10 Tips Atasi Eczema Flare

Welcome back Abah. Kijap sangat Abah outstation, Umi belum sempat kurus pun. Hahaha. 

Aku ingat lagi masa tahun 2016 kalau tidak silap. First time HG outstation sampai 3 bulan. Masa tu anak-anak belum sekolah. So tiadalah kelang kabut sangat. 

Tahun lepas pun anak-anak tidak sekolah, so i just enjoy my day with the kiddos without HG jalan-jalan. Tapi tahun ini, anak-anak sekolah. Tiada beza sebenarnya, sebab HG ada pun aku yang urus anak. Cuma agak kelangkabut sebab kadang aku ada urusan di bank, kalau HG ada dia boleh tolong ambil Yayang. Tapi masa HG tiada kena guna superpower i. Alhamdullilah, Allah berserta dalam setiap perjalanan kami.

Thank you to adik-adik juga yang banyak membantu menjaga anak-anak waktu HG tiada.



Aku perasaan sekarang ini, jarang sangat sudah aku kena eczema. Alhamdullilah. Ini sebenarnya salah satu doa aku. Bebas eczema sebab mau kualiti solat lebih baik. 

Orang ada eczema ini kalau di serang eczema. Mau cuci muka pun tidak berani tau. Tu sebab nikmat yakmat bila eczema jarang sangat sudah menyerang. Nikmat! 

Memang sangat teruk eczema aku. Sampaikan kalau aku mau senyum pun aku tidak sanggup, sebab kulit ketat sangat. Tapi Alhamdullilah. Since last year aku punya eczema tu day by day hilang bah.

Dulu dalam sebulan memang aku akan kena sekali dan memang ambil masa 2 minggu untuk sembuh tapi bukan sepenuhnya. Kiranya dalam sebulan tu cuma seminggu saja kulit aku ok. Lepas tu makin lama makin baik dan sekarang dalam sebulan jarang kena. Kalau pun kena eczema, memang sempat flare tapi tidak teruk macam dulu dan senang sembuh.

So ini aku share beberapa tips yang aku buat.

10 Tips Atasi Eczema Flare

1. Doa pada Allah. Sebab sebaik apapun skincare dan cara atasi Eczema kalau Allah tak sembuhkan, memang tak sembuh. Semua tu atas kehendak Allah. Ini doa aku. Ya Allah, sembuhkanlah aku dari eczema ini. Agar tidak terganggu kualiti solatku dan tidak terganggu solat ku setiap hari. Amen!

kenapa aku minta macam tu? Sebab macam aku cakap, kalau aku diserang Eczema aku memang sangat takut sentuh air. Dulu masa aku eczema teruk, berwuduk pun aku tidak berani. Mau masuk toilet pun aku berkira. Tapi atas bantuan Allah, sekarang semua dapat diatasi. Alhamdullilah. Sebenarnya doa di atas tu adalah salah satu doa Quantum yang aku belajar tahun lepas.

2. Pakai moisturizer. Selalu dalam skincare routine kena ajar 2 kali seharikan? kita yang muslim ini wajib pakai moisturizer selepas berwuduk sekiranya korang ada eczema. Aku pakai ini dan kulit aku memang sangat lembap. Guna kirm ini. 

Ini adalah botol pertama aku. Beli bulan 10 hari tu. Masih banyak even aku pakai setiap kali setel solat. Boleh beli sini

3. Humidify Air. Perasaankah kalau tengok KDrama mesti diorang ada asap-asap tu. Itu untuk stabilkan suhu atau kelembapan bilik. Sebab tempat diorang kan sejuk. Ada orang fikir tempat panas saja eczema keluar. No, sebenarnya tempat sejuk pun eczema boleh trigger. Macam akulah. Dulu aku tidak tahu, rumah aircond siang malam. Kulit aku jadi kering.

So sekarang aku tiadalah pakai humidify air tu, tapi aku pastikan suhu rumah kami stabil. Adik aku share juga. Kalau dalam bilik ada aircond, boleh saja letak 1 kain basah dalam tu. Kain tu boleh stabilkan kelembapan bilik kita.

Ohya dulu aku pernah pakai juga penapis udara. Tapi tidak efektif sangat, sebab penapis tu bukan stabilkan kelembapan bilik. Tapi bagus jugalah kalau ada penapis tu, boleh bantu tapis udara kotor.

4. Pilih jenis kain. Ini pun aku perasaan eczema akan serang part-part lipatan badan aku kalau salah pakai baju. So to be safe, pakai baju based on cotton atau jersi. Kalau di rumah, aku suka pakai baju kelawar. Hahah.

Dan tolonglah, jangan pakai baju ketat. Memang ini kawan baik utama eczema akan flare. Pakai yang loose saja. Hehe.

5. Pakai sunscreen. Wajib boskur! Jangan ingat sejuk saja boleh flare eczema. No! Panas dan matahari pun. Kesian kan? Macam adik aku sampai warded sebab kena matahari. 

Ini adalah SPF yang aku pakai. Memang banyak sudah try SPF di drugstore memang ini juga yang terbaik. Beli sini


6. Elakkan berpeluh. Oh please! ini orang dewasa atau kanak-kanak. Memang sangat power serangan eczema kalau berpeluh. Aku perasaan dulu aku workout asal berpeluh memang habis muka macam terbakar, itu belum pakej menggaruk macam monyet tu. Bila sudah garuk, muka memang luka.

Itu sebab di rumah kami kena pakai aircond, tapi bila pakai aircond kulit jadi kering. Bila tidak pakai aircond kulit akan gatal. So tu sebab kena apply tips no 2 tu.

7. Pemilihan sabun cuci kain! Dulu aku pakai sabun brand daia. Asal aku pakai baju memang akan rasa gatal di bahagian lipatan badan. Asal habis sabun memang aku tukar dan keep on tukar sebab tidak tahan bah gatal. Tapi Alhamdullilah, akhirnya aku jumpa 1 sabun yang best dan memang eczema friendly. Tukar Sabun Cuci Kain.

8. Stay away from smoke! Tidak kira asap rokok, asap bbq atau segala jenis asap yang dibakar.

9. Perhatikan alergik anda. Mungkin ada yang alergik makanan atau habuk. Macam aku kalau musim bersihkan rumah, habuk berterbangan. Memang ready muka gatal. Selain itu dulu aku alergik dengan telur dan terung. Alhamdullilah, sekarang sudah boleh makan telur dan terung. Ohya aku juga alergik dengan seafood. aku pernah dimarah HG sebab terlalu makan sotong sampai bengkak muka. Alergik aku ni getting better since aku konsisten makan vitamin c organik tu.

10. Akhir sekali. Aku sendiri tidak perasaan sebab aku memang jenis tidak mandi air panas. Tapi manatau ada diantara kamu yang alami mandi air panas, terus trigger eczema. Naaa.. u should stop take hot baths start from now.


Sebenarnya banyak lagi tips lain. Tapi kali ini tips yang general dulu. Actually tips ini boleh guna untuk semua golongan umur dan jantina. Mayba kamu ada anak yang masih kecil ada eczema. Bolehlah try. Paling penting, percaya bahawa Allah sebaik-baik penyembuh. Semua tips ini hanyalah tips sekiranya Allah tidka bantu. Tapi as u know, we as hamba. Wajib berusaha untuk cari solution. Sebab solution tu pun Allah yang beri. 

Later aku share macam mana aku boleh pakai makeup selepas sekian lama aku tidak pakai makeup sebab eczema. InsyaAllah.










Ulasan

  1. Good sharing.. mama pun dh folo sini

    BalasPadam
  2. salam..nice sharing..sungguh besar pengorbanan seorang ibu. mau jaga anak2..kerjaya lagi..Besar pahala yang Allah janjikan..^^
    saya ada seorqng kawan, dia pun ada eczema.. kulit dia sgt sensitive, tapi alhamdulillah makin better.
    kena ada usaha utk jaga^^.

    saya follow ya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Usaha kita pun Allah yang ilhamkan kan? Doakan saya juga, semoga Allah sembuhkan sepenuhnya eczema ini.

      Padam
  3. Bagus share lagi sis. Macamana sis cek tau eczema? pegi kk atau skin specialist? eee, banyak ni mau tanya sis ni. ^^

    done follow jugak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah saya akan share.

      Pergi je ke Klinik Kesihatan.

      Padam
  4. Numpang promo ya gan
    kami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami
    ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*

    BalasPadam

Catat Komen

Catatan Popular