Youth Skincare Ada Fragrance?

by - Mac 13, 2020

Beberapa minggu lepas ada kawan Shaklee dalam 1 group tanya soalan berkenaan Fragrance dalam Youth Skincare. What? Sebenarnya sebelum ini aku pernah ditanya soalan yang sama, tapi aku tiadalah tengok kotak tu betul-betul. Sila baca perlahan-lahan dan sampai habis ya.

Kawan tu sent voice downline dia. Lebih kurang macam ini soalan dan kenyataan.
   si A suggest pada si B untuk guna Youth. So si B pun bacalah kandungan yang ada dalam toner Youth Skincare. So si B terbaca perkataan Fragrance dalam kotak toner Youth. So si B pun cakap yang Youth ini tidak bagus sebab ada Fragrance depan kawan-kawan si B.

Untuk pengetahuan semua, Youth tu memang dijamin 100% Beyond Organic dan dijamin bebas dari 2500 bahan kimia terlarang (tapi Malaysia declare 1500 saja, sebab KKM cakap lagi 1000 tu pass. Funny right). Tapi jangan risau sebab kandungannya tetap bebas 2500 bahan kimia terlarang. Cuma packaging Malaysia dan US tidak sama dari segi printing ingredients sebab macam yang aku cakap. Malaysia mau declare 1500 saja bahan kimia yang tidak berbahaya.

Aku pun tengoklah bahan yang kononnya ada Fragrance. Korang tau aku jumpa apa? Ya aku jumpa Fragrance. Tapi seperti aku pesan, kena baca posting ini sampai habis tau.


Ini antara jawapan aku pada si A dalam group Shaklee kami.

1. Shaklee memang declare product Youth 100% Beyond Organic dan bebas 2500 dari bahan kimia berbahaya.

2. Kandungan Fragrance dalam Toner ini adalah tangga ke-17. Which is mengikut hukum kandungan skincare atau makeup, kandungan terbanyak dalam sesuatu skincare berada di 5 peringkat teratas. Macam yang kamu tengok kandungan peringkat teratas ialah air. Rujuk gambar di atas. So kalau dilihat peringkat Fragrance ini, memang ada 0.001% saja kot.

3. Mungkin si B belajar baca skincare tapi hanya pada peringkat awal. 

4. Boleh jadi fragrance dalam toner ini dari fragrance semulajadi seperti wangian tumbuhan, sebab Youth ini dihasilkan dari buah-buah yang sangat tinggi anti-oksidant. Salah satunya ialah Muscadine Grapes.

Tapi sebenarnya aku masih tidak berpuas hati dengan jawapan aku. So hari tu aku tanya Pakar Nutrisi Shaklee. Bila dapat jawapan, tiba-tiba aku nampak lagi perkataan Alcohol.

Jadi ini adalah jawapan Pakar Nutrisi.

Soalan :Fragrance dalam Youth Fragrance dari apa?

Jawapan : Fragrance dalam Youth product ialah Fragrance Natural (tiada bahan sintetik). Ia nya a blend of natural essential oils. Dari Citrus based essential oils dan sudah tested and shown to be hypoallergenic.

Hypoallergenic ini maksudnya tidak menyebabkan orang yang pakai produk tu akan ada kesan alergik seperti gatal-gatal dan sama waktu dengannya.

Walaupun ramai guru skincare yang cakap jangan ada essential oil dalam skincare. Tapi essential oil dalam skincare Youth ini sangat sikit amountnya. Ianya cukup unutk bantu purifying sahaja. So tidak akan memudaratkan skin si pemakai.

Soalan : Alcohol dalam Youth itu alcohol dari apa?

Jawapan : Alkohol dalam Youth sangat sediki dan ianya cuma carry over ingredient sahaja. In fact di US ianya dia di daftar sebagai free alcohol sebab alcohol itu bukanlah dari bahan yang dibawa masuk ke dalam produk tapi alkohol dalam youth ini dari bahan tumbuhan yang ada dalam produk Youth.

Dapat jawapan macam inikan, aku terfikir macam mana produk skincare yang ada di pasaran Malaysia boleh lulus free from alcohol tapi ada tulisan ethanol which is nama samaran alkohol.

Nampaklah skincare kita ini masih di level bawah-bawah. So ini adalah kajian aku pasal Youth Toner. FYI Youth toner ini juga antara product yang aku heart sepanjang zaman.

Sebab aku ada dry skin yang sangat teruk dan Youth Toner ini yang bantu aku untuk buang kulit kering.

Nextime cerita lagi pasal dia ini.

Hugs,
blushermerah_

You May Also Like

10 ulasan