Blog Hamil : Hamil Waktu Puasa

Alhamdullilah. Hari ini hari ke 19 Ramadan. Baru perasaan blog ini setting baru kan? mau edit tulisan kena klik sesatu cari font type. Haha. Nampak sangat lama cuti menulis. Entahlah tiba-tiba aku sibuk melampau dan malas melampau. U gais just bayangkan, selama hampir sebulan aku tidak menulis sebab aku tengah berjuang habiskan unpack barang order since March dan packing semula. Syukurlah runner banyak membantu, cuma bila guna pos laju tu rasa geram sikit nak tulis guna tangan. Pakai J&T senang sikit sebab copy paste saja.


Sehari stock sampai 10 kotak dan ada yang sampai 20 kotak. Alhamdullilah mostly dah pos. Mujurlah bertenaga sampai ke petang. Cuma start 5hb May tu aku rasa cepat penat. Mungkin sebab mau periodkan. Hari-hari juga menanti period datang bertandang, sebab kalau period dapatlah all out kerah tenaga untuk siapkan bungkusan ini semua. Tapi sampai kesudah tak period.

Setiap bulan aku period hari yang sama, kalau pun berbeza cuma awal sehari atau lewat sehari. Tapi kali ini, aku lewat 6 hari period. Jenuh juga tunggu. 5hb May aku patut period, masa tu aku ternanti-nanti sudah mau berbuka tengahari. Haha. Lepas tu, tiada juga. Esoknya pulak, aku just fikir Allah tak nak bagi aku period waktu siang. Tunggu habis puasa baru period. Sampailah 9hb May aku dah start rasa penat semacam.

Sebab jenis aku selagi kerja tidak siap, selagi tu aku akan buat. Kalaupun aku tidur, aku berusaha untuk bangun awal pagi dan buat. Tapi since 9hb May, aku memang tak leh lawan mengantuk. Siang tidur, malam tidur, lepas subuh pun aku tidur. Mujurlah barang urgent semua dah packing. Kalau tak, memang aku terkejar-kejar.

Aku trylah mengaduh dengan laki aku. Dia cakap, tiadalah. Haha. Sebab aku selalu bagi harapan palsu dengan dia. Aku lewat sikit period, gatal mau beli pregnancy test. Tapi kali ini, mungkin sebab PKP. Malaslah mau p beli. Cuma bila 6 hari aku lewat period dan aku rasa ada sesetengah part badan aku sakit. Aku pun orderlah grab delivery di Guardian. Beli pregnancy test sampai 2 pcs pulak tu. Haha.


Aku malu sebenarnya beli pregnancy test ini, sebab aku sejenis lewat sehari period pun mau beli. Sampai laki aku ejek. So kali ini aku beli sorok-sorok, nasip baik waktu grab delivery tu sampai. Laki aku isi minyak. So lepas saja sampai, aku terus mandi dan test. Sah terang lagi bersuluh. Official pregnant anak ketiga waktu PKP. Haha.


Ya Allah malu sebenarnya mau share, sebab nanti orang ejek. Baby PKP. Tapi memang kami merancang ada baby since my husband 35 years sudah tahun ini. Cuma aku macam berbelah bagi juga mau ada baby, sebab ngam-ngam proses Kidney Transplant aku dan adik sudah diluluskan awal bulan 1. So ingat mau habiskan dahulu proses tu baru fikir mau pregnant. Tapi since this PKP, banyak test kami dua tergendala termasuklah blood test dan banyak test lain yang perlu dijalankan sewaktu PKP. Adik aku tidak mau datang hospital, sebab takut terdedah dengan covid 19. Lagipun imun sistem dia rendah. 1 lagi, dia di kampung. Which is kena pegi KK naik kereta selama 3 jam. So banyaklah alasan kami berdua sebenarnya. Aku sendiri tidak berani masuk hospital. 

Lepas tu kami tiadalah merancang juga sebenarnya ada baby. Hah. Mana satu bah ni. Merancangkah tidak merancang ini. Begini bah, memang merancang mau ada baby. Tapi tidak mengharap since kami ada hal lebih penting. Tapi waktu PKP ini menyebabkan hal penting tidak dapat diteruskan. Semua ada hikmah. Allah sebaik-baik perancang dan perlaksana. 

Alhamdullilah! Aku speechless sebenarnya! Sebab lama tiada baby dan rasa malu mau share. Bukan macam dulu-dulu. Pregnant saja terus 1 dunia tau. Haha. Kali ini aku memang berdiam diri saja. Cuma mau menulis di sini, untuk kenangan masa depan. Setakat ini yang tau aku pregnant team aku, husband dan uolls yang baca entri inilah. Hehe.

So kiranya tahun ini aku full puasalah ya. Sebab tiada cuti. Boleh saja kalau mau cuti, tidak berdosa pun. Cuma aku masih tidak rasa apa-apa pregnancy kali ini. Lagipun terlalu awal lagi. Baru 5 minggu ikut pengiraan aku. So tiadalah pregnancy sickness lagi. Craving sangat pun tiada. Cuma semalam aku teringin sangat mau makan kedondong. Haha.



Ini pula sahur aku ambil sepanjang Ramadan. Tidak makan nasi sebab bila makan nasi, badan hypo. So aku prefer shake-shake saja pagi-pagi. Cuma since i know i pregnant, aku letak extra skop ESP. Haha. Yelah, memang minum untuk diri sendiri. Tapi keperluan nutrisi untuk 2 orang tau. Mau full of nutrition sewaktu hamil, kena top up nutrisi sihat.

Aku konsisten ambil ini since PKP. PKP bulan 2 kan. So start February tu aku dah konsisten ambil 3 vitamin ini. Betullah bila kita cukup nutrisi, senang mau pregnant. Selama ini Allah tak bagi sebab Allah faham kondisi badan aku. Kurang darah dan selalu rasa mau pitam. Tapi memang since aku makan 3 jenis vitamin ini, aku jarang mau pitam. Selain tu, 3 vitamin ini juga ada dalam set kesuburan sebenarnya. So no wonderlah aku subur. Haha.

Alhamdullilah. Segala puji bagi Allah. Allah sebaik-baik perancang dan pelakasana. Semoga kandungan ini membawa aku lebih dekat untuk beramal soleh. Semoga kandungan ini, memberikan kasih sayang yang lebih erat antara aku dan husband. Aku juga doakan, kawan-kawan yang belum ada rezeki. Semoga Allah tiup segumpal darah dalam rahim kalian. Doakan juga kesihatan aku ya. Tq semua.

Bagi yang mau beriktihar untuk hamil atau tengah hamil dan mau berpuasa dengan nutrisi yang cukup dan kenyang yang lama. Boleh contact aku ya.










6 Testimoni Hebat Collagen Powder Shaklee

Tiba-tiba start bulan lepas, team 'gila' Collagen. At first seorang try Collagen, lepas tu merebak pada 1 team bila ada yang share feedback Collagen. Sampai aku pun terikut sekali. Haha.

Actually tahun 2015 aku pernah consume Collagen selepas bersalinkan Yadik. Best gila makan Collagen sebab effect paling awal aku nampak ialah bahagian breast. Rasa penuh saja breast bila makan Collagen.
Paket lama Collagen

Lepas tu aku selalu juga beli Collagen ini, cuma tiada motivasi untuk konsisten sebab aku makan Vivix. But since my team semua 'gila' Collagen sekarang ini. Aku pun ter'racun' jugak. 

Baru-baru ini aku study pasal Collagen, rupanya bukan untuk kulit semata-mata. Tapi Collagen ini bagus kulit, tulang dan sendi, otot jantung kita, otot ovari dan even kulit kita yang ada stretch mark pun sebenarnya sebab kurang Collagen.

Testimoni 1
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1mBJ9glmiz0wiG76tiDiANXxUkzWXszbD

Ini adalah kawan baik aku. Actually dialah yang jadi punca utama kami 1 team makan Collagen. Haha. Since 2018 dia makan Shaklee sebenarnya, baru-baru ini makan Collagen.

Tahun 2005 kami sama-sama ikut kawad kaki peringkat kebangsaan dan lengan dia sunburn sampailah ke bujang. Kalau perhati lengan 25.1.2020, masih ada bekas sunburn tu. Memang susah mau hilang.

Tapi selepas 14 hari consume Collagen, sunburn tu hilang serta merta. Dia siap tunjuk dengan aku lagi masa ambil kotak kedua Collagen di rumah. Betullah Collagen ini perbaiki tona kulit dan licinkan kulit.

Testimoni 2
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1eRKtkJXJFjhagLtzMRBz1rLZysJRpmeT
Our Kakak Nurse. Busy escort pesakit dalam ambulance, membuatkan dia jarang ada masa untuk diri sendiri especially bahagian muka. Tapi selepas sachet pertama makan Collagen, muka rasa anjal. See baru day 1 tau. Aku tidak sabar tunggu dia habis 14 hari.

Testimoni 3

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1hKl7KXeXvVJb9JdKmPaQm4SwMWJA42M1
Ini pun teammate juga. Masih BF anak dan consume Collagen. Kulit pun makin glowing dan yang paling penting, suami puji perubahan breast. Anak 3 tau ini, semua anak full BF. So tiada alasan untuk mau cantik semula.

Testimoni 4
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1Ug4bPjVzqdDDukrV1Xb3skNEips5BD2Z
Teammate juga. Kawan dari zaman sekolah. Kulit muka moist dan ada perubahan awal pada breast. Testimoni ni masa day 2 tau dia makan Collagen.

Testimoni 5
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1G9Hde_4BsBZwYCXu4D0ZHwIblRlDdQ3xOne of my classmate and now my teammate. Hari tu kaki dia patah. So aku suggest untuk dia ambil Collagen untuk penyembuhan dan percantuman tisu tulang. Alhamdullilah, tulang cepat bercantum. 

Selain tu dapat effect rambut lebih kuat selepas consume Collagen! Bestkan? Makan untuk tulang, tapi dalam masa yang sama dapat effect lain.

Testimoni 6https://drive.google.com/uc?export=view&id=1wMPY-lDgJWmdvgcBk1qeUrrLy_CDBDk1Hari kelapan makan Collagen nampak perubahan pada breast dan muka. Tegang! Hehe. Bacalah sendiri testimoni teammate i!

So pada sesiapa di luar sana mau effect power macam ini, boleh try Collagen Powder Shaklee! 

Boleh beli sendiri dengan sign up sini sign up member terlebih dahulu. Baru search Collagen Powder untuk belian. 

Tapi lagi best kalau mau aku consluts. So Wasap aku sini.
 

Sale Shaklee Naik 60%

Salam sayang semua. Apa khabar? 

Alhamdullilah aku sihat, semoga kamu pun sihat ya. Hari ini genap 15 hari aku tidak menulis di blog. Since 15 hari lepas, aku tiba-tiba malas buat semua kerja termasuklah menulis. Lagipun aku agak busy di WhatsApps. Hehe. 1 lagi, otak aku macam tiada idea mau menulis. Aku ada juga try menulis, tapi memang tepu ini otak. Lepas tu bila sudah stop 2 3 hari, pandailah tu bagi alasan mau start 1hb. 
Apa-apa pun, belum terlambat aku ucapkan Salam Ramadan kepada semua kawan-kawan blog. Aku mohon maaf pada semua dan aku maafkan semua orang. Amin. Semoga kita semua mendapat rahmat dan berkat dalam Ramadan.

Sebenarnya mau share dengan kamu. Bulan lepas, Allah bagi hadiah buat aku dan team. Aku efektif penerima bonus 21% pada hari ke 20 bulan April dan seterusnya 3 orang leader aku rank up. Jualan terkumpul kami sebanyak RM 36,590. Adakan leader aku minta doakan awal April tu. Alhamdullilah, dia rank up juga.

Sebenarnya jualan Shaklee kami naik 60% dari bulan lepas. Ya Allah bukan kami yang hebat, tapi Allah yang hebat bagi kami customer yang hebat-hebat. Masya-Allah Tabarakallah. Allah yang hebat bagi kami rezeki. 

Aku belajar beberapa perkara baru sebenarnya dan ini mungkin asbab kecil yang Allah pandang untuk izinkan kami ada sale begitu banyak.

Ini bukanlah tips aku 100%, ada kawan-kawan yang share.

1. Qada Solat
- Dulu pernah kawan cakap ini adalah aib kita. Betul ini aib kita sebab tinggalkan solat, itu sebab kita kena Qada Solat. Semoga Allah terima usaha kita. Selain itu, mana tau Allah mau ambil nyawa kita. At least kita mati dalam keadaan berusaha untuk Qada Solat. Aku pernah tulis sini.

2. Sedekah
- Dalam team kami, kami ada 1 check list rohani. Setiap subuh sedekah sesuatu amount dengan konsisten. Musim PKP, musim ramadan memang peluang untuk bersedekah sangat luas. Alhamdullilah. Bagi yang bersedekah sebiji benih, Allah akan balas dengan 10 kali ganda minimum.

3. Doakan Orang Lain
- Dulu kalau orang minta doa, aku just cakap Amin Amin. Now bila doa, aku doakan orang tu sungguh-sungguh. Doa dari hati, tadah tangan. InsyaAllah malaikat yang mencatat doa kita untuk orang lain, malaikat juga doakan kita. Bayangkan, kita doakan orang tu. Malaikat yang maha tinggi darjatnya itu doakan kita. So start dari sekarang, kalau mau doakan orang lain. Doakan sungguh-sungguh.

Banyak lagi sebenarnya tips, tapi ini antara tips yang aku baru buat dan istiqomah buat. Minta kawan-kawan doakan aku melahirkan lagi 8 orang leader baru bulan ini ya. Sama-sama berbalas doa, kiranya ada diantara kawan-kawan mau minta bantuan doa. Boleh komen ya. InsyaAllah, kita doa sama-sama. Kita tidak tahu doa siapa yang Allah angkat, yang penting ini salah satu usaha kita.

Allah marketing plan is beyond logical!

Selain itu, aku juga war-warkan untuk mencari biz partner baru. Manatau ada yang mau join, boleh terus whatsapp aku ya. Link sini

blushermerah_

Hi Kawan-kawan