Review Cleansing Water Sephora | Recommended To Sensitive Skin

Aku jarang blogwalking sekarang. Aku bukan busy pun, tapi aku tengah main game dan aim untuk naik Ace sebelum habis PKP. Tapi memandangkan kalau main random aku dapat pro player aku cepat je mati, kalau main dengan team pun suka bar-bar. Akibatnya aku too soon. 2 hari lepas main random dapat BTR Luxxy. Aku perasaan lepas mati dan yang sadisnya aku keluar sebelum habis game diorang. Menyesal juga sebab itu antara pro player aku suka. Haha. Tadi pula 1 game dengan BTR Riski. Dia shot aku sampai mati. Haha, ku rela di bunuh oleh pro player. Kahkahkah. 

Sebelum beli Cleansing Water ini aku memang mau beli cleansing water Garnier. Tapi entah macam mana gatal masuk Sephora dan test Cleansing Water Sephora ini best juga. 

Cleansing Water ini RM 75 kalau tidak silap. Ada 3 size sebenarnya, mula-mula mau pilih paling kecil supaya boleh masuk dalam travel makeup. Tapi macam tidak cukup pulak. So aku decide beli yang besar terus. 

Experience bila ko pakai Cleansing Water ini, kulit akan rasa moist dan tidak rasa pedih even ada kulit sensitif macam aku. Adalah gatal tu, tapi tidak teruk dan kulit tidak burn macam makeup remover atau cleansing water lain. Kiranya ini adalah Cleansing Water pertama aku try yang tidak pedih.

Okey. Apa beza Cleansing Water dan Makeup Remover?

Cleansing Water - Untuk mencuci kotoran muka contohnya krim, habuk dan apa saja atas muka kita sebelum kita cuci muka guna pecuci muka untuk dapat kesan dan penyerapan lebih efektif. So makeup light-light boleh guna Cleansing Water sebelum cuci muka guna sabun. Di rumah pun aku pakai cleansing water untuk pastikan kulit betul-betul bersih dari krim.

Makeup Remover - Gunanya untuk bersihkan kulit kita dari makeup. Ada orang walaupun pakai makeup remover, lepas tu pakai cleansing water baru cuci guna sabun.

Cleansing Water atau Makeup Remover ini ada banyak jenis. Ada yang minyak, air dan jenis susu. Brand Sephora pun ada 3 jenis. Minyak, air dan susu. Tapi aku ambil air ini sebab di botol tertulis suitable for sensitive skin dan ada Calendula Extract. 
Walaupun kandungan ekstrak bunga Calendula ini tidaklah banyak mana sebab kandungan paling bawah. Tapi untuk pengetahuan semua kegunaan minyak bunga ini menjadi altenatif eczema treatment pada zaman dahulu. Sifat Calendula ini anti-inflammation. So bagus untuk cooling our skin. 

Cumanya aku tidak berapa suka Cleansing Water ini ada perfume, tapi normallah kot. Aku tengok pun mostly Cleansing Water atau Makeup Remover ada perfume. Cuma masa aku pakai cleansing water ini, aku tidak percaya ada perfume. Sebab sangat soft di kulit aku.

Kadang kulit kita kalau kusam, kering atau berjerawat. Cuba tengok cara cuci muka. Betulkah cara kita cuci muka. Ada yang pakai bedak kompek, apa bah namanya ini. Ermmm. Compact Powder. Haha. Ada yang pakai Compact Powder dan terus cuci muka guna pencuci muka tanpa bersihkan terlebih dahulu kotoran di atas kulit. Kulit rasa bersihkan? Tapi cuba ambil kapas, basahkan sikit dan wipe di kulit lepas cuci muka. Aku boleh jamin, kapas tu berubah warna.

Bila kulit tidak bersih, pakai toner, pakai macam-macam skincare. Tidak sampai terkena pada permukaan kulit, macam mana mau meresap? So lepas ini kalau pun tidak beli Cleansing Water, kamu boleh basahkan kapas terlebih dahulu dan wipe muka sampai hilang tu kotoran di kapas baru p wash your face using cleanser.

Ada saja cleanser yang tidak perlu pakai cleansing water. Sebab memang ada double cleansing sudah. Tapi aku prefer guna Cleansing Water terlebih dahulu baru guna cleanser.
Kena pusing kiri atau kanan untuk unlock baru boleh tekan.
Tak perlu tuang-tuang. Tekan je.

Berbaloi jugalah RM 75 untuk 400 ml. Ini aku beli bulan Feb tahun ini, tapi belum sampai 1 inch habis. Aku kerap juga pakai walaupun buka setiap hari. Tapi jimatlah. 

So pada yang ada dry dan sensitive skin macam aku, trylah Cleansing Water Sephora ini. Memang highly recommended. Mau guna ID aku pun boleh saja. 

hugs
blushermerah_

Ulasan

  1. Suka juga guna pembersih muka jenis air.
    Saya pun suka main permainan macam 'Farm Heroes' dan ' Candy Crush'.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Candy Crush pun saya ada.. Haha. Sebab PUBG tu kena ada line yang smooth baru best main.

      Padam
  2. penah try tapi brand lain.. okla tapi saya pemalas sikit keje nak cepat ja hehe terus pakai cleanser. kalo rajin baru gunaa hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu macam tu juga, pakai cleanser terus. Tapi kulit jadi dull...

      Padam
  3. Tgk dari luar m m.air je tpi berkesan sungguh

    BalasPadam
  4. Nak cuba yang ni. Sebab kulit jenis mudah kering jugak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Try. Masa datang sephora tu try dulu di kulit terus. hehe

      Padam
  5. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    BalasPadam

Catat Komen

Catatan Popular