Apa Stay At Home Bagi Surirumah? RMO Malaysia

by - Mac 22, 2020

Hah. Baru aku munculkan diri selepas 4 hari tidak buka blog. Sebenarnya pada mulanya aku fikir surirumah macam aku bila diperintah untuk kawal pergerakan, its easy. Rupanya tak easy sangat. Aku pun boleh tahan juga mau stabilkan emosi terutamanya dari segi house chores. 


Banyak gila to do list aku untuk 18 hari ini. Tapi baru semalam aku start bersihkan dan kemas dapur. Itupun aku masih rasa ada habuk. Kiranya hari ini mau kemas lagi dapur tu. Macam mau cuci lantainya, tapi tiada air pula. 

Rupanya surirumah pun hilang akal juga mau buat apa kalau duduk di rumah saja. Macam aku kan, aku fikir bila RMO ini aku boleh tulis blog sebanyak mungkin. Sebab banyak gila mau share. Tapi tidak dapat, sebab jadual tu lain dari biasa.

Even surirumah dan bekerja dari rumah aku  tetap ada jadual kerja juga. Hari biasa aku hantar anak ke sekolah. Lepas hantar anak, terus menulis, coaching dan submit order. Tapi masa RMO ini, aku macam tiada masa untuk menghadap laptop. Padahal bukan ada kerja pun. Aku siap view habis status kawan aku.

Haha. Siapa surirumah fahamlah tu. Lagipun aku macam tidak pandai buat kerja bila laki aku pun stay rumah. Segan mau menghadap kerja ada laki. Serba salah pun ya. Tu aku terfikir, kawan-kawan lain yang sama-sama kerja dari rumah. Macam mana diorang agihkan masa. 

So selama 5 hari RMO ini, termasuk hari ini. Performance paling baik ialah cuci toilet dan dapur. Padahal hari biasa, aku buat saja benda tu. Pelik. Ohya, semalam juga aku start workout sudah. Semoga istiqomahlah ya.

Aku guna tally counter untuk squat. Sambil squat, sambil-sambil bezikir terus.
Ohya, kononnya masa RMO ini aku mau naik rank PUBGM sampai ke ACE. Tapi sama juga, even aku menghadap phone. Tiada juga aku push rank, sebab line slow. Entahlah sampai atau tidak ACE, sebab aku buka ID baru.

Semoga kita semua dalam lindungan Allah. Selain house chores dan kerja-kerja lain, marilah sama-sama menghafal beberapa surah waktu RMO ini. Covid19 banyak bagi pengajaran sebenarnya sama kita. Cuma kita saja yang tidak sedar. So di peluang ini, mari sama-sama syukuri nikmat dan hadiah dari Allah ini.

Bolehkah esok, kita sama-sama share 10 perkara kita syukuri semasa covid19 ini. 

1. Title : 10 Perkara Aku Syukuri Semasa Covid19
2. Tag aku dalam posting itu
3. Nanti share di ruang komen esok ya.

Kadang kita merungut, padahal apa yang berlaku ini penuh dengan hikmah dari Allah. So mari sama-sama bersyukur. U gais share, supaya orang lain yang tengah ada energy negatif, boleh dapat 1 energy positif. 

hugs
blushermerah_












You May Also Like

21 ulasan

  1. Tulah tak dapat keluar balik kampung.
    Apapun keluar pun, keluar ke depan rumah. Syukur sini tak ramai orang di kawasan perumahan. Sunyi je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Its ok, marilah kita menghabiskan masa sebaik mungkin di rumah.

      Padam
  2. InsyaAllah nnt kalau buat posting 10 Perkara Aku Syukuri Semasa Covid19 nnt ditag...be safe and stay safe.

    BalasPadam
  3. hahaha Hana yang bukan surirumah ni pun faham perasaan akak. ;) Good luck and stay safe ya... ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha, kan. Kena tambah ini boleh sental segala macam dalam rumah.

      Padam
  4. ahahah samalah dgn kite yang menganggur ni. selama ni dok rumah gak tapi time perintah berkurung ni haaih len maciaaaaam sengal rasa dok rumah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin sebab orang rumah pun ada di rumah setiap masa. tu rasa sengal semacam. haahah

      Padam
  5. Jemput baca dan OM ada tag Elly dalam entri ni,

    http://www.ombakbergigi.com/2020/03/10-perkara-aku-syukuri-semasa-covid19.html

    BalasPadam
  6. Selamat menempuhi hari yg membosankan... akak dah mati kutu duk umah lama sangat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha. Akak share food bebanyak. Dapat cuci mata.

      Padam
  7. hahahhaaha i haven't played pubg in a while and decided to download it back XD

    BalasPadam
  8. Waa, bagus perkongsian by entry tag begini. Nanti Aien nak cuba la. ^^


    Sama kita sis, ada suami macam tak buleh nak buat kerja. Tapi, syiok bebudak ada yang jaga. Haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. kaaaan.. haha. ingat EM saja gitu. Bah nanti tag sini ya.

      Padam
  9. Bersyukur sangat dapat cuti yang panjang dengan tidak sengaja tetapi sangat risau dengan keadaan di luar. Doakan yang baik-baik sahaja. Semoga Allah lindungi kita semua.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama doakan yang terbaik untuk bumi kita.

      Padam
  10. Byk juga perkara yg mama.rasa berayukur dinzaman covid ni

    BalasPadam
  11. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    BalasPadam