Betulkah Dettol Bahaya?

by - Januari 30, 2020

Antara kegemberiaan seorang perempuan bila datang haid tepat pada waktunya, atau aku saja yang happy ini? But ya! Alhamdullilah, since last year aku start ber-detox. Memang aku punya period on time! 


Aku perasaan sejak bulan 9 2019, haid aku awal sehari. Macam bulan ini juga, bulan lepas aku period 31 Dec 2019. Hari ini 30 Jan 2020 aku period sudah. Alhamdullilah period on time. Nikmat Allah bagi ini bukan semua boleh dapat. 

Sebenarnya kami merancang untuk ada baby by this year. Tapi aku percaya Allah berikan sesuatu tepat pada waktunya. Sila cuba lagi. Hehe.

Macam ada slow-slow sudahkan cerita wabak H1N1 tu, datang lagi wabak lain iaitu Novel Coronavirus. Semoga kita semua dalam lindungan Allah. 

Sebelum NCorona ini muncul, kan sibuk pasal H1N1. Masa tu habis bah semua jenis pencuci Dettol di kedai. Aku pun ikut beli. Rupanya Dettol ini mahal. Hahah. Aku beli terus yang 1000 ml ada free 100 ml.https://drive.google.com/uc?export=view&id=1NAgFrFE2lmtYT42SqT3xzSAXgAiICylz

Actually selama ini aku memang mau beli Dettol sebab suka bau macam di hospital. Haha. So memandangkan tengah viral, aku pun ikut juga. Okey ini pertama kali aku beli Dettol antiseptic sebenarnya.

Sampai rumah terus bah aku buka. Haha. Aku cuci kain, terus letak 1 penutup Dettol. Wangi bah. Lepas tu masa aku masak, aku baca-baca jugalah Dettol ini antiseptic tu untuk apa.

Sebab selalu nampak Dettol ini untuk cuci luka ada dalam First Aid Kit. Lepas tu ramai jak yang kondem Dettol not good for lungs dan sebagainya. 
1 impressive thing i really like is bila aku rendam kain lap dapur tu. Dari kuning berkunyit kain tu jadi bersih semula. Masa tu aku macam risaulah. Haha. Sebab its something like pelunturkan? Tapi aku suka sebab aku rasa kain lap aku bersih seja. 

Sebelum ini aku cuci juga kain lap aku. Aku rendam pakai sabun. Tapi lepas 1 hari rendam, sama juga licin dan berminyak. Kahkah. Yang pernah buat mesti tau punyalah. So since aku rendam guna Dettol dan kain tu tiada minyak. Aku happy!

Aku pun tuang sebotol di atas lantai kamar mandi dan bilik air. Memang sangt efektif. So aku google juga. Dettol ini bleach kah. Tapi tiada pun kajian menunjukkan Dettol ini bleach. Hehe.
http://www.chm.bris.ac.uk/motm/dettol/dettolc.htm

Aku keep using Dettol as pencuci toilet dan mop lantai. Dettol 1 penutup + Basic H. Memang licin dan berkilat rumah. 1 thing yang aku suka lagi, bau dia tidaklah bau macam clorox!

Ohya. 1 benda aku selalu jumpa bila google dettol ialah, 99.99% boleh membunuh kuman. Lagipun Dettol ini digunakan mencuci alatan pembedahan. So endakkan hospital saja-saja mau ambil sesuatu produk untuk benda yang tidak dijamin kan? Haha. 

Okey. About other concern! Memang pakai dettol ini sakit dada juga kalau banyak sangat. Itu sebab masa aku study SHO, prof aku cakap lebih ramai cleaner dan tukang kebun yang ada hidap kanser paru-paru dari orang lain. Maksudnya lebih tinggi peratusan orang-orang dalam pekerjaan itu dari orang lain.

Sebab benda ini bukan effect 1 hari 2 hari. Tapi effect bertahun. Banyangkan kalau kerja sebagai cleaner. Mereka akan inhale dari pencuci untuk setiap hari. 
Untuk kegunaan di rumah, cadangan aku. Ambil dettol ikut sukatan yang disediakan dan jangan letak dettol sembarangan tempat tau! Macam aku, since aku study pasal dettol ini. Aku memang ambil sukatan yang sedikit. Masa mula-mula beli aku memang excited letak 1 penutup. Tapi bila tau dan rasa kesan pada sistem pernafasan. Aku kurangkan pada 1/4 tutup saja untuk 1 baldi air. 
Tapi percayalah kalau uolls guna Dettol memang rasa rumah lebih bersih. Hehe.
Ini 1st time aku beli. Entah nextime mau repeat ke tidak. Sebab aku lebih selesa dengan Basic H. Basic H pula memang ada clinical study bahawa produk ini memang 100% selamat dan semulajadi. Cuma Basic H ini bukanlah antiseptic atau ada kandungan yang boleh membasmi kuman. Cuma Basic H ini sangat selamat dan efektif untuk bersihkan rumah dengan lebih selamat serta semula jadi.


So ya! That all for today! Thank you for reading. Stay lit in 30 years old!https://drive.google.com/uc?export=view&id=1mzq-yP85i-Z08dOU1q4bxGlO5zxEYVDK
Elly







You May Also Like

2 ulasan

  1. Aku nda suka sebab macam bau ubat2 😂😂😂

    BalasPadam
  2. Numpang promo ya gan
    kami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami
    ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*

    BalasPadam