9 HERBA BAIK UNTUK USUS BESAR KITA

Bila fikir balik, macam mati hidup semula. Hari ini, tiba-tiba terfikir pasal 1 produk yang menyebabkan saya gastrik yang teruk akibat usus menipis. 7 tahun lepas, adalah kali terakhir saya minum tea cuci perut yang dijual di Farmasi terkenal Malaysia. Tea yang bila kita minum, perut akan memulas seharian.

Tidak dapat bayangkan macam mana keadaan perut kalau minum tea tu sampai sekarang. Sebab masa stop tu pun memang kena gastrik teruk dan bermacam penyakit. 1 of my friend, doktor sahkan usus hampir luka sebab terlalu minum tea pencuci perut. 

Nauzubillahminzalik! Minta di jauhkan. Usus bocor, bengkak, luka. Bukan 1 perkara yang simple tau. Melihat kos rawatannya pun kita tau sudah penyakit ini bukanlah penyakit yang simple. SERAM! for those yang masih minum tea cuci perut. Sila berhenti.


Saya pernah minum tea cuci perut ini waktu belasan tahun, ambil mamy punya. 1 malam 1 hari perut memulas tapi tidak membuang. Badan rasa lemas dan memang tiada selera mau makan sebab sakit perut.

Alhamdullilah, Allah izin untuk temui 1 produk yang ada 9 herba power dalamnya. Herba-herba ini pun herba alami, memang Beyond Organic.


9 jenis herba yang terkandung dalam Herb Lax

Buckhorn bark – Kulit Buckthorn meningkatkan keupayaan kolon secara efektif untuk melembutkan najis. Ia memudahkan kelembapan kepada usus. Sangat sesuai untuk yang ada masalah buasir dan yang baru selesai pembedahan khususnya. Sangat penting untuk membersihkan kolon. 

Licorice root – Herba ini Chinese medicinal tradition. Ia digunakan untuk melegakan perut seperti keracunan makanan, ulser perut, sakit ulu hati. Selain itu, Licorice root ini juga boleh membantu membersihkan sistem pernafasan anda. ia juga boleh mengurangkan stress dan akhir sekali membantu protect your skin and teeth.
Fennel seeds – Sangat tinggi dengan nutrisi seperti Vitamin C, Kalsium, Magnesium, Potassium dan Manganese. Fennel seeds ini tinggi antioksidan dan boleh mengurangkan selera makan. Sesetengah kajian bahawa Fennel seeds boleh meransang penghasilan air susu ibu. Anise seeds – Tinggi dengan nutrisi dan boleh membantu kurangkan depresi. Selain itu, ia juga menghalang untuk pertumbuhan bakteria dan kulat. Bantu legakan gejala Menopause. Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan.
Rhubarb root – Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakan sebagai antibiotik

Blue malva flower – membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit

Culver’s root – membantu masalah lebihan air dalam badan dan asmaAlfalfa leaf – membersihkan usus, darah dan hati.Senna leaf – merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, mempercepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak


Bila study 9 jenis herba ini, saya sedar bahawa Herba Lax bukan sekadar untuk membantuk atasi sembelit tapi banyak benefit. Itu sebab juga bila kita ada masalah sembelit, kita ada banyak masalah lain. Antaranya ialah masalah kulit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Hi Kawan-kawan