Hand Sanitize Habis? Guna Tips Ini.

by - Mac 16, 2020

Kecoh gila baru-baru ini ada seseorang share how to diy hand sanitize using Dettol. At first aku tengok macam mau teriak sama orang yang share benda tu. Haha. Entahlah, mungkin aku saja yang rasa diy tu adalah diy paling failed di dunia. Aku pernah guna Dettol untuk rendam kain lap yang ada minyak. Dalam masa 24 jam, kain lap aku bertukar warna jadi cerah dan serta merta tiada minyak. Jadi ko rasa kalau 20% kepekatan dettol dan guna untuk cuci tangan, tangan jadi apa? 

Fikirlah sendiri netizen. Aku kadang geram dan sakit hati sama rakyat yang suka ikut benda-benda yang nonsense. Tiba-tiba panik tanpa sebab. Banyak bah juga DIY hand sanitize boleh buat. Tapi using dettol is not the best way babe. I cannot brain gais.

Itu belum lagi hand sanitize yang tiba-tiba muncul bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Banyak gilak orang jual. Ada yang cakap dari oversea. Ko rasa dari oversea dari mana? So kalau nampak benda-benda gitu, sila skip saja. Jangan membazir duit.

Lagipun banyak lagi kedai yang jual hand sanitize di luar tu. Hand cleanser dan segala hand pencuci ada. Kalau tiada hand sanitize, beli saja tisu basah. Hand sanitize bukanlah 1 keperluan sampai kena panik mau beli banyak-banyak dan kena diy dari bahan yang agak bahaya kena skin direct.

Ada banyak, tapi aku jumpa ini saja. Mungkin yang lain dalam beg anak atau kereta. Aku sebenarnya bukan peminat cherry tapi sebab laki aku suka japan, dia beli juga benda tu. So dialah pakai nanti tu.
Aku bab hand sanitize ini aku tidak panik, sebab aku memang kumpul benda ini sejak azali lagi. So ada saja sanitize comel, aku beli. Padahal aku bukan guna sangat pun, sebab aku lebih percaya air dan sabun. Hehe. Bagi aku hand sanitize ini cuma perhiasan, pewangi tangan dan kegunaan waktu betul-betul tempat tu tiada air. Aku selalu guna hand sanitize ini untuk phone dan barang-barang yang kena letak di tempat awam.

Bagi yang tiada hand sanitizer boleh buat macam ini.


Tips bagi yang tiada hand sanitize

1. Beli spray botol macam ini. Selalunya ada di mr.diy, eco shop, watson. Kalau mau mahal p beli di Sephora. Haha. 

2. Isi air kosong. Aku tambah 1 titik Basic H

3. Letak dalam bag.

Aku selalu buat macam ini, setiap kali keluar pegi mana-mana. Aku pastikan aku ada tisu basah dan botol kecil ini. Sebelum makan, lap tangan guna tisu basah, spray tangan guna air Basic H atau kosong. Lepas tu lap dengan tisu kering. Benda ini tidaklah mampu membunuh kuman 100%, tapi bagi aku. Aku lebih yakin bila cuci macam ini. Kalau ada air paip, better bediri dan p cuci tangan. 

Antara hand sanitize dan spray air ini. Aku pilih spray air. Haha. 

Kalau ada hand sanitize pun, lepas guna hand sanitize. Aku mesti akan bilas tangan dengan air. Sebab bagi aku hand sanitize ini bahan kimia yang bagus membunuh kuman dan juga diri aku. Haha. Tu sebab lepas pakai hand sanitize terus bilas pakai air. Tapi itu aku saja kot yang fikir.

So korang yang tiada hand sanitize, jangan panik. P beli botol spray kecil dan isi air. 


Favorite aku Dazzling Diamond dari Bath and Body Works. Sebab kalau pakai tu, tangan ada diamond. Haha.
So ya, jangan panik-panik. Lagipun cuti sekolah jugakan. Duduk di rumah sajalah. Tidak perlu fikir mau bejalan so tidak perlu juga fikir mau beli hand sanitize. Di rumah lagi best sebab tangan kotor pun, dari diri sendiri juga. Paip pun dekat mau cuci tangan.

Sebenarnya kumpul hand sanitize ini bukan aku saja, adik-adik aku pun.





Ini adik aku Bella punya
Aku cakap ikan, diorang cakap mermaid. Haha. Aku nampak macam ikan!

Ini Aying punya

Aku sampai PM kawan aku yang kerja area Imago. If dia masuk Imago aku mau kirim baju hand cleansing ini.

Masih banyak kot jual di BBW

Laki aku yang p beli. Ngam-ngam dia lalu kawasan tu. So aku minta tolonglah singgah beli benda ni. Tapi flavor ini bukan aku yang heart. Ini dia yang suka sebab ada Japanese tu saja!
Okey sampai sini saja hari ini. 

Hugs
blushermerah_

You May Also Like

11 ulasan

  1. Comel2nya hand sanitiser dia...

    BalasPadam
  2. Yup pakai je air dengan sabun.

    BalasPadam
  3. byak pula di Imago kan.. sy belum ada masa lgi pi sana.. lagipun takut dah mau berjalan huhu

    BalasPadam
  4. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    BalasPadam