Tahun Akhir Mualaf Part 1

Tahun akhir mualaf ini, pada mulanya kawan baik saya yang suggest hastag ini #TahunAkhirMualaf. At first memang saya mau cerita saat-saat tahun akhir mualaf. Tapi bila kawan-kawan sering tanya macam mana saya boleh membuat keputusan untuk memeluk Islam 6 tahun lepas. So saya cerita step by step ya. Hehe.

Saya pernah cerita kisah ini, tapi tidak telus sebab menjaga hati banyak pihak. Tapi bila nampak dari sudut lain, rupanya perjalanan hidup saya ini banyak hikmah yang membuatkan saya sedar bahawa Islam adalah hadiah yang terindah dalam hidup saya. 
Saya doakan yang baca entri ini, mempunya hati yang tenang. Agar jumpa hikmah disebalik cerita ini. InsyaAllah.


Saya sah memeluk islam pada 15 April 2013 bersaksikan kawan saya Adeline dan Cynthia dan diislamkan oleh pegawai yang bertugas masa tu. Ustazah Mariah kalau tidak silap. Lupa dah letak mana sijil Islam.


What is turning point actully?


Pada asalnya turning point saya ialah hendak berkahwin. Yes! Cinta hati saya seorang Muslim. Tapi sebenarnya saya membesar dikalangan keluarga Islam. Dulu masa di kampung saya tinggal dengan keluarga angkat Mamy. Keluarga angkat Mamy saya tu memang Islam dan berbangsa Bajau. Tapi tidaklah terfikir untuk memeluk Islam. Cuma saya memang ada pendedahan mengenai Islam. 


Masa sekolah menengah pula saya ikut persatuan kawad Kadet Bersatu Malaysia (PKBM). Masa kawad kami diwajibkan memakai tudung untuk nampak seragam. So saya memang ada pendedahan mengenai Islam dari segi budaya dan cara pemakaian. 


Waktu sekolah di Teknik, saya tertarik dengan pelajar muslim yang ada waktu solat mereka. Setiap kali waktu Magrib dan Ishak, pelajar Islam wajib datang ke Masjid setiap hari tanpa gagal. Walaupun ada saja pelajar yang ponteng dan cakap mereka period (aspuri). Tapi saya masih enjoy tengok keadaan mereka.


And then saya kenal dengan cinta hati, which is my husband sudah sekarang ini. Tapi still tiada perancangan mau kawin dengan dia pun. Cuma saya sentiasa senang hati bila saya kena tunggu di kereta waktu dia perlu ke Masjid menunaikan solat.


Ingat lagi waktu puasa, bila jalan dengan dia. Saya perlu tunggu di dalam kereta kalau dia pergi solat. Bayangkan sehari 2 kali saya pergi ke masjid waktu tu. 


Masa PLKN pula saya pernah saja ikut kawan-kawan ke Masjid dengar kuliah dan saya memang suka bertudung dari dulu. Heheh. That why waktu memeluk islam, tudung bukanlah 1 perkara yang susah untuk saya apply dalam hidup saya.


Lepas PLKN saya masuk pula sebuah kolej di KL. Kolej Unikop, kolej yang ada kerjasama dengan UITM, kolej ini masa orentasi. WAJIB memakai tudung. Saya tidaklah terbeban sangat masa tu. Malah happy and everyone doakan saya agar memeluk Islam.


Dan bila ingat balik, sana memang antara turning point saya mula sayang Islam. Sebab saya berkawan dengan kawan-kawan Islam yang memang jaga solat. Antara kawan saya yang membuatkan saya menerima Islam itu best ialah Syahirah, Ecan, Zainab dan kawan-kawan dalam bilik 3M (haha. tak ingat no bilik). Tapi saya happylah dapat kawan dengan diorang. Happy sangat sebenarnya! Sebab dalam bilik tu cuma saya yang bukan Islam dan setiap hari saya nampak orang solat 5 waktu sehari. Kiranya Kolej Unikop is my eye openerlah.


Lepas tu saya balik Sabah, sambung pula bersekolah di Politeknik. Nothing special rasanya, sometimes teringin mau tau lebih dalam pasal Islam dan sometimes Islam and my previous religion is same. Lagipun saya sempat mengalami zaman hitam waktu di Politeknik. Heheh, zaman yang kebanyakkan remaja lakukan waktu remaja.  


Tapi Alhamdullilah walaupun ada zaman gelap, tapi still ditemukan dengan insan-insan yang menjadi asbab memeluk Islam. Saya memang dikelilingi oleh kawan-kawan Islam. Mostly Islam even kawan yang saya rapat masa tu pun sudah masuk islam asbab perkahwinan. 


Adeline juga salah seorang asbab saya memeluk islam. Walaupun kami punya kehidupan masa tu bukanlah so Islamic, but im still happy looking my friend lifestyle. Entah sebab apa, saya tidak dapat brain. Haha.


Okey... i cut!


Actually seminggu sebelum saya memeluk Islam, HG ajak jalan. Masa tu memang teringin sebenarnya memeluk Islam. Sebab trigger mau kawin. Haha. 


Okey sambung cerita. Petang tu HG ajak shopping dan tiba-tiba waktu lalu Masjid Negeri Sabah masuk waktu Asar. HG singgah solat jap. Masa ini, saya memang hafal sudah azan. Sebab kawan dengan dia bukan kejap, sekali jalan memang kerap juga saya ke Masjid teman dia.

Masa dia solat tu, tiba-tiba terdetik mau memeluk Islam. Dia masuk dalam kereta saya cakap.

EM : Saya mau masuk Islam
HG : Aik. Ko jangan main-main. Ini bukan perkara main-main ini.
EM : Betullah bah. Takkan saya mau main-main
HG : Fikir-fikirlah dulu

Sepanjang kami jalan tu, otak saya tidak berhenti berfikir.

Esoknya saya jumpa Cyn dan Adeline. Saya share yang saya mau masuk Islam. So diorang pun okey.

Sebenarnya sepanjang minggu itu saya tidak putus-putus berdoa dengan Tuhan.

''Ya Tuhan, sekiranya ini jalan yang terbaik untuk saya. Permudahkanlah, tapi sekiranya ini bukalah jalan yang terbaik untuk saya. Halanglah saya dengan apa cara sekalipun''

Inilah ayat yang saya ulang-ulang setiap saat waktu tu. Sampailah waktu memeluk Islam, saya memang dipermudahkan semuanya.

Waktu memeluk Islam tu, saya sebenarnya menangis sampai hampir sesak nafas. Waktu tu saya terbayangkan macam mana dengan parents saya. Terbayang seorang-seorang. Bagaikan gelaplah dunia bah. Hahaha.

Tapi baru-baru ini ada tadabbur pasal Syahada ini. Saya baru ter-flashback bahawa saya menangis masa tu selepas sebut maksud 2 kalimah syahada tu. 

Tiada Tuhan selain Allah, Muhammad pesuruh Allah.

Waktu baca maksud kalimah syahada saya memang menangis teresak-esak.
Keluar dari bilik pengislaman tu, sumpah perasaan malu saya tiba-tiba tinggi. Kalau dulu saya jenis tidak malu pun mau pandang orang lain, tapi waktu sudah official muslim. Memang malu dan saya sangat malu pandang HG.

Saya rasa lebih terjaga waktu sudah memeluk Islam. Walaupun ada perasaan takut sebab parents tidak tahu. Tapi saya rasa selamat! Pakaian sedikit demi sedikit berubah. Even jumpa HG pun sangat jarang. Kalau dulu jarang, lepas memeluk Islam lagi jarang dan saya memang menjaga batas pergaulan dengan siapa pun waktu tu. 

Walaupun saya rasa saya memeluk Islam sebab mahu berkahwin tapi day by day belajar pasal Islam dan saya start untuk solat.
2 bulan selepas masuk islam

Cabaran?

Mestilah ada

Ulasan

  1. Nice sharing.. sy suka dgar cerita ttg mualaf.. Hati mereka lebih suci berbanding yg dah Muslim nie.. Semoga sy juga menjadi muslim yg baik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amin ya Rabb.. Doakan saya juga supaya istiqomah.

      Padam
  2. Numpang promo ya gan
    kami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami
    ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*

    BalasPadam

Catat Komen

Catatan Popular