Cabaran 7 Hari Intermittent Fasting atau IF

Cuti paling bermakna bagi anak-anak kali ini. Masuk hutan dan main sesuka hati tanpa dihalang. Weekend lepas masa di kampung, mamy ajak saya dan anak-anak memancing di tengah kelapa sawit. Jangan kamu tanya ikan saya dapat berapa ya. Haha

entah diorang ni tengah buat apa. haha
Semalam kami baru sampai KK dan entah sebab apa semalam jam 2.30 am baru saya dapat lelapkan mata. Pusing sana pusing sini, memang susah mau lelapkan mata. Selalunya kalau ada laki, bolehlah kacau. Haha. Tapi takkan mau kejutkan anak-anak ajar bercerita.

So memandangkan memang tidak dapat tidur, tiba-tiba terfikir mau buat Intermittent Fasting atau IF sejak sekian lama tidak buat. Tapi pernah ada kawan cakap, rugilah sebagai muslim kalau boleh ber-IF tapi tidak berpuasa sunat terus.

So saya pun niat untuk berpuasa sunat selama 7 hari dan sepatutnya start hari ini. Tapi tidur jam 2.30 am dan saya target bangun jam 3.30 am dan terbangun 2 minit sebelum azan subuh. So masa tu memang haus yakmat sebab tidur bawah aircond, tekak kering gilak. Im sorry my niat.

Saya bangun dan berwuduk, lepas solat subuh saya masih bertahan untuk tidak minum. Tapi dalam jam 6 am macam tu memang rasa perit di tekak. So i decide to drink a cup of plain water. Lega. Alhamdullilah. 

First thing first. Alhamdullilah ya Allah, beri saya peluang untuk perbaiki diri, berkhidmat pada anak, beribadah pada MU disaat ini. Walhal semalam, asyik terfikir pasal mati saja. Jujur, memang saya takut sangat mati. Sebab saya sedar amalan saya menjamin saya ke tempat yang lebih baik.

Ya Allah, berilah saya peluang untuk perbaiki diri dan kuatkanlah hati saya untuk istiqomah dengan apa yang saya perlukan sekarang untuk menuju ke jalan MU. AMEN!

Alhamdullilah!

So i start my challenge esok! Haha. Sebab rasa rugi gila mau IF tanpa puasa! Ermm.. Actually tajuk saya tu memang mau letak Cabaran 7 Hari Puasa Sunat, tapi macam over sangat pula. 

Actually, bukan juga puasa sunat. Saya niatkan setiap puasa saya sekarang ini puasa ganti. Puasa yang saya tinggal waktu mula-mula masuk Islam. Sebab tahun pertama saya masuk Islam, saya cuma berpuasa selama 9 hari sebab ada alahan yang teruk waktu pregnancy, begitu juga dengan tahun seterusnya saya breastfeeding dan pregnant semula. Haha. 

Saya berpuasa betul-betul waktu 2018 selepas Yadik anak kedua saya tu sudah berumur 2 tahun. So tahun ini dan tahun lepas, saya berusaha untuk berpuasa seminggu 3 kali dengan niat puasa ganti bukan puasa sunat.

Dulu pernah ada orang cakap puasa sunat dan puasa ganti boleh dibuat serentak tapi baru-baru ni ada video ustaz (tapi tak ingat siapa), Ustaz tu cakap puasa ganti gantilah, sunat sunatlah. Alhamdullilah start berpuasa isnin, rabu jumaat saya memang niat puasa ganti.

So esok insyaAllah saya akan start berpuasa ganti selama 7 hari non stop. Selama ini selalu berpuasa selang-selang hari sebab mengikut pengalaman waktu ramadan, kulit saya akan flare sekiranya tidak cukup air. Hehe, cuma sekarang ini saya jumpa sudah solution. Hehe. InsyaAllah nextime saya cerita.

Okey, puasa kali ini saya akan buat sekali dengan pantau berat badan saya turun berapa KG. Sebab saya kali ini, ingat mau berbuka dengan nasi dan sayur saja selama seminggu. Simptom malas mau keluar beli bahan mentah lain. 

Haisss. kamu taulahkan sekarang ini ada wabak-wabak yang senang berjangkit dengan sentuhan dan udara. So saya memang prevent untuk keluar. Wahai anak-anakku, mari kita makan sayur dan telur saja ya. Haha. 

Kalau ada orang jaga anak masa pegi pasar boleh juga bah pegi, tapi Yayang sekolah petang dan Yadik pagi. So mau pergi pagi ada Yayang mau pergi petang ada Yadik. Endak apa, makan telur lagi jimat anak-anak. Haha.

Padahal kemarin saya ada turun Suria kejap pergi Sephora. Haha.

Padahal saya beli barang orang dan adalah untuk diri sendiri. Ikutkan nafsu mau beli somethingggggg sana.
Okey! saya baru sign up as white member Sephora. Haha. Kesian. Umur 30 an baru sign up member. Selama ini saya beli barang Sephora guna id my sis Bella. Tapi memandangkan saya meraihkan umur yang ke 30 tahun, saya pun sign up as member.

Mau naik black member Sephora tu kena ada belian RM 900 within 1 year. Nanti saya sampai RM 900 saya share ya. Haha, sebab saya bukanlah jenis membeli makeup sangat. Setiap hari pun saya just pakai pelembap, spf, pencuci muka, eyebrow, highlighter dan blusher. But who knows kan, saya teringin mau beli something sana. Mana tau HG bagi reward ke bini dia ini. Haha. Dalam perkiraan saya, mungkin Dec 2020 baru sampai RM 900. Haha. Ko rasa?



Lepas tu kami ke 1B jumpa daddy. Ingat mau makan sushi, sebab ngam-ngam ada birthday treat. Tapi memandangkan sekarang ini berwabak,seram pula makan makanan mentah. Masa bawa anak jalan, saya memang takut gila. HAha, sikit-sikit mau hand sanitize. InsyaAllah kita semua dalam lindungan Allah.

So itu sajalah, doakan saya ya semoga istiqomah dan berjaya habiskan cabaran puasa ganti selama 7 hari berturut-turut. Kalau ada yang mau join, komenlah sini. Kita boleh buat sama-sama.

#EHSquad
#EM
#Sephora













Ulasan

  1. Numpang promo ya gan
    kami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami
    ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*

    BalasPadam

Catat Komen

Catatan Popular