BIG Why Saya Buat Bisnes Shaklee

Saya pernah ditanya oleh Master Zura megenai BIG why saya dalam hidup ini. Jawapan saya masa tu “INGINKAN KEJAYAAN DUNIA AKHIRAT” dan saya dijawap oleh Master “Impian anda tidak jelas”.

Tersentap 1 sesaat. Haha. Yala, saya rasa impian saya ini cukup besar sudah dan cukup jelas tapi dapat jawapan macam tu. 

So masa masuk kelas beliau, saya tahu. Big Why saya memang sangat besar. Alhamdullilah.

Okeylah, saya share sikit ya mengenai impian.

Sebenarnya impian kita tidak jelas dan tidak besar bila sesuatu impian tu melibatkan diri sendiri sahaja. Contoh, selama kita hidup ini, kita punya target hidup untuk diri kita saja.

Dapat duit, fikirkan diri sendiri. Hehe.

Contoh impian yang besar! 
Saya dapat RM 10. RM 10 ini saya akan bahagiakan 10% untuk di infaq kan pada mana-mana tabung kebajikan. 10% lagi akan saya sedekahkan pada ibubapa. 10% lagi untuk anak-anak. 10% lagi untuk waqaf. 

Masa saya berhenti kerja, saya tidaklah rasa hidup saya ini adalah penghujung. Tidaklah rasa hidup saya ini tiada apa-apa. Saya masih penuh dengan impian. 

Sebenarnya saya pun tidak tau macam mana mau capai impian tu. Tapi saya tetap berimpian. Alhamdullilah.

Bila Shaklee muncul dalam hidup saya, lagi galak saya berimpian. Sebab saya nampak peluang yang Shaklee berikan.

So apa BIG why saya dalam bisnes Shaklee?


1. Diri sendiri dan Anak-anak
Saya teringat lagi bila kerani Rekayasa tanya “Elly apa impian ko?”
Masa tu saya jawap “goyang kaki di rumah jaga anak”. Hehe. Masa tu saya just cakap saja tau. Tapi memang itulah impian saya. Tidak berkerja dengan orang lain. Duduk rumah, jaga anak dan rumah. 

Ini antara sebab besar saya bertahan dan terus berjuang dengan apa yang saya tengah buat sekarang. Saya pernah rasa bekerja dengan orang lain. Saya penat, anak kasihan. Tidak mampu saya bayangkan kalau sekarang ini saya masih berkerja dengan orang lain.
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1k4wEvuEHyF8laDpcFzSpJHpBBb4fmGyr

2. Kesihatan 

Saya pernah cakap macam ini “kalau pun aku tidak buat bisnes Shaklee. Aku tetap akan makan Shaklee”.

Sebab banyak masalah kesihatan saya hilang bila dengan Shaklee. Salah satunya obese. Saya pernah try bermacam-macam kaedah untk kurus tapi tidak kurus-kurus juga. But, Alhamdullilah. With Shaklee, saya makin sihat!
https://drive.google.com/uc?export=view&id=10p7XfNow4bRBSUckOg_d5Fa4xTeXxRvH

3. Impian keluarga

Saya doa sungguh-sungguh, agar impian ini tercapai. Saya ingin hadiahkan trip percuma untuk parents saya. Saya tau, mereka ini dari saya lahir sudah berhempas pulas untuk besarkan saya. Apapun saya beri, tidak terbayar pun apa yang mereka beri. 

Masa saya resign, mamy antara orang yang paling terluka. Sebab dia tidak mau saya hidup menjadi surirumah seperti dia. Beliau cakap “surirumah ini penat, orang pandang serong. Kerjalah”

Mamy saya banyak impian, tapi beliau diamkan saja demi anak-anak. Kami 6 orang adik beradik, study di U tanpa pinjaman ini 1 beban bagi family. Banyak impian beliau terpaksa dikubur untuk anak-anak.

Ya Allah, izinkan aku bahagiakan mereka😭. Izinkan aku Ya Allah. 

Saya tau saya tidak mampu balas jasa mereka, tapi izinkanlah saya bahagiakan mereka. Beri impian yang mereka mau. Amin.

4. Impian terhadap masyarakat

Saya pernah di tanya oleh Master Laurah. 

Kalau ko ada RM 1J, apa ko akan buat?

Masa tu saya jawap. Saya akan buka kelas untuk mualaf mengaji di setiap daerah dengan PERCUMA!

Impian ini adalah masalah pada saya waktu mula-mula masuk mualaf. Saya tidak mau, orang lain ada masalah yang sama. 

Saya yakin dengan duit Shaklee beri. Saya mampu buka kelas ini. Doakan!

Itu antara Big why saya masih teruskan perjuangan bersama Shaklee. Sebab saya tidak mahu bekerja di luar rumah, tapi saya mau duit yang banyak. Hehe. 

Kawan-kawan, doakan ya impian saya ini. Amen.




BIG Why Saya Buat Bisnes Shaklee BIG Why Saya Buat Bisnes Shaklee Reviewed by Elly Matin on October 07, 2019 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.