Sahut Cabaran Simpan Duit Kertas RM 5

by - Februari 18, 2020

Minggu lepas aku tengok Sabahan Youtuber Patrick. Dia simpan RM 5 untuk sebulan dapat RM 3++. So aku pun mau juga try. Actually aku mau try simpan not RM 20 tu. Tapi kan, masa aku withdraw duit ahad lepas 9 Feb 2020, duit yang keluar semua RM 20. Haha.



Aku pun start kumpul RM 5 sebab dapat duit RM 20 semua. Haha. Mampu kot, tapi hati cakap tak mampu kumpul duit RM 20 tu. So ikut kemampuan dirilah ya. 


Aku kiranya mau try kumpul RM 5 tu untuk seminggu saja. Alhamdullilah selepas seminggu 16 Feb 2020, aku dapat kumpul RM 40.



Aku sebenarnya endak sangka boleh kumpul RM 40 dalam masa seminggu. Sebab aku jarang sangat ada cash money dalam wallet. Paling banyak pun selalu RM 200, kalau pun aku withdraw RM 200 saja. Sebab aku memang jarang guna duit cash, lebih suka guna kad atau apps. Senang aku trace perbelanjaan. 


Tapi minggu lepas, walaupun 1 kali saja aku withdraw duit. Ramai customer aku bayar sambal guna cash. So dalam masa yang sama, aku banyak kali ke pasar beli sayur dan ikan. Bila ada duit RM 5 aku terus asingkan.


Itupun sebenarnya aku terpakai RM 10 sebab mau bayar tauhu bergedil. Masa orang tu COD, dia tiada duit untuk baki. So aku korbankan RM 5 aku sebanyak 2 keping. Grrr...


So ahad lepas aku kira kan dapat RM 40, mau juga aku guna. Tapi rasa sayang pula. Haha, teruskanlah sampai hujung minggu ini. Mana tau dapat RM 100 kah. Tapi macam minggu ini aku kurang berjalan. Kononlah. Padahal isnin tu seharian aku COD barang. Tapi kurang dapat RM 5.



Kalau tak buat challenge macam susah betul duit tu ada dalam wallet. Tapi bila buat challenge boleh saja kumpul rupanya. Haha.

Alhamdullilah, Allah cukupkan rezeki aku sepanjang minggu ini dan selama ini. Walaupun kadang-kadang bank akaun aku dah kritikal dan wallet aku pun dah kosong, masa tu juga semua barang rumah dan minyak kereta masih full dan sangat dipermudahkan tidak craving macam-macam mau makan apa.

Semua tu atas bantuan Allah tau. Yang bagi aku craving, yang bagi aku teringin macam-macam, yang bagi kita cukup semua itu eshan Allah terhadap kita. Bukan aku yang pandai merancang, tapi Allah baik bantu aku.

Aku sejenis suka merancang dari zaman belajar dulu, makan di luar kena rancang awal-awal mau makan apa, mau minum apa. Kalau mau jimat kena minum air kosong sebab boleh jimat 90% perbelanjaan makan. Tapi aku selalunya tidak cukup duit juga sampai hujung bulan.


Tahun lepas aku belajar pasal Taqwa. Tiada yang mampu selain Allah. Even buka mata pun kalau Allah cakap tidak boleh buka, kita tidak mampu buka. So aku belajar dari itu. Merancanglah macam mana pun kalau Allah tak bagi, kita takkan dapat.

Itu sebab segala perancangan kita biarlah atas izin Allah. Contoh aku pernah mau beli Iphone 11, aku rasa masa tu memang cukup sangat sudah duit untuk beli phone tu. Tapi terdetik dalam hati agar Allah beri petunjuk untuk aku. Sampai di kedai phone, phone aku mau tu habis. Allah campur tangan. Alhamdullilah.

Dan, beberapa hari lepas tu aku kena bayar pula kelas agama yang aku sudah daftar tapi belum setelkan payment. Bayangkan kalau aku beli iphone, mesti terlepaskan kelas tu. Allah baik.


Aku cerita ini bukanlah tujuan mau menunjuk. Tapi, kadang ada orang yang tidak sedar akan perkara macam ini. Semoga menjadi sedikit sebanyak kick start dalam diri. Macam aku, aku sedar Allah wujud selama ini. Tapi aku tidak pernah letak pengharapan 100% pada Allah. Alhamdullilah Allah sedarkan.





You May Also Like

17 ulasan

  1. cerita yang memberi inspirasi...saya dh followback..heheh salam kenal yaaa

    BalasPadam
  2. Betul... semua dari Allah... minta sama Allah..

    BalasPadam
  3. anis suka sangat baca blog post awak :) rasa termotivasi :D

    BalasPadam
  4. kalau seminggu dapat kumpul RM40
    setahun banyak juga.
    10 tahun laaagi banyak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. RM 4+++ kan.. Tapi ingat mau kumpul untuk sebulan. tengoklah macam mana. Haha. mungkin juga boleh kumpul untuk beli something for my mom.. kan

      Padam
  5. Balasan
    1. Try. Nanti tag i dalam blog u if berjaya or tidak..

      Padam
  6. hee~ akak dah 3 tahun menabung RM 5.00 memang best.. boleh lah buat tampung2 duit shopping.. eh !!!!!

    BalasPadam
  7. sy pun terdetik mau kumpul RM5 selepas tgok youtube patrick hahaha.. tp sy start bulan depanlah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha. saya mau buat 1 bulan saja ni. tapi kalau pulangan baik punya boleh try sampai 1 tahun.. bikin beli mikap.

      Padam
  8. Numpang promo ya gan
    kami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami
    ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*

    BalasPadam