5 SEBAB KENAPA SURI RUMAH WAJIB BUAT BISNES

Ahh. Kenapa? Hehe. Saya tau tahulah alasan orang lain. Tapi saya ada 5 sebab saya buat bisnes! Jemputlah baca, kot-kot korang terinspired. 

1. Mau Sedekah

Saya buat bisnes sekarang ini, sebab saya mau beri lebih! Saya mau bayar zakat hasil titik peluh saya. Saya mau jadi orang yang lebih bernilai.

2. Simpanan

Saya ada impian sendiri, walaupun saya tau. Kebanyakkan impian saya tu. Husband saya boleh beri. Tapi saya happy kalau impian saya tu adalah dari hasil titik peluh saya. 

Saya mau naik haji 2025. So saya kena ada simpanan at least 20k untuk naik haji dengan keadaan yang sangat selesa. Alhamdullilah sudah ada giliran haji. Tapi jauh lagi tau, doakan saya.

3. Shopping

Setiap wanita dia mesti ada keinginan untuk membeli belah. Tidak kisah barang makeup, pakaian, emas, barang rumah dan apa saja.

Macam saya, saya suka shopping buku. Saya spent sebulan untuk buku saja RM 200. Mungkin ada dikalangan korang suami petik jari saja beri RM 200 untuk shoppig buku. Tapi saya tidak sanggup minta RM 200 setiap bulan untuk shopping buku.

Sebab saya tau, suami saya pun banyak tanggungan.
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1meE37mZFOTOa9vRhqnbDCM9lQ15vwRRj

4. Ada family

Yes! Saya memang sudah berkahwin! Tapi saya masih ada mamy, dady dan adik-adik dan tanggungjawap saya untuk membantu dan menghulur apa yang mereka mau.

Contohnya adik perlu duit, saya boleh bagi. Bayangkan kalau tidak kerja dan tiada bisnes. Takkan mau minta sama suami? 

5. Stand by untuk masa depan

Kami suami isteri berkerja sendiri. Bisnes sendiri. Suami saya ada garage sendiri dan runner badang kereta Malaysia Jepun. Garage tu untuk stok barang saja. Kebanyakan urusan jual beli melalui online.

Pernah sekali, suami saya sakit. Tidak turun kedai dan tidak mampu tengok phone pun. Masa tu saya buat bisnes ala kadar saja. Pendapatan dalam RM 200 sebulan.

Bila husband tidak kerja, duit tidak masuk. Mau makan apapun rasa berat hati minta dengan husband.

But since saya ada duit poket sendiri. Alhamdullilah. Sedikit sebanyak boleh bantu husband.

Saya juga asingkan 10% pendapatan saya untuk rumah. 

Kalau rasa cukup sudah duit untuk diri sendiri. Boleh fikirkan orang lain. Seperti mak ayah. Suadara mara. Anak-anak yatim. Berilah sesuatu pada masyarakat sebelum anda hembus nafas yang terakhir.
5 SEBAB KENAPA SURI RUMAH WAJIB BUAT BISNES 5 SEBAB KENAPA SURI RUMAH WAJIB BUAT BISNES Reviewed by Elly Matin on October 09, 2019 Rating: 5

1 comment:

Powered by Blogger.