Tips Legakan Tonsel Dalam Masa 3 Jam.

by - Mac 17, 2020

Lepas beli barang semalam, aku memang rasa tidak selesa pada tekak. Memang dapat di duga, jam 11.30 pm macam tu aku sakit tekak. Masa ini aku minum air banyak pun tak jalan. Memang aku risau sebab siangnya tu aku 2 jam juga dalam supermarket beli barang.

Orang kecoh buat stock barang untuk lock down kononnya, tapi aku tengah bulan memang waktu untuk top up barang kering. Cuma kali ini aku beli waktu siang, sebab elak bersesak waktu malam. Alhamdullilah, anak tinggal di garage laki. So aku tidak perlu sakit kepala fikir pasal diorang waktu beli barang. Aku tiada virus pun paranoid bila anak sentuh barang di market, inikan pula ada virus.

Aku ada jugalah terkesan sedikit bila orang kecoh suru stock barang. Tapi aku beli barang yang aku rasa betul-betul cepat habis dan perlu saja. Contohnya beras dan minyak. Aku memang tidak berapa suka masuk market, kalau peti ais besar, memang aku borong juga segala jenis ikan dan bahan basah lain. Tapi endak apalah, untuk barang basah ini ada juga kedai yang buat COD. Alhamdullilah Allah permudahkan.

Tips Legakan Tonsel 

1. Nasihat aku kalau korang ada tonsel, tolonglah jangan minum air sejuk. Apa lagi makan makanan manis seperti airkrim. Ya tekak akan rasa lega tapi tidak sembuh. Memang tekak sentiasa bengkak kalau minum air sejuk. Aku sudah pernah rasa.

2. Rasa sakit tekak saja terus minum air panas. Bukanlah bah air yang mengelegak. Tapi bukan juga air suam. Air suam tidak cukup legakan tonsel uolls. Aku guna sukatan air ini untuk legakan tonsel aku dalam masa 3 jam saja. Aku guna penapis coway. Botol ini 800 ml. aku isi 300 ml air suam dan 500 ml air panas. Ini tekak aku boleh terima. Korang boleh saja kurangkan air panas tu kalau rasa panas sangat 500 ml air panas.

Aku minum air panas ini waktu subuh jam 5 lebih. 2 botol jugalah aku minum. Ada ok sikit tekak.


3. Lepas solat subuh aku terus telan Vitamin C 2 biji, Vitamin B 2 biji dan Zinc complex 1 biji. Vitamin C tu melawan tonsel itu untuk merebak dan elak keradangan, kira macam cooling down. Vitamin B pula bertindak untuk beri tenang tekak tu, tekak tengah keradangan. Zinc pula enzim penting yang perlu ada dalam setiap badan kita untuk tingkatkan antibodi badan dan zinc ini aku memang ambil untuk percepatkan penyembuhan. 

4. Jam 6 am aku tidur semula. Alhamdullilah jam 8.30 am aku bangun, tiada sudah rasa macam tertelan duri di tekak tu. Bangun tu aku minum juga air panas macam sukatan di atas. Lepas breakfast aku ambil lagi Vitamin tu.

5. Doa! Terima kasih pada Allah sebab datangkan tonsel. Sebab tanpa tonsel itu, mana mungkin aku minum air suam. Walhal air suam itu lebih banyak khasiat dari air sejuk dan air manis. Minta kesembuhan dari Allah. Hanya Allah mampu sembuhkan kita. Tips-tips ini semua ilham dari Allah. Allah yang gerakkan hati untuk minum air panas, Allah yang gerakkan hati untuk makan vitamin banyak tu. Semuanya dari Allah. Alhamdullilah. Thank you Allah. Banyak buah dalam peti ais, tapi Allah gerakkan hati untuk capai vitamin dan air suam. Sebab Allah tau, itulah remedy terbaik dan cepat agar hambanya cepat sembuh. Malu rasanya bermalas-malasan bila sakit sikit sudah minta Allah sembuhkan. 

Gais out there, stay safe and stay at home. Tiada keperluan untuk keluar, pleaselah duduk rumah saja. Duduk rumah, marilah sama-sama tingkatkan ibadah kita. Kawan suggest untuk baca quraan 1 juzu sehari. Ada yang cadangkan untuk qada solat dan bermacam lagi ibadah yang dicadangkan. Alhamdullilah. 

Aku doakan semua yang singgah sini dan seluruh hamba Allah, sentiasa dalam lindungan Allah.

Hugs
blushermerah_







You May Also Like

9 ulasan

  1. Bolehlah saya cuba kalau kena. Cuma vitamin saya cuma ada vitamin C.

    BalasPadam
  2. good tips tapi since dah buang tonsil ni tak risau dah

    BalasPadam
  3. memang tetiba je blh sakit tekak ni kan.. mula risau yang tidak2. huurmm..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Padahal sakit tekak je. Hehe. Keep hydrated syg

      Padam
  4. Samalah kita Elly... sakit tekak ni stress oww kan. Lepas dr berbelanja juga terkena aritu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sistem imun kita kurang akibat keadaan di luar.

      Padam
  5. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    BalasPadam