Khasiat Bawang Putih

Cakap pasal bawang putih, teringat pula pasal bawang putih dalam game Plant vs Zombie tu. Kalau letak bawang putih di depan trail sebelum masuk rumah. Boleh mati zombie termakan bawang. Disitu kita sudah nampak, betapa powernya bawang putihkan.


Ramai sebenarnya tau bawang putih ini power, tapi ramai juga yang tidak tahan makan bawang putih mentah. Kalau orang Korea, macam makanan ruji diorang sudah bawang putih tu. Aku pernah juga try makan garlic raw, tapi memang i cannot. Kecualilah yang sudah di sangai. Hehe.

Actually bawang putih ini kecil-kecil pun lengkap dengan Vitamin dan Minerals. Jarang makanan ada keduanya sekali Vitamin dan Minerals. Hehe. 

Bawang putih ada Vitamin B6, Vitamin C dan Vitamin B1. Mineral pula ada Magnesium, Cooper dan Selenium. Kalau korang search, benefit Vitamin dan Mineral yang ada dalam bawang putih ini memang tinggi dengan anti oksidan. Bukan calang-calang tau makcik bawang putih ini.

Bawang putih ini selain terkenal bahan masakan penyedap rasa ia juga terkenal sebagai herba digunakan untuk tingkatkan imun sistem waktu zaman purba. Ramai juga yang jadika bawang putih sebagai antibiotik pada zaman dahulu sampailah sekarang.

Aku pernah sakit gigi, orang suggest cincang bawang putih then letak tempat yang sakit. Memang berkesan. Tapi taubat aku berapa hari bau bawang putih tu. Bila tau ada supplement bawang putih, memang aku terus grab.

Sebenarnya Shaklee ada Garlic Complex. First time makan, not bad lah. Aku suka makan waktu aku dekat-dekat mau period. Sebab waktu mau-mau period, penghadaman endak berapa baik. So ambil garlic ini rasa ok saja sistem penghadaman. Tiadalah kembung memanjang. Selain itu, jerawat jarang mai kalau makan garlic ini. Mungkin sebab dia ada sifat anti kulat.

Uncle aku dulu teruk gila jerawat batu dia. Tunang dia bagi supplement bawang putih. Lepas jumpa uncle aku tu balik, memang halus muka dia. So sampai sekarang uncle aku makan supplement bawang putih. 

Banyak sebenarnya kisah Garlic Complex Shaklee ini. Aku cerita kisah based orang cerita sama akulah ya.

Kisah 1 

Ini cerita master Shaklee aku. Master Laurah. Cerita ini tahun 2015 kalau tidak silap, dia cakap 1 keluarga diorang sakit. Sampai imun sudah sama ubat demam. Maksudnya ubat demam pun tidak jalan sudah. Lepas habis kesan ubat demam, datang balik itu demam. So dia pun trylah makan Garlic Complex 4 biji. Alhamdullilah, lepas berpeluh dengan sangat banyak. Kebah terus demam diorang. So for since dari itu, asal demam. Aku memang cari garlic. 

Kisah 2

Ini pula kisah customer aku yang ada tekanan darah tinggi. Sebenarnya dia ambil set kurus. Tapi disebabkan tekanan darah dia tinggi, aku suggest dia tambah garlic. Sebab macam yang kamu tau, garlic ini bagus untuk tekanan darah tinggi. Memang tidak sangka juga, lepas beberapa hari tekanan darah kembali normal.

Sebenarnya banyak lagi kisah sideline lain pasal garlic ini kalau cari dalam group. Tapi aku share kisah customer aku dan diri sendiri saja. Aku kurang dapat customer yang mau garlic, sebab tidak tau benefit garlic. Garlic ini kalau ada keputihan teruk pun boleh ambil, sebab ia bertindak sebagai anti kulat. Naaa. Mau try boleh klik link contact di atas. 

Hugs 
blushermerah_





Ulasan

  1. bawang putih ni banyak khasiat dia kan dan sy selalu guna utk anak2 bila diaorg batuk..tapi bau dia tu mmg kena tahan hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pernah try sebab orang cakap boleh terbakar kulit.

      Padam
    2. kalau batuk...baik org tua atau muda..just ambil 2 ketul bawang putih tu ketuk dgn kulit bukan buang kulit...jus dia akan keluar sama...ambil dan sapu kat leher..mmg bau dia sesetengah orang tak suka tapi InsyaAllah boleh kurangkan batuk tu

      Padam
    3. Tapi bawang ini panas kan..

      Padam
  2. Pernah juga makan barang putih mentah memang rasa pelik je mulut.
    Tulah teringin nak cuba bawang putih Shaklee ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wajib terai. Hehe. Lainkan bau mulut kalau makan bawang putih. Sudahlah lama baru hilang. InsyaAllah Bawang Putih Shaklee ini tiada bau yang kuat sebab ada campuran rosemary.

      Padam
  3. hee~ bila cakap pasal bawang putih ni, teringat ada pernah viral dulu - cara kecutkan jerawat menggunakan hirisan bawang putih.. haru biru betul..

    BalasPadam
  4. a ah a ah orang Korea kalau masakan x sebukit garlic tak sah.
    depa makan saja pun iyaaa hehe.. saya kalo masuk kecik2 dalam masakan sy makan juga =D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau yang garing-garing tu ok gak kan. kikiki

      Padam
  5. Bagus bawang putih ni.. saya pun, kalau tgk diri sendiri, anak² atau husband mcm sakit²... setiap masakan, saya letak bawang putih banyak dari biasa...hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah. Selalu letak dalam sup ayam kalau kurang sihat.

      Padam
  6. Mama.masak.syka.letak barang putih byk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dalam masakkan suka letak, tapi kena sangai-sangai dulu. Hehe

      Padam
  7. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    BalasPadam

Catat Komen

Catatan Popular