10 Idea Content Blog

by - Mac 03, 2020

Minggu ini tiba-tiba otak aku tidak beri kerjasama dengan baik. Padahal this is the right time yang aku boleh menulis panjang-panjang sebab tengah 'cuti'. Banyak benda mau share sebenarnya, tapi semua pakat duduk dalam draft. 

Masa aku balik dari kampung ahad lepas, panjang juga aku berfikir mau share apa setiap hari dalam blog ini. So aku pun drive sambil berfikir, apa sebenarnya aku mau share dan berguna pada orang lain.


Bunga ini aku beli dari Kundasang tahun lepas. Lepas balik dari Kundasang, aku sambung bercuti. Selepas seminggu cuti, aku balik. Bunga tu sudah kuning. Haha. So aku letak semula di luar. Selepas 2 bulan dah subur semula, Walaupun tidak secantik waktu beli, tapi okeylah. So semalam aku masukkan dalam dapur aku. At least ada juga benda aku pandang waktu masak.

10 Idea Content Blog

1. Daily Routine

Mau share daily routine aku tapi daily routine aku ini sama setiap hari. Bangun pagi, urus diri, urus anak, urus rumah, urus bisnes. Itu saja setiap hari. Aku berkerja dari rumah dan aku jarang keluar melainkan aku perlu hantar barang dan aku rasa bila aku perlu. Tapi selalunya merasa diri itu perlu keluar. Haha.
2. Gardening

Aku juga kononnya mau share pasal gardening. Tapi garden aku sendiri pun mau endak mau terurus. Mau share lagi tips sama orang lain. Memang funny. Cuma aku mau share, bila kita dekat dengan tanah. Fikiran kita lebih tenang sebenarnya. Itu sebab walaupun aku malas mau gardening, aku buat juga. Lagipun best bah tengok hasil tanah.


3. Haul


Lepas tu kan aku ingat mau buat haul blog, sebab aku suka sangat beli barang. So kononnya mau share apa aku beli. Tapi aku tidak boleh bah buat gitu, sebab kadang ada masanya mau melangkah keluar rumah pun aku malas. 


4. Review Movie / Buku


Aku juga sebenarnya mau review movie aku tengok. Tapi aku jenis tidak tengok movie yang banyak. Percaya tidak, aku tengok 1 movie 4-5 kali aku ulang. Contoh movie Salt lakonan AJ tu. Aku tengok lebih 5 kali bah. Kalau kamu belum ada kawan yang pelik macam aku, akulah kawan pertama kamu tu. Haha. Sama saja dengan buku. 


5. Food Review


Aku jarang makan benda yang berbeza setiap keluar rumah. Macam movie lah. Aku masa study di KL dulu. 3 bulan aku makan nasi goreng kampung di gerai kolej aku. Selepas 3 bulan aku makan Kueh Tiaw Kung Fu. Haha. Sama juga dengan minuman. Kalau aku mau minum tea tarik, aku akan minum sampai aku boring. Tahun lepas aku terminum kopi, sampai tahun ini aku minum kopi. Mujurlah kopi pahit. Haha. 


6. Travel


Aku kurang suka travel, tapi aku suka naik kapal terbang. Sebab aku pernah bercita-cita mau jadi pramugari. Jarang travel tempat lain. Aku memang suka datang dan buat benda yang sama. 


7. Susun Atur


Huh. Ini antara benda aku suka buat, tapi nantilah masuk rumah baru.


8. Masak


Actually ini rating paling tinggi aku waktu buat poll 2 tahun lepas di FB. Aku sebenarnya suka share masakan. Tapi kalau mau share masakan setiap hari. Aku hilang akal mau masak apa. Sebab macam ida 4-7, aku memang jenis masak benda yang sama setiap hari. Cuma kadang ada juga resepi aku suka try. Tapi jarang yakmat.


9. Parenting


Inipun sebenarnya paling banyak reshare dalam Facebook aku. InsyaAllah aku akan share juga sikit-sikit. Sebab aku jarang sangat share pasal anak dan laki aku. Haha. Memang sejenis itu kot.


10. Makeup dan skincare


Aku memang berniat mau buat makeup review, makeup challenge dan segala perkara berkenaan makeup. Tapi! Aku rasa Allah ketuk pintu hati aku untuk tinggalkan sedikit demi sedikit dunia makeup. Lagipun aku selalu dengar ceramah berlainan isi yang sama berkenaan makeup. So mungkin itu cara Allah beri hidayah. Well as u all know, bukan semua manusia Allah ilhamkan tau benda tu hidayah. Kan, so akhirnya aku decide mau share skincare dalam blog ini. 


Why i choose skincare to share here?


1. Bagi aku kulit yang bersih, boleh elak aku untuk makeup tebal-tebal dan elak aku untuk cenderung bermakeup. Betul?


2. Aku baru sembuh dari masalah kulit dan tengah berusaha untuk kembali flawless. So why not kan aku share pasal benda yang aku tengah usahakan dan tengah study. Betul?


3. Menjaga kulit sangat penting dalam kehidupan harian kita. Dulu aku pernah ada eczema teruk! Teruk sangat sampai ambil wuduk pun aku takut. So bagi aku jaga kulit ini sangat penting agar ibadah kita lebih baik. Betul?


4. Aku endak mau kawan-kawan aku di luar sana, ada masalah kulit macam aku sebab dulu malas jaga kulit. At least kalau kamu baca blog aku ini, bolehlah kamu boost semangat kamu untuk jaga kulit agar tidak terlibat dengan penuaan pra matang. Sambil share sambil boost semangat sendiri.


5. Paling penting, aku mau kawan-kawan yang ada skin type macam aku iaitu dry skin. Aku mau korang tau bahawa, ada cara untuk elak kulit kita ini kering.


So itu sajalah untuk hari ini. Siapa ada dry skin, bolehlah share di ruang komen ini dan jangan lupa ajak jiran-jiran yang ada dry skin untuk follow blog aku ya.


Hugs

Elly Matin
















You May Also Like

21 ulasan

  1. terima kasih untuk tips di atas, blog cacamarba akak semua ada hehehe takde yang spesifik, akak punya jadual harian pun sama juga cuma kadang ada peristiwa spesial akak akan kongsi, setiap jumaat adalah hari akak akan kongsi resepi yang biasa akak masak, resepi yang simple dan mudah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak share food sedap sangat nau. selalu teringin tanpa senjaga. hehe

      Padam
  2. Kongsi je apa-apa. Saya rasa apa yang Elly kongsi buat masa ni semua OK.
    Keep it up.

    BalasPadam
  3. tq elly, best idea yg elly share.

    seronokkan bila kulit dah sihat, atul pun dalam proses kulit sihat 😍

    BalasPadam
  4. saya pun ada masalah kulit kering ni.. huhuhuhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. naaa. mari rerajin kita ber skincare routine.

      Padam
  5. bagus lah ada plan nak update apa untuk content blog
    semoga istiqamah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selalunya istiqomah sebulan saja. Haha. Tapi doakanlah ya utk rujukan masa akan datang juga.

      Padam
  6. nak jugak ber gardening, tapi tak de tanahlah sebab ruby duk rumah apartment. nk buh dlm pasu malas.

    suka juga berkongsi masakan, hobiku masak tapi pemalas bab snap gambar. hahaha

    paling suka pasal kulit/skincare. mcm elly jugak

    tq bagi idea, kdg2 kita kan jadi blur mau update apa kat blog. tq elly

    BalasPadam
    Balasan
    1. I gardening di pasu juga kak. Ngam-ngam rumah ground floor.

      Takkanlah update bisnes sajakan. hehe

      Padam
  7. waaa... byak benda kita boleh share dlm blog sebenarnya.. just share saja Elly yg penting bermanfaat terutama sekali part skincare since Elly pun ada pengalaman berkenaan tu.. Sy dr dulu tidak bermekap dan lebih kpd penjagaan muka saja.. Apapun keep on blogging ~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thank you so much Nurul. I adore u. hugs..

      Padam
  8. thank you so much for sharing. I've always wanted some ideas on my new content.

    BalasPadam
  9. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    BalasPadam