MALAYSIA NEGARA PALING GEMUK DI ASIA

Ini mau happy atau mau sedih ini. Haha. Aduihai negaraku Malaysia. Gambar di bawah ini tidak tahu study tahun berapa. Yang pasti memang hangat diperkatakan.

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1yVG1eJqEm41LiTzh22p0yEoiku7VZln1
Tadi saya cek sini Most Obese Countries 2019 negara kita tangga ke 143. Huh. Bukan sesuatu yang perlu di banggakan.

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1yyRDdcKsxCksyoogzWhWT8lamnxMIch6

Orang Malaysia kalau kurus dikatakan suami tidak bagi makan, ini untuk isteri-isteri. Kalau anak-anak pula mesti ibu yang dituduh tidak beri anak makan. Bagi orang Malaysia orang yang gemuk itu comel, cukup kasih sayang dan bahagia.

Hahaha. Pengalaman sendiri ya.

Masa berat saya ditahap obese, ramai juga yang puji husband cakap pandai jaga wife. Tidak kurang juga yang menyindir diriku ini. hahaha.

Tapi masa obese dulu saya memang kerap kali guna ayat BIASALAH BAHAGIA. Walhal saya sendiri tau saya tidak bahagia dengan keadaan seperti itu. Dapat bayangkan tak, my breakfast dulu kuih gelang bergula @ donut bergula 5 ketul, makan dengan milo pekat dan 1 papan biskut. Sehari saya akan minum 3-5 gelas milo dan habiskan 3 papan biskut.

Makan sayur? makan nasi? makan lauk? makan. Tapi akibat terlalu makan manis, semua makanan yang lengkap tu tidak mampu melawan dari gula.

Saya percaya eczema yang saya ada pun akibat terlalu makan makanan manis. Saya dulu tahap obese 40 BMI tau. Berat 104 kg, tapi masih merasa diri bahagia.

Katil kami berkayu jati patah sebab terlalu berat. Boleh bayangkan tak? ya Allah, sekarang bila dah tahu jaga makan dan berjaya buang berkilo-kilo dengan Jom Detox atas izin Allah. Saya rasa kasihan dengan insan yang sudahlah obese masih pegang ayat BIASALAH BAHAGIA.

Saya pernah dalam situasi itu, saya percaya itu adalah ayat backup dengan ego melangit sebab tidak mahu berubah.

Percayalah, Allah sayang hambanya yang sayang akan diri sendiri. Kesihatan ialah satu jihad kita. Badan sihat senang kita beribadah.

4 ulasan:

 1. Seramnya ..kegemukan ini mghntui seumur hidup

  BalasPadam
 2. Badan dah mula naik mendadak kerana malas jaga pemakanan dan kurang senaman.. scared

  FB: lily kimberly

  BalasPadam
  Balasan
  1. jaga makan 80%
   selebihnya motivasi, senaman, supplement.

   Padam

Hi Kawan-kawan