8 Simptom Kekurangan Vitamin C

by - Januari 10, 2020

Zaman di asrama dulu siapa ada lebam di badan, mesti kena tuduh tidur dengan hantu. Sebab zaman dulu orang tua-tua cakap lebam ini digigit hantu.


https://drive.google.com/uc?export=view&id=1zWIHiJIrHZvjFc3p7J-eeoaScz8H0Es-

Actually umur saya 27 tahun mungkin baru tau yang lebam ini simptom kekurangan Vitamin C dalam badan. Punyalah yakin di gigit hantu. Haha. 


8 Simptom Kekurangan Vitamin C

1. Mudah lebam


- Yang orang kempen kena gigit hantu tu sebenarnya kekurangan nutrisi vitamin C dalam badan kalau tiada masalah lain seperti mengambil steroid.


2. Kulit kering


- Dulu saya fikir dengan kurang minum air saja menyebabkan kulit kering. Rupanya kekurangan Vitamin C juga salah satu sebab kulit kering. No wonder, makin tua makin terdedah dengan masalah kekeringan kulit. Sebab waktu tua, lebih banyak vitamin C terbazir sedangkan vitamin C ini tidak boleh dihasilkan oleh badan.


- Senang saja mau tau kita kulit kering. Selepas bangun pagi selalunya muka kita mesti berminyakkan. Tapi kalau sebaliknya, itu maksudnya anda ada masalah kekeringan kulit. Selain itu, boleh garuk lengan. Kalau keluar putih, maksudnya anda ada masalah kulit kering. Banyakkan minum air dan makan vitamin C sebab vitamin C ini tidak mampu dihasilkan oleh badan.


3. Luka lambat sembuh


- Vitamin C mempunyai pernanan penting dalam pembaikkan tisu. Itu sebab kalau kita kekurangan vitamin C dalam badan, luka kita lambat sembuh.


4. Imunisasi merosot


- Vitamin C adalah antioksidan yang melindungi sel-sel dalam badan. Sekiranya kekurangan Vitamin C badan akan mudah terkena selesma atau lebih mudah mau faham ialah imunisasi kita merosot.


5. Keradangan gusi


- Berus gigi mesti gusi berdarah dan sampai bengkak. Ada yang macam tu? Selalunya perkara ini terjadi waktu hamil. Rendah Vitamin C juga dikaitakan dengan periodontist, penyakit ini membawa kepada jangkitan gusi dan kerosakan yang boleh menyebabkan kehilangan gigi. Its happen to me. So sad!


6. Masalah pencernaan


- Masalah pencernaan ini bukan dikaitkan dengan sembekit sahaja. Ia juga seperti heartburn, mual, kembung perut dan beberapa lagi sakit lain berkaitam pencernaan. Bila dilihat dari sakit akibat masalah pencernaan, ia melibatkan keradangan. Sebenarnya kekurangan Vitamin C dalam badan boleh menyebabkan keradangan atau panas dalam badan yang boleh trigger masalah pencernaan.


7. Hidung berdarah


- Hidung berdarah dikenali sebagai epistaxis, adalah salah satu daripada gekala skurvi atau kekurangan vitamin C dalam badan.


8. Sakit sendi


- Sebenarnya keradangan boleh menyebabkan sendi membengkak. Sebab kekurangan Vitamin C antara penyebab trigger keradangan. Vitamin C juga sangat penting untuk menggalakan penghasilan kolagen. Fungsi kolagen pula untuk kuatkan sendi kita.


https://drive.google.com/uc?export=view&id=1JlpxdlJ1uVZK4481dHLKcXacIbRZebA4
Vitamin C ini untuk siapa?


1. Ibu Hamil


- Masalah gusi berdarah setiap kali mengandung sebab kekurangan vitamin C. Sebenarnya pengalaman sendiri, waktu tidak mengandung pun kalau tidak makan vitamin C. Memang gusi dan gigi rasa sakit berbanding makan vitamin C. Nampak sangat saya memang lack of vitamin C.


- Sistem imun badan merosot waktu hamil, vitamin C antara protection penting waktu hamil. Tapi makesure vitamin C yang diuji secara klinikal dan organik ya, agar ibu dan baby selamat.


2. Sendi


- Vitamin C juga menggalakkan penghasilan kolagen. Fungsi kolagen pula memang untuk kuatkan sendi. 


3. Resdung


- Menurut pengalaman saya, sudah ramai customer yang lepas saja ambil Vitamin C. Masalah bersin setiap kali pagi tu berkurang dan terus hilang. Ada juga yang terhidu bau udang saja pun terus datang resdung, tapi selepas vitamin C. Alhamdullilah hilang!


4. Selesma dan demam


- Ada kajian bahawa makanan tambahan Vitamin C atau makanan yang kaya dengan vitamin C tidak mengurangkan risiko terkena flu. Tapi individu yang ambil vitamin C dengan konsisten, senang sembuh dari selesma berbanding yang tidak ambil vitamin C


5. Eczema


- Pada yang ada masalah eczema, eczema itu menyerang sistem imun badan. Vitamin C boleh meningkatkan sistem imun badan kita untuk melawan flare eczema. Ia juga membantu untuk keringian luka dan mencantikkan kulit dari kesan eczema.


- Saya ada eczema, memang ambil vitamin C boleh kurangkan rasa gatal dan flare pada kulit especially muka. Lepas ini kena rajin telam vitamin C at least 500 mg setiap hari.


6. Lindungi dari sinaran UV


- Vitamin C bagus untuk kulit. Ia melindungi kulit dari sinaran UV. Untuk elakkan risiko pada kanser kulit. So vitamin C bukan untuk semata, tapi untuk mengelak dari masalah kanser kulit.


- Sifat Vitamin C ini adalah anti-oksida. Ada saja abnormal sel, vitamin C akan terus hapus dari badan kita. Vitamin C ini melawan radikal bebas dari badan kita.


Sebelum ini saya makan vitamin C tapi waktu pregnant saja sebab tidak tahan gusi berdarah dan bacaan darah rendah. Tapi selepas tidak pregnant saya pandai skip vitamin C. Haha.


Lepas ini, saya wajib makan vitamin C supaya tiada lagi masalah eczema, gusi berdarah dan kulit kering. 


Saya makan vitamin C organik by Dr Forrest. Vitamin C ini diuji secara klinikal dan beyond organik. 


Walaupun ramai tidak makan vitamin C sebab takut gastrik, tapi jangan risau sebab Vitamin C by Dr Forrest ini diekstrak dari 

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1LCeXkijQVnAQ4K3L-plhmsM4pl7pJ59w

Kenapa sumber dari jagung? Sumber vitamin yang terdapat pada jagung tidak akan hilang walaupun dimasam, direbus atau dibakar. Berbeza dengan buah-buahan lain yang cepat rosak dan hilang nutrisi.

Selain tu, kebanyakkan sumber vitamin C daripada buah-buahan citrus tinggi dengan kandungan asid. Jika diambil secara berlebihan boleh menyebabkan cirit-birit ataupun gastrik.


Disebabkan itu, para saintis Dr Forrest menggunakan ekstrak jagung untuk mengelak sakit perut, gastrik dan cirit-birit.


Vitamin C by Dr Forrest ini makan sehari sebiji saja. Dalam sebotol ada 180 biji, so maksudnya sebotol berharga RM 97.50 boleh bertahan sehingga 6 bulan. Itu maksudnya setahun cuma perlu belanjakan RM 195 sahaja untuk dapatkan vitamin C yang organik dan berkesan.


Sekiranya anda mau makan vitamin C organik secara percuma. Boleh join Projek Organic Vitamin C By Dr Forrest.
Saya sediakan 2 option untuk sertai:


Option 1: 


Daftar Ejen = RM 153 ( Percuma sebotol Organic Vitamin C bernilai RM 97.50 )

Kelebihan


  • Akan dapat untung runcit RM 20 sebotol

  • Tambahan CASH REBET setiap bulan bermula 5% sehingga 21%. Contoh jual 5 botol sehari, senulan 150 botol. Untung runcit RM 3000, tambahan CASH REBET RM 2000. Jumlah RM 5000.
Option 2:

Daftar DROPSHIP ( hanya RM 30 sahaja )

Kelebihan



  • Dapat untung RM 20 sebotol. Tapi tak dapat CASH REBET BULANAN.
  • Tidak perlu simpan stok
  • Tidak perlu pos barang
  • Marketing tools disedikan
  • Ada mentor yang berpengalaman
  • Kelas online diberikan percuma.
Berminat? Option 1 atau 2? Boleh hubungi saya https://wa.me/60135566683



You May Also Like

3 ulasan

  1. Aku mengalami 3 daripada 8 simptom di atas. Terpaksa consume balik vit c ni hehehe

    BalasPadam
  2. Actually vitamin C ini antara nutrisi penting kena ambil setiap hari. sebab vitamin c ini tidak boleh dihasilkan badan.

    BalasPadam
  3. Numpang promo ya gan
    kami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami
    ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*

    BalasPadam