang mendadak, sampailah saya kahwin dan pregnant, susukan anak dan pregnant, lepas tu susukan anak. Saya pernah cecah 104kg wakjtu 1st pregnancy.

Tapi 104 kg tu tidak risau pun, sebab masa tu saya ada kerja, ada suami dan ada anak. Rasa bersyukur sudah dengan apa yang ada. Sampailah Allah tarik nikmat kesihatan. Start from that, saya belajar cara pemakanan yang betul.

Allah tarik nikmat, dan bagi nikmat yang lebih besar. Alhamdullilah.

Sebelum pandai jaga makan, saya fikir kalau mau diet. Saya skip nasi dan ganti dengan sepapan biskut. Walhal, biskut itulah punca kegemukkan utama saya. 
Muka belum insaf ini,.. Hahaha.. Makan biskut 1 papan untuk seklai makan.

SAYA BERJAYA TURUNKAN BERAT BADAN SEBANYAK 16.5 KG

PEMINAT TEH TARIK TEGAR HILANG 16.5 KG
Sebenarnya sebelum detoks saya rasa saya ini sihat saja. Tapi saya memang tidak mampu kawal pemakanan. Ada masanya saya berani habiskan 3 cawan milky tea dalam masa sehari sahaja.
Selain itu, saya memang peminum teh tarik yang tegar. Saya boleh minum teh tarik setiap hari, tanpa rasa jemu walau sekelumit. 

Sebelum detoks,  saya ada ekzema kulit yang sangat teruk. Memang amat menakutkan saya. Dalam tempoh sebulan, sekurang kurangnya 2 minggu saya akan terkena ekzema. 

Saya agak sukar untuk solat pagi. Badan rasa malas saja sebab rasa terlalu penat dan letih untuk bangun dan bergerak cergas.

Saya memang ada masalah mudah marah, mudah stress, mudah sentap dan kadang kadang rasa tak ada motivasi untuk berusaha.

Dulu, Visceral Fat saya memang bacaan tinggi iaitu 14. Tengok bacaan macam ni buat saya betul betul risau kerana bila bila masa saya boleh dapat penyakit. 

Saiz baju 52. Nak beli baju pun rasa tak ada semangat. 

Bila kawan ajak saya untuk join program Jom Detox Jutawan, saya terus kata ye. Sebabnya saya nak turunkan berat badan. Tapi saya betul betul tak sangka yang rupanya program inilah yang merubah hidup saya sebenarnya. Saya bukan sekadar dapat turunkan berat badan, tapi juga dapat selesaikan semua masalah kesihatan saya. Alhamdulillah.  

Berat badan saya sebelum detoks 84.5 KG. Dari situ saya berusaha untuk turunkan berat badan dengan cara yang betul. 

Selepas saja detoks, perubahan berat badan saya sangat ketara. Saya hilang 16.5 KG selepas 3 kali sertai program Jom Detox Jutawan, iaitu 36 hari. Saya sangat teruja dengan perkembangan ini. Bukan mudah untuk saya turunkan berat sebelum ni, tapi dengan Jom Detox Jutawan ianya umpama teramat mudah bagi saya.

Sepanjang detoks dan eat clean, makin lama saya makin tinggalkan gula. Saya dah sangat bahagia tanpa gula dalam makanan dan minuman harian saya.
Kesan daripada itulah juga, ekzema saya semakin singkat tempohnya. Dalam sebulan, jarang sangat saya dapat ekzema trigger. 

Kini, nak bangun solat Subuh pagi pagi pun saya rasa semangat. Mudah je nak bangun sebab badan dah ringan. Mana tak nya, saya dah buang 16.5 KG beban yang saya bawa ke mana saja selama ni. 

Sejak selepas detoks, otak saya jadi laju. Saya mudah bersabar dan bertenang di kala dalam keadaan beremosi. Dan yang paling best, hati dan fikiran saya kini sentiasa terarah ke arah perkara positif dan yang menginspirasikan.

Visceral fat saya kini dah 6. Dah berkurang 8 dari asal. Alhamdulillah! Itu menunjukkan keadaan dalam badan saya makin sihat. 

Saiz baju pula dah berubah ke 34. Sekarang ni pantang tengok baju terus rasa yakin yang ada saiz untuk saya.
Begitulah kisah saya. Ia satu pengalaman yang istimewa bila Allah lorongkan saya untuk kenali Jom Detox Jutawan. Sebab ia satu satunya program yang bagi proven result untuk saya turunkan berat badan dalam masa yang singkat. Saya sarankan anda sertai sama.

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1Ue1OPNjpSNM6wQ6OWnOI4Db7E7sqPYcx
Elly Fhriscka Matin, 29 tahun, Sabah. Bisneswoman

KELEBIHAN BUAT BISNES SHAKLEE BERBANDING BISNES LAIN

Macam yang korang tau, saya sudah bisnes Shaklee since 2016 dan pengguna Shaklee sejak tahun 2014 selepas kelahiran anak pertama saya. Saya pernah ceritakan kenapa saya suka sangat dengan bisnes Shaklee sangat-sangat. Salah satu sebabnya saya rasa buat Shaklee ini effortless. Tidak guna tenaga yang banyak untuk berkerja tapi pulangan wang yang banyak.

Kisah kejayaan saya dalam Shaklee
Effortless income

1. Product
Ramai kot yang tau, product Shaklee ini memang Beyond Organic. Bukan  product cikai-cikai. Bayangkanlah skincare terbaru Shaklee tu dikaji dan diuji selama 8 tahun lamanya. 8 tahun babe, bukan 8 bulan, bukan 8 hari, bukan 18 bulan tapi 8 TAHUN. Bayangkan mau buat 1 product ambil masa lama macam tu sebab nak yang terbaik untuk penggunannya. Untuk pengetahuan semua, Youth Skincare itu juga bebas dari 2500 bahan kimia yang berbahaya.

Sama juga dengan product Shaklee lain. Bukan dihasilkan setahun dua. Tapi diuji bertahun-tahun supaya menjadi terbaik dari yang terbaik. Tahukah kalian, supplement pertama Shaklee pun berumur 104 tahun. huh! hebat bukan.

That why i choose Shaklee. Sebab saya yakin, product yang Shaklee jual ini tidak memudaratkan saya dan pengguna lain. 

2. Marketing Plan
Saya pernah ikut bermacam jenis MLM di Malaysia ini. Hehe. Yang halan dan tidak halal. Tapi hanya Shaklee yang betul-betul membuatkan saya jatuh cinta. Dulu saya pernah ada rank Director in Qualification dalam 1 MLM, tapi dapat bonus RM 3+ kot. Lepas tu kena ready stock barang yang banyak dan bulan depan product lain pula yang perlu di jual. Saya bukan cakap MLM tu tidak bagus, tapi saya rasa tidak sesuai untuk saya yang ada bajet kecil untuk buat ready stock.

Dalam Shaklee pula, jualan RM 450 pun sudah layak untuk dapat bonus. Bonus pertama saya dalam Shaklee RM22 saja. Tapi saya happy buat bisnes ini sebab saya tidak perlu simpan stok yang banyak dan stok yang kita beli bulan ini tidak akan out of date untuk bulan hadapan.

Tahukah anda, peratusan bonus Shaklee sehingga 46%. Tu sebab ada saja rank macam saya, rank kedua dalam leadership Shaklee boleh dapat RM 3k keatas.

Untung runcit Shaklee juga sangat tinggi berbanding bisnes lain. Contoh Vivix retail price RM 475, tapi harga member RM 390. Ada keuntungan RM 85. Banyak tu.

Market Shaklee juga tidak tertumpuh pada sesetengah golongan sahaja. Golongan ibu yang tidak makan Shaklee pun kena beli Shaklee untuk anak-anak. Golongan bapa yang tidak makan Shaklee, kena beli untuk isteri dan seterusnya. 

3. Sistem yang Produktif
Saya paling suka sistem Shaklee. Mau beli masuk sistem, mau register masuk sistem, even mau cari nota berkenaan produk pun masuk sistem. Yang paling best bila bonus di update setiap hari dalam sistem. So siapa mau capai bonus bulan depan lebih banyak, hari-hari kena cek sistem dan buat sale.

4. Tidak perlu simpan stok
Yeszzaaa. Register RM 65, lepas tu intro dengan kawan-kawan. Kawan-kawan order, baru anda order. Tidak perlu simpan stok. Product boleh dibeli melalui online atau datang terus ke branch Shaklee.

5. Modal rendah
Modal RM 65 saja

6. Support company
Support company yang sangat power. Shaklee bagi training free berkaitan nutriisi dan marketing online offline. SEMUANYA FREE

7. Bisnes Adil
Yes! bisnes ini antara bisnes yang paling adil di alam semestar.
Shaklee bukanlah bisnes yang orang bawah buat, orang atass dapat. 

Shaklee ini contoh saya A jual RM 500, dan B jual RM 1500. Saya tidak akan dapat bonus dari B melainkan saya jual RM 2000. 

Siapa buat, dia dapat! Saya sendiri atasi upline saya. Alhamdullilah!

Okey.. Mau join bisnes ini?

5 ORGAN DETOX DAN FUNGSI

Taukah uolls yang badan kita ini boleh Detox sendiri. So meh kita explore satu-satu apa organ detox yang boleh detox badan kita dan fungsinya sekali. Sama-sama belajar tau.


PARU-PARU
Paru-paru berfungsi untuk keluarkan gas karbon dioxida. Sebab bila kita hidu udara, organ pertama akan dapat segala oksigen dan gas-gas yang tidak diperlukan ia akan pergi kepada paru-paru. So paru-paru akan berkerja dengan itu kita kena make sure bahawa sel paru-paru mendapat nutrien yang lengkap untuk membuat sistem pernafasan lebih lancar.

USUS BESAR DAN KECIL
Kolon ini bantu untuk keluarkan najis. Kolon yang sihat sangat penting untuk melacarkan proses pembuangan najis kita supaya tidak ada masalah sembelit dan najis yang di keluarkan itu ialah sihat. 

KULIT
Kulit merupakan organ paling besar dalam badan kita dan toksin juga boleh dikeluarkan melalui peluh dan liang roma. Apabila kita bersenam dan keluarkan peluh, sebenarnya peluh ada toksin. Sebab tu dalam Detox, Coach akan galakkan untuk bersenam. 


HATI
Hati merupakan organ pertama untuk membuat detox. 80% proses Detox dibuat oleh hati. Fungsi hati sebenarnya untuk menapis racun dan bakteria yang terdapat dalam darah.

Disebabkan hati ini besar, ia terpaksa membuat 2 fasa untuk Detox. Fasa pertama dan kedua. Setiap fasa yang berlaku akan memerlukan nutrien yang penting untuk menyokong menyah-toksin.

Toksin yang terdapat dalam lemak akan diproses menjadi bahan buangan larut air. Apabila sudah bertukar untuk diproses menjadi bahan buangan, bahan buangan akan di salurkan pada 2 channel. Pertama pergi pada darah untuk disalurkan kepada kidney untuk menjadi air kencing dan kedua akan pergi ke bahagian sistem pembuangan iaitu menjadi najis.

Hati juga dia bantu untuk mengeluarkan enzyme untuk menukar lemak makanan yang kita makan ini daripada perut tu akan menjadi pecahan lebih kecil untuk digunakan kepada badan. 

Dapat anda bayangkan kalau kita tiada hati atau liver. Sangat banyak toksin yang akan berkumpul sebab majority bahan kimia hati akan bantu untuk jadi lebih simpyfied ke bahagian tertentu untuk dibuang. So kena make sure hati kita ini sihat dan berikan nutrisi yang cukup untuk hati.


BUAH PINGGANG
Fungsi buah pinggan sebenarnya untuk menapis darah daripada badan kita. Toksin dalam darah tu akan dikeluarkan melalui air kencing kita. So sebenarnya kalau kita ambil banyak bahan kimia masuk dalam badan, buah pinggang kita akan berkerja lebih kuat. Itu sebab kita kena kurangkan aktiviti memasukkan bahan kimia dalam badan.

Antara aktiviti tersebut ialah makan fast food, makan proses food dan banyak sebenarnya penyebab bahan kimia masuk dalam darah kita. Itu sebab saya cakap, semua orang kena Detox zaman ini. Sebab dengan Detox, coach akan pantau tau pemakanan kita. No crap food, even pencuci rumah pun coach akan advise untuk buat pilihan terbaik yang boleh kurangkan bahan kimia masuk dala darah kita.


Sebenarnya apabila sistem penyingkiran badan kita atau organ yang terlibat terlalu kuat untuk berkerja. Sistem anda tidak akan mampu untuk menampung toksin yang masuk dalam badan. Bila badan tidak mampu menampung toksin badan akan mudah penat, mudah masuk angin, sakit kepala, stress dan banyak masalah kesihatan lain.
Sumber : Gambar Google

Badan kita umpama tong sampah hijau itu. At first tong sampah ini berfungsi untuk membuang sampah bayangkan badan kita juga berfungsi untuk membuang sampah yang masuk. 

Tapi lama kelamaan sekiranya sampah dalam tong sampah tidak di buang tapi orang keep on buang sampah dalam tu dan tiada orang maintenance, tong sampah jadi penuhkan? Terpaksa buang tepi tong kan? Lalat datangkan? 

Begitu juga toksin dalam badan kita. Bila badan kita terlalu penat berkerja dan terlalu penuh oleh toksin, ia tidak mampu untuk buang toksin secara natural sudah. So itu sebab kalau badan terlalu banyak toksin, badan akan mudah jatuh sakit dan datanglah masalah kronik yang lain. Macam lalat.

BEKERJA TAPI NAK BUAT BISNES? BOLEHKAH?



Mestila boleh babe. Ramai tau yang masih bekerja dan dalam masa yang sama buat bisnes. Dulu masa berkerja, saya pernah berniaga air tin dalam site. Sehari dapat keuntungan dalam RM 100.

Tapi zaman berubah. Sekarang ini lebih ramai memilih untuk berkerja dalam masa yang sama buat bisnes online. As long as tak ganggu kerja hakikih. 
Ramai juga kawan Shaklee yang masih berkerja dan buat bisnes Shaklee. 
3 sebab Shaklee menjadi pilihan ramai wanita berkerjaya;

1. Modal RM 65Yes! Dengan RM 65 sahaja, anda layak untuk mulakan bisnes. Layak dapat bonus RM 20-RM10k++++ sebulan. Untung runcit 15%-25%.

2. Tidak perlu simpan stok. Dalam Shaklee kita tidak perlu simpan stok beratus-ratus atau ribu-ribu. Beli sahaja apa yang customer order. Ia bisnes dropship yang ada sistem. Order pun key in melalui online je. Waktu rehat kerja hakikih. Boleh key in order customer.

3. Tidak perlu pos. Ada orang mau beli barang? Tidak perlu pening kepala mau pos barang atau mau packing barang. Once kita key in order. Shaklee akan packing dan hantar barang kita. Kalau di Sabah, Shaklee guna perkhidmatan GDex.


Bestkan bisnes Shaklee. Tu sebab ramai kawan-kawan masih kerja, tapi boleh buat Shaklee. Sebab tidak susah untuk dapat stock. 




This is one of Jom Detox Jutawan Coach yang masih berkerja dan aktif buat bisnes Shaklee. Berkerja dalam bidang Oil & gas industry tapi sudah 7 tahun buat bisnes Shaklee. Bila di tanya kenapa mau buat bisnes Shaklee walaupun tengah kerja dan mestilah gaji yang lumayan bagi seseorang yang berkerja dalam Oil and Gas. 


Jawapan beliau “Consume supplement, being healthy with FREE. Preparing my pencen, build and grow biz for kids. Nak share kebaikan good suplement pada rakyat Malaysia. Prevention is better than cure. Want to build health community”

Coach Hasfa

Teacher Caroline or i prefer to call her Ckay. Mom to 4 sweet kids. Seorang ibu yang sangat kuat for me. Melahirkan anak 4 tahun berturut-turut dan 3 darinya, lahir secara pembedahan.


Seorang pendidik dan sudah buat bisnes Shaklee selama 6 tahun. Bila di tanya kenapa perlu buat Shaklee. “Sebab saya makan Shaklee dan dalam masa yang sama boleh menjana pendapatan saya secara tidak langsung bila ramai yang tau saya makan Shaklee dan order dengan saya”

Cikgu Ckay

Malahan founder Jutawan sendiri, buat bisnes Shaklee waktu masih berkerja dan beliau resign selepas dapat 3x ganda bonus dari gaji. 
Bisnes Shaklee ini mudah! Izinkan saya bantu anda! InasyaAllah saya akan bantu sepenuh hati saya.


Ramai tau cikgu yang jadikan Shaklee sebagai kerja sampingan. Tapi yang bestnya, tidak terganggu pun kerja mereka sebagai seorang guru. Ini adalah 
Teacher Fidelia dari Ranau. Beliau register member 19.12. 2013 tapi makan sendiri dan start buat bisnes pada 2016. So maksudnya sudah3 tahun buat Shaklee. Antara alasan utama beliau untuk bisnes kerana ingin mencari side income at the same time dengan bisnes Shaklee, dapat banyak ilmu marketing, time management dan nutrisi.


Cikgu Al

Masih tercari-cari partime bisnes anda? mari pilih Shaklee. InsyaAllah bisnes ini adalah bisnes part time terbaik anda.

KEGEMUKAN PUNCA SAKIT KRONIK

Siapa pernah tengok video ini? Wanita yang menganggap badan beliau adalah penjara, kerana tidak mampu buat apapun akibat kegemukan yang melampau.

my body is prison

Masalah berleihan berat badan dan kegemukan semakin meningkat dari tahun ke tahun. Tahukah kalian, ada kajian menunjukkan bahawa 15% daripada kanak-kanak berusia 12-19 tahun mempunyai masalah obese.

Obese ini dikaitkan dengan risiko yang tinggi jika mengalami masalah perubahan seperti diabetis dan sakit jantung yang boleh menyebabkan kematian awal. SERAM!

KIRA BMI SINI

Overweight ini dikira apabila BMI kita melebihi 25 dan dikira sebagai obese sekiranya melebihi 30. Jika seseorang melebihi 30 BMI, risiko untuk mendapat penyakit kronik akan meningkat.

Antara Penyakit tersebut;

1. Serangan jantung
2. Angin ahmar
3. Tekanan darah tinggi
4. Sakit lutut dan sendi
5. Penyakit gout
6. Kolestrol tinggi
7. Kerosakan hati
8. Kencing manis
Apabila berat bertambah, lemak di dalam badan terkumpul bukan sahaja di bawah kulit namun di bahagian luar organ seperti jantung dan usus yang dikenali sebagai lemak visceral. Lemak visceral menyebabkan risiko serangan jantung. Paras kolesterol yang tinggi di dalam darah boleh menyebabkan saluran darah ke jantung dan otak tersumbat yang akhirnya menyebabkan serangan jantung dan angin ahmar.

Lemak yang berlebihan juga boleh menyebabkan kerosakan hati (fatty liver) di mana hati dipenuhi dengan lemak dan liver cirrhosis iaitu hati yang keras dan tidak berfungsi. Hati merupakan organ kumuh bagi lemak. Apabila berat semakin bertambah, sendi-sendi utama seperti lutut tidak dapat menampung berat dan mula mengalami sakit lutut. Obesiti yang berpunca daripada pemakanan yang tidak seimbang dan tiada senaman menyebabkan hormon endokrin yang tidak stabil.

Selepas makan makanan berkarbohidrat tinggi, paras gula meningkat secara mendadak. Organ pankreas akan mengeluarkan hormon insulin dengan banyak untuk mengawal gula dalam darah. Hormon insulin berfungsi memindahkan gula yang beredar di dalam darah ke dalam sel. Namun demikian, jika paras insulin sentiasa tinggi, badan akan mengalami insulin resistance iaitu suatu keadaan di mana insulin tidak dapat berfungsi dengan baik untuk menyimpan gula  seterusnya meningkatkan paras gula dalam darah dikenali sebagai diabetes atau penyakit kencing manis.


CARA CEGAH OBESITI
  • Elakkan makan berlebihan serta mengambil makanan bergula dan berkanji seperti nasi putih, roti, tepung dan mi. Pilihlah beras basmati, beras perang dan roti serat tinggi. Lebihkan protein seperti dada ayam, daging tanpa lemak dan ikan. Lebihkan sayuran dan buah-buahan seperti epal, oren, jambu batu, limau bali dan beri. Pilih makanan yang mengandungi indeks glisemik rendah.
     
  • Hadkan jumlah makanan di atas pinggan. Hadkan nasi sebesar genggaman bagi setiap hidangan. Hadkan protein sebesar tapak tangan bagi setiap hidangan. Selebihnya, penuhkan pinggan dengan sayur-sayuran. 
     
  • Kurangkan penggunaan minyak sewaktu memasak. Gunakan kaedah stim, bakar atau rebus sewaktu memasak. 
     
  • Tukarkanlah gula kepada stevia iaitu sejenis daun yang rasanya manis.
     
  • Bersenamlah selang sehari, lebih kurang 10-30 minit.
     
  • Berpuasa dua kali seminggu membantu mengekalkan berat badan dan merehatkan usus seketika.
     
  • Rehat yang cukup. Ibu yang bekerja perlu mendapatkan rehat dan tidur secukupnya. Tidur yang terganggu juga akan menyebabkan ketidakstabilan hormon dan obesiti.
  • Jika anda mengalami masalah obesiti, berjumpalah doktor bagi mendapatkan rawatan. Rawatan HCG jika digabungkan dengan pemakanan berkalori rendah dapat 0
Siapa yang boleh menyokong anda untuk mengurangkan berat badan? Kejayaan anda bergantung kepada motivasi dan sokongan daripada :
  • Ibu bapa, ahli keluarga, guru dan rakan-rakan.
  • Doktor, Pakar Pemakanan/Dietitian dan ahli profesional kesihatan yang lain.
  • Saya boleh bantu

Ini antara testimoni peserta JOM DETOX yang berjaya sihat dengan JOM DETOX JUTAWAN











5 SEBAB KENAPA SURI RUMAH WAJIB BUAT BISNES

Ahh. Kenapa? Hehe. Saya tau tahulah alasan orang lain. Tapi saya ada 5 sebab saya buat bisnes! Jemputlah baca, kot-kot korang terinspired. 

1. Mau Sedekah

Saya buat bisnes sekarang ini, sebab saya mau beri lebih! Saya mau bayar zakat hasil titik peluh saya. Saya mau jadi orang yang lebih bernilai.

2. Simpanan

Saya ada impian sendiri, walaupun saya tau. Kebanyakkan impian saya tu. Husband saya boleh beri. Tapi saya happy kalau impian saya tu adalah dari hasil titik peluh saya. 

Saya mau naik haji 2025. So saya kena ada simpanan at least 20k untuk naik haji dengan keadaan yang sangat selesa. Alhamdullilah sudah ada giliran haji. Tapi jauh lagi tau, doakan saya.

3. Shopping

Setiap wanita dia mesti ada keinginan untuk membeli belah. Tidak kisah barang makeup, pakaian, emas, barang rumah dan apa saja.

Macam saya, saya suka shopping buku. Saya spent sebulan untuk buku saja RM 200. Mungkin ada dikalangan korang suami petik jari saja beri RM 200 untuk shoppig buku. Tapi saya tidak sanggup minta RM 200 setiap bulan untuk shopping buku.

Sebab saya tau, suami saya pun banyak tanggungan.
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1meE37mZFOTOa9vRhqnbDCM9lQ15vwRRj

4. Ada family

Yes! Saya memang sudah berkahwin! Tapi saya masih ada mamy, dady dan adik-adik dan tanggungjawap saya untuk membantu dan menghulur apa yang mereka mau.

Contohnya adik perlu duit, saya boleh bagi. Bayangkan kalau tidak kerja dan tiada bisnes. Takkan mau minta sama suami? 

5. Stand by untuk masa depan

Kami suami isteri berkerja sendiri. Bisnes sendiri. Suami saya ada garage sendiri dan runner badang kereta Malaysia Jepun. Garage tu untuk stok barang saja. Kebanyakan urusan jual beli melalui online.

Pernah sekali, suami saya sakit. Tidak turun kedai dan tidak mampu tengok phone pun. Masa tu saya buat bisnes ala kadar saja. Pendapatan dalam RM 200 sebulan.

Bila husband tidak kerja, duit tidak masuk. Mau makan apapun rasa berat hati minta dengan husband.

But since saya ada duit poket sendiri. Alhamdullilah. Sedikit sebanyak boleh bantu husband.

Saya juga asingkan 10% pendapatan saya untuk rumah. 

Kalau rasa cukup sudah duit untuk diri sendiri. Boleh fikirkan orang lain. Seperti mak ayah. Suadara mara. Anak-anak yatim. Berilah sesuatu pada masyarakat sebelum anda hembus nafas yang terakhir.

3 PERKARA YANG TAK BEST BILA BADAN GEMUK

3 perkara yang saya rasa tidak best bila badan gemuk. Meh baca, manatau kita ada sebab yang sama! Kan?

1. Pakaian
Saya rasa setiap wanita mempunyai masalah yang sama dengan saya ini. Iaitu susah memilih pakaian yang disukai sebab size badan. Okey, dulu saya pernah cecah size 5XL. Sampaikan seluar saya, saya terpaksa jahit sendiri di kedai jahit sebab tiada size yang saya boleh muat.

Saya pernah hampir gaduh dengan husband sebab tiada size baju masa fitting waktu raya dan saya punya baju sanding, saya terpaksa jahit sendiri sebab tiada baju yang muat di kedai tu. Hahah. Kesiankan?

Ini antara kenangan saya waktu size 2XL keatas.
https://drive.google.com/uc?export=view&id=12JKsp2-715FI-NMhsWsGDpzNztJTcW3K

Sekarang ini saya boleh sudah pakai size M. Hehe. Alhamdullilah. Itupun selepas istiqomah untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Syukur!

https://drive.google.com/uc?export=view&id=19TK-gTUR-uhZvkVK6iKWidbBDORrq09F
https://drive.google.com/uc?export=view&id=18JOIbypSqVzY0SsU5BuIb61n7gwXAJOn
Mau highlight pasal baju ini. Sebenarnya love sangat baju ni. Kali ini love bukan sebab dia kuning. Tapi sebab brand baju tu.

Dulu masa bujang, husband saya sampai marah sebab dia cakap saya ini menyusahkan pekerja kedai tu. Saya fitting semua baju brand tu dan memang tidak muat. Ada yang muat size lelaki tshirt.

“Umi tidak perlulah mau try-try, memang umi tidak muat. Takkan umi tidak sedar”

Huh. That why bila saya berjaya beli baju ini dan fitting terus muat. Saya happy sangat. Kiranya ini kali pertama saya beli baju lengan panjang yang fit untuk saya pakai tudung.

Saya ada baju Esprit tapi tshirt dan husband saya benarkan untuk pakai di rumah sahaja.! 

Bayangkan, 9 tahun lepas. Boleh dikatakan setiap pergi Esprit saya mesti akan try baju Esprit dan muat tshirt sahaja. Lepas saya berhijab, saya ada juga try baju Esprit lengan panjang. Tapi memang tidak muat di bahagian bahu.

Kiranya 6 tahun juga mencuba untuk try baju Esprit lengan panjang dan ini kali pertama saya muat baju Esprit.

Kenapa Esprit? Sebab Esprit ini antara baju yang size dia cutting kecil. Contoh kalau brand lain. Size M pada brand X tapi size XL pada brand Esprit. Hehe. Tu sebab husband saya suka Esprit, sebab dia punya size XS. So senang sangat cari size tu sana.

Itu pasal baju! Pakaian! Ohya! Mau juga bagitau. Dulu size jubah saya pernah cecah 50 keatas. Raya tahun ini size baju saya 34. Haha. Jadi malu pula. Before ada anak size 50 keatas. Ada anak 2 jadi size 34. Tapi Alhamdullilah! Syukur!

2. Sakit badan
Sejak pregnancy pertama saya rasa macam Teletubbis pun ada. Hahah
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1aFr5aw0uBbfYBZx68rg9UdSr0rbJxFUn
Kalau sudah baring, mau bangun tu perlu tenaga yang banyak. Haha. Tapi itu masa pregnantlah. Boleh terima lagi. Tapi waktu tidak mengandung pun sama juga.

Paling ketara sakit badan selepas bersalin anak kedua. Bila duduk terlalu lama, sakit badan. Tidur terlalu lama pun sakit badan. Padahal orang tidur ini, recharge energy. Saya tidur, bangun-bangun penat. Haha.

Lepas tu paling tidak best bila berdiri lama. Bayangkan, mau cuci pinggan pun boleh jem pinggang. Sangat tidak bestlah waktu obese. Saya betul-betul tidak suka.

Pernah sebelum Detox, saya sesak nafas waktu mau tidur. Tiba-tiba macam ada something hempap dada saya. Seram! 

Tapi Alhamdullilah. Seleps dah BMI normal ini, jarang sangat sudah sakit badan. Kena-kena sekarang memang aktif bersukan. Alhamdullilah! Thank you coach fitness Detox bagi iolls task setiap hari.

3. Susah Solat
Bagi yang muslim, saya rasa bila badan besar ini. Inilah cabaran paling hebat! Kalau badan gemuk, mau bediri solat pun boleh sesak nafas tau.

Saya pernah tercungap-cungap waktu solat. Bacaan solat perlahan pun tetap rasa penat. Walhal waktu berat normal ini. Ok saja bah bacaan.

Masa gemuk, susah bangun subuh. Serius! Ini saya alami. Macam manalah alarm bunyi. Tetap susah bangun.

And the thing yang semua orang lalui! Tau apa? Sakit kaki bila antara dua sujud. Dulu saya rasa kalau boleh mau skip saja duduk antara 2 sujud tu. Sebab duduk saja mesti macam nampak bintang rasa dia. Sudah tu duduk tidak betul pula sebab badan terlalu berat.

That why kita kena berjihad untuk lebih sihat dan capai berat badan normal. InsyaAllah! Amin Amin.

Cuba share apa cabaran korang waktu gemuk?

BIG Why Saya Buat Bisnes Shaklee

Saya pernah ditanya oleh Master Zura megenai BIG why saya dalam hidup ini. Jawapan saya masa tu “INGINKAN KEJAYAAN DUNIA AKHIRAT” dan saya dijawap oleh Master “Impian anda tidak jelas”.

Tersentap 1 sesaat. Haha. Yala, saya rasa impian saya ini cukup besar sudah dan cukup jelas tapi dapat jawapan macam tu. 

So masa masuk kelas beliau, saya tahu. Big Why saya memang sangat besar. Alhamdullilah.

Okeylah, saya share sikit ya mengenai impian.

Sebenarnya impian kita tidak jelas dan tidak besar bila sesuatu impian tu melibatkan diri sendiri sahaja. Contoh, selama kita hidup ini, kita punya target hidup untuk diri kita saja.

Dapat duit, fikirkan diri sendiri. Hehe.

Contoh impian yang besar! 
Saya dapat RM 10. RM 10 ini saya akan bahagiakan 10% untuk di infaq kan pada mana-mana tabung kebajikan. 10% lagi akan saya sedekahkan pada ibubapa. 10% lagi untuk anak-anak. 10% lagi untuk waqaf. 

Masa saya berhenti kerja, saya tidaklah rasa hidup saya ini adalah penghujung. Tidaklah rasa hidup saya ini tiada apa-apa. Saya masih penuh dengan impian. 

Sebenarnya saya pun tidak tau macam mana mau capai impian tu. Tapi saya tetap berimpian. Alhamdullilah.

Bila Shaklee muncul dalam hidup saya, lagi galak saya berimpian. Sebab saya nampak peluang yang Shaklee berikan.

So apa BIG why saya dalam bisnes Shaklee?


1. Diri sendiri dan Anak-anak
Saya teringat lagi bila kerani Rekayasa tanya “Elly apa impian ko?”
Masa tu saya jawap “goyang kaki di rumah jaga anak”. Hehe. Masa tu saya just cakap saja tau. Tapi memang itulah impian saya. Tidak berkerja dengan orang lain. Duduk rumah, jaga anak dan rumah. 

Ini antara sebab besar saya bertahan dan terus berjuang dengan apa yang saya tengah buat sekarang. Saya pernah rasa bekerja dengan orang lain. Saya penat, anak kasihan. Tidak mampu saya bayangkan kalau sekarang ini saya masih berkerja dengan orang lain.
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1k4wEvuEHyF8laDpcFzSpJHpBBb4fmGyr

2. Kesihatan 

Saya pernah cakap macam ini “kalau pun aku tidak buat bisnes Shaklee. Aku tetap akan makan Shaklee”.

Sebab banyak masalah kesihatan saya hilang bila dengan Shaklee. Salah satunya obese. Saya pernah try bermacam-macam kaedah untk kurus tapi tidak kurus-kurus juga. But, Alhamdullilah. With Shaklee, saya makin sihat!
https://drive.google.com/uc?export=view&id=10p7XfNow4bRBSUckOg_d5Fa4xTeXxRvH

3. Impian keluarga

Saya doa sungguh-sungguh, agar impian ini tercapai. Saya ingin hadiahkan trip percuma untuk parents saya. Saya tau, mereka ini dari saya lahir sudah berhempas pulas untuk besarkan saya. Apapun saya beri, tidak terbayar pun apa yang mereka beri. 

Masa saya resign, mamy antara orang yang paling terluka. Sebab dia tidak mau saya hidup menjadi surirumah seperti dia. Beliau cakap “surirumah ini penat, orang pandang serong. Kerjalah”

Mamy saya banyak impian, tapi beliau diamkan saja demi anak-anak. Kami 6 orang adik beradik, study di U tanpa pinjaman ini 1 beban bagi family. Banyak impian beliau terpaksa dikubur untuk anak-anak.

Ya Allah, izinkan aku bahagiakan mereka😭. Izinkan aku Ya Allah. 

Saya tau saya tidak mampu balas jasa mereka, tapi izinkanlah saya bahagiakan mereka. Beri impian yang mereka mau. Amin.

4. Impian terhadap masyarakat

Saya pernah di tanya oleh Master Laurah. 

Kalau ko ada RM 1J, apa ko akan buat?

Masa tu saya jawap. Saya akan buka kelas untuk mualaf mengaji di setiap daerah dengan PERCUMA!

Impian ini adalah masalah pada saya waktu mula-mula masuk mualaf. Saya tidak mau, orang lain ada masalah yang sama. 

Saya yakin dengan duit Shaklee beri. Saya mampu buka kelas ini. Doakan!

Itu antara Big why saya masih teruskan perjuangan bersama Shaklee. Sebab saya tidak mahu bekerja di luar rumah, tapi saya mau duit yang banyak. Hehe. 

Kawan-kawan, doakan ya impian saya ini. Amen.




MALAYSIA NEGARA PALING GEMUK DI ASIA

Ini mau happy atau mau sedih ini. Haha. Aduihai negaraku Malaysia. Gambar di bawah ini tidak tahu study tahun berapa. Yang pasti memang hangat diperkatakan.

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1yVG1eJqEm41LiTzh22p0yEoiku7VZln1
Tadi saya cek sini Most Obese Countries 2019 negara kita tangga ke 143. Huh. Bukan sesuatu yang perlu di banggakan.

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1yyRDdcKsxCksyoogzWhWT8lamnxMIch6

Orang Malaysia kalau kurus dikatakan suami tidak bagi makan, ini untuk isteri-isteri. Kalau anak-anak pula mesti ibu yang dituduh tidak beri anak makan. Bagi orang Malaysia orang yang gemuk itu comel, cukup kasih sayang dan bahagia.

Hahaha. Pengalaman sendiri ya.

Masa berat saya ditahap obese, ramai juga yang puji husband cakap pandai jaga wife. Tidak kurang juga yang menyindir diriku ini. hahaha.

Tapi masa obese dulu saya memang kerap kali guna ayat BIASALAH BAHAGIA. Walhal saya sendiri tau saya tidak bahagia dengan keadaan seperti itu. Dapat bayangkan tak, my breakfast dulu kuih gelang bergula @ donut bergula 5 ketul, makan dengan milo pekat dan 1 papan biskut. Sehari saya akan minum 3-5 gelas milo dan habiskan 3 papan biskut.

Makan sayur? makan nasi? makan lauk? makan. Tapi akibat terlalu makan manis, semua makanan yang lengkap tu tidak mampu melawan dari gula.

Saya percaya eczema yang saya ada pun akibat terlalu makan makanan manis. Saya dulu tahap obese 40 BMI tau. Berat 104 kg, tapi masih merasa diri bahagia.

Katil kami berkayu jati patah sebab terlalu berat. Boleh bayangkan tak? ya Allah, sekarang bila dah tahu jaga makan dan berjaya buang berkilo-kilo dengan Jom Detox atas izin Allah. Saya rasa kasihan dengan insan yang sudahlah obese masih pegang ayat BIASALAH BAHAGIA.

Saya pernah dalam situasi itu, saya percaya itu adalah ayat backup dengan ego melangit sebab tidak mahu berubah.

Percayalah, Allah sayang hambanya yang sayang akan diri sendiri. Kesihatan ialah satu jihad kita. Badan sihat senang kita beribadah.

Kesihatan Saya Lebih Baik dengan Shaklee

Apa alasan anda bertahan dengan sesuatu? Dijadikan cerita saya bukanlah penggemar supplement dari dulu. Waktu pregnant Yayang, kesihatan saya memang teruk juga.

Saya berkerja di site masa pregnant Yayang. Setiap malam memang teruk juga kaki cramp. Bila tanya dalam group ibu hamil, ramai yang suggest OsteMatrix Shaklee. Tapi saya takut sangat mau try benda tu. 

Sampai bersalin kaki saya cramp, darah tinggi, berat 104kg dan paling teruk masa tu HB rendah.

Dipendekkan cerita, saya bersalin anak kedua. Yadik namanya. Pregnant Yadik, Alhamdullilah tidak banyak masalah. Tapi lepas pregnant Yadik tu pula di serang sakit lutut yang teruk. 

So i decide untuk join Program Detox yang baru Shaklee lancarkan. Masa tu i lost over 20kg dari berat asal.

2016 join program lost over 20kg
2017 maintain tapi tak buat detox dah sebab tiada geng. Hehe
2018 i gain weight after 1 year. Naik 11kg dari berat 2017

Nov 2018
Jom Detox Jutawan dilancarkan under Master Laila. Alhamdullilah, saya antara orang pertama yang join program tersebut dan saya berjaya hilang 4kg+

Dalam masa 3 kali Detox i lost 16kg and my inch loss tu i tak tau sudah berapa lost.

Before Detox
- Obese tahan 2 (BMI 35)
- Visceral Fat 16
- Jerawat di belakang
- Rambut gugur
- Kaki cramp
- HB rendah
- Hypertention
- Sakit kaki
- Kaki merekah
- Eczema

After Detox
- BMI normal
- Visceral Fat 7
- Sihat
- Aktif

Selain itu, selepas saya join Shaklee ini. Circle saya berubah. Saya lebih positif dan lebih bahagia. 

Saya lebih matang dan lebih kenal erti kehidupan sebenar. Alhamdullilah!

Shaklee juga bagi kebebasan masa untuk saya berkerja di mana saja saya mau. Tidak kisahlah saya kerja dari rumah atau mana saja. As long as i ada internet dan phone. Bestkan?

That why, mama-mama di luar sana yang suka ada gaji dari rumah. Boleh join team saya🥰

Kenapa Semua Orang Perlu Detox?

EM: Babe mari join Detox
Babe: Kenapa aku perlu Detox? Body aku ok saja ni. BMI normal.
EM: Betul juga. Body ok, BMI normal. Okey tidak apalah babe, tapi try tick tanda-tanda Anda Perlu Detox.

Tanda-tanda Anda perlu Detox

+ Berat badan bertambah - metabolisma badan terganggu, hormon terganggu

+ Sembelit

+ Kulit Kusam

+ Cepat letih, cepat lemau, stress, rasa lembab

+ Cepat marah, mudah sentap

+Keinginan makan banyak, craving sugary foods (sel lapar aje, tak cukup nutrient). Kalau gi kenduri, open house pinggan tu penuh tamak sangat.

+ Susah nak fokus dalam masa lama

+ Penyerapan nutrisi yang kurang - makan vitamin takde kesan pun! orang lain makan shaklee berkesan

+ Senang dijangkati penyakit - flu, demam

+ Susah tidur

+ Sering mengalami kembung perut, perut tidak selesa dalam keadaan biasa atau selepas makan.

+ Sering ada lingkaran hitam bawah mata

+ Badan berbau jika tidak menggunakan deadorant atau pewangi

+ Merokok atau sering bersama dengan orang yang merokok

+ Mulut / Nafas Berbau

+ Menghadapi masalah ALERGIK

+ Pengambilan sayuran kurang dari 1/2 sawan sehari

+ Mengalami Eczma, jerawat atau Psoriasis

+dah cukup tidur still letih

+makan Suppliment tapi tak dapat kesan

EM dulu mau detox sebab mau kurus jak.  Tidak tahu pun rupanya detox ini ada banyak kebaikan.

Salah satu sebab kenapa kita perlu detox ialah kehidupan kita di zaman morden ini makin terdedah dengan pencemaran, radiation, racun. So semua tu, banyak memberi impak besar pada kesihatan kita.

Contoh asap rokok, asap ekzos kereta, minyak wangi, makeup dan bermacam-macam jenis cara kita terdedah pada radiation dan pencemaran.
Tak nak cakap panjang pasal tu. sekarang ni, cuba u gais baca satu-satu tanda kita perlu detox.

Perkongsian Coach Nahimah masa sesi pre-detox.
Umi ada jiran dapat kanser hati. Dah tahu masa stage 4. Kanser tu jadi sebab hati toksin banyak. Tiba2 jadi buruk. Kanser p buat rumah. Dan dan ubat dia sebulan rm14000
Tapikan, masih ada ramai yang salah faham bila nak ajak detox.

"Eh. Ko ngamlah detox. Ko gemuk, aku kurus

Soalan : Saya dah KURUS, UNDERWEIGHT pulak tu. PERLU KE SAYA DETOX?

Jawapan :
Tujuan Detox bukan semata-mata untuk turunkan berat badan tetapi untuk banyak masalah kesihatan yang lain juga.
Orang yang terlalu kurus mungkin banyak toksin dalam badan yang menyebabkan nutrisi yang diambil tidak diserap kedalam sistem tubuh.
Macamana kereta perlu diservice, tukar minyak enjin, tukar minyak brek, tukar filter, tular brake pad, service enjin, tukar tyre, balancing dan macam-macam lagi, begitu jugak badan kita. Perlu detox sebagai servis untuk badan untuk pastikan sistem tubuh peroperasi pada tahap optimum!
So kalau kurus pun perlu Detox!

Kitaorang sudah start Detox 1 Oct 2019. Hari ini day 3 sudah. Lagi 2 hari Pre-Detox, kami akan start pula Detox. Kali ini macam nak ikut Detox.

NAK BUAT SIDE INCOME RM 2000 SEBULAN?

Zaman sekarang budak 12 tahun pun boleh buat side income, yang dah ada pengalaman ini. Rasa malu kalau tidak buat side income dan masih simpan ego malu untuk buat side income.

Masa saya resign kerja, kewangan saya tidaklah teruk sangat. Sebab saya bukanlah ada komitmen tinggi, yang tinggi cumalah kehendak. Masa tu kereta saya masih di sewa oleh company, saya tiada pinjaman study, saya memang tiada komitmen. Even masa menulis ini pun komitmen saya sebulan cuma RM 500.
Anak rapat pun masih boleh buat side income dari rumah sebanyak RM 2000. Gambar tahun 2016

Tapi saya ada 1 habit suka jalan-jalan dalam mall. Bila jalan dalam mall, mesti perlu duit jugakan? So mau tidak mau kena cari side income untuk diri sendiri. At first saya cuma mau RM 500 sebulan untuk minyak dan belanja bila masuk mall. Mall dan rumah saya 5KM sahaja jaraknya. Tapi tidak sangka pula, bila buat Shaklee ini dengan hati yang happy dan sudi berkongsi. Saya boleh dapat lebih dari yang saya mau.

Mau side income RM 2000 sebulan?

Alhamdullilah. This is the right time to start. Modal serendah RM 465 anda boleh start perniagaan on the spot. Sekarang Shaklee ada tawarkan extra income. Cari 3 orang mau kurus dan anda akan layak RM 150 setiap minggu. RM 150 ini bukan bonus ya, bonus lain dan insyaAllah bonus is infinity.

  • Tidak perlu pos barang
  • Tidak perlu simpan stok
  • Online coaching bersama ramai mentor 
  • Modul disediakan
  • Testimoni disediakan
  • Group coaching diberikan

Produk yang kita nak pasarkan ni adalah PRODUK SHAKLEE, iaitu produk kesihatan dan kecantikan dari USA yang dah lebih 100 TAHUN di pasaran, terbukti selamat, berkesan, dan telah digunakan oleh jutaan orang di seluruh dunia.

Jangan risau, semua produk SHAKLEE yang dijual di Malaysia disahkan selamat oleh KKM, ada SIJIL HALAL, dan sentiasa ada high demand dan repeat order. So memang mudah nak pasarkan.


Yang lagi best, anda tak perlu simpan & pos stok Shaklee untuk customer pun.

Semua order boleh dibuat melalui website, hanya di hujung jari, dan pihak company Shaklee yang akan uruskan penghantaran produk sampai ke depan pintu rumah customers.

So boleh je nak buat bisnes tanpa keluar rumah. Sesuai sangat untuk orang yang sibuk bekerja dan jugak surirumah sepenuh masa.

Daftar Ahli

Hantar dengan saya maklumat ini

Nama
Ic
Alamat
No fon
Email
No akaun (untuk masukkan bonus)
Nama hushand
Ic hushand



PERBEZAAN PROGRAM JOM DETOX JUTAWAN DENGAN PROGRAM KURUS LAIN

I direct to the point ya gais. Mungkin ada juga yang tertanya-tanya. Apa beza Jom Detox Jutawan dengan Program Kurus lain.

4 Perbezaan Jom Detox Jutawan Vs Program Kurus Lain


1. Background program


Jom Detox Jutawan ini melahirkan ramai qualified coach paling beramai di seluruh Malaysia. Bayangkanlah di Sabah saja kami ada 13 orang qualifed Coach. 
Bukan senang mau jadi Coach Jom Detox Jutawan. Sekurang-kurangnya anda kena 2 kali berjaya Detox. Itu salah satu syarat. 
Kami ada coach yang ada pengalaman sendiri. Itu sebab kami lebih berpotensi untuk bantu ramai peserta mendapat kesihatan lebih baik.
Selain itu kami juga ada certified coach fitness. So dalam group support, kami akan berikan task workout yang best-best setiap hari.




2. Detox yang holistic 


Kami Detox yang menyeluruh. Bukan hanya fokus pada organ usus semata-mata. Seperti yang saya pernah share sebelum ini. Detox Jutawan ini akan fokus 5 organ Detox yang sangat penting.
Itu sebab, siapa yang join Jom Detox Jutawan akan lebih sihat dan ada healthy habit yang sangat bagus. Alhamdullilah.


5 Organ Detox


3. Penurunan berat yang cepat

Alhamdullilah. Record tertinggi sekarang dengan 12 hari saja boleh turun 10kg dan ramai yang turun 10 kg dalam tempoh kurang dari 60 hari.
Saya sendiri turun 16.5kg kurang dari 40 hari. Alhamdullilah.
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1ZvbRMvjvezJAahFRy2Z_5WDsUljLVHNK
4. Harga

Untuk sertai Jom Detox Jutawan anda hanya perlu melabur RM 495 dan hilang sekurang-kurangnya 3 kg dan keatas. Alhamdullilah. 
Best sebenarnya join Detox. So siapa bertekad mau buang berat dengan masa yang singkat tapi tidak rebound. Jom sertai kami sekarang!



Join Detox Here : http://ellymatin.wasap.my/

Hi Kawan-kawan