Apa Itu Bosou?

by - Julai 18, 2020

Since ramai yang tanya bosou tu apa di posting ku minggu lepas. So hari ini aku mau sharelah apa tu bosou. Walaupun aku endak pandai buat, tapi i try so hard to explain to u that feel of eating bosou. 


Rasa Bosou?

1. Masam
2. Masin
3. Sedap
4. Pedas

Memang sangat sedap bila makan dengan bubur nasi panas. Aku dulu boleh makan sampai 1 kontenar sambil main game. Haha. Kawan aku cakap, bosou ini macam pekasam.

Bosou ini nasi di jeruk dengan sayur-sayur segar contoh yang aku suka makan ialah Bosou rebung. Memang sangat sedap. Sebenarnya ada bahan pengawet ini. Tapi original from plant. Bukan cuka. Tapi buah Pangi.
Ini buah Pangi. Kena belah dan keluarkan isi yang hitam tu. Aku mau try cari di pasar Menggatal nanti. Mau juga try buat bosou. Bosou ini jeruk nasi bah lebih senang mau faham.

Menurut seller aku selalu beli dulu, bosou ini di perap dalam 7-10 hari untuk dia masak. Lepas masak atau matang, boleh sudah makan begitu saja atau bagi yang tidak biasa macam aku. Aku tumis dulu bosou sama bawang dan campur lada putih.

Ini pula bosou sayur batang pisang. 

Semua jenis bosou memang bau dia boleh tahan kalau tidak biasa. Tapi kalau sudah biasa, bau itulah paling sedap sebenarnya. Haha. 

Aku dulu tidak makan bosou pun sebab bau bosou ini, tapi bila aku sudah try. Baru aku tau betapa bosou ini sedap.

Bosou ini, makanan orang Dusun. Macam aku Rungus tidak pandai buat bosou sebab kami pula makanan tradisi kami yang sama macam bosou ini ialah Sinamu. 

Kalau di KK, banyak ini bosou di jual di pasar-pasar atau tamu. Senang mau dapat. Cuma untuk yang muslim, untuk lebih yakin. Kena pilih seller. Tu sebab aku beli bosou di Kundasang. Sebab Kundasang majority penduduk Muslim. Penjual dan buat bosou pun Muslim.

Ini bukan racist ya. Tapi aku harap kawan non muslim faham kenapa kami mencari seller beragama islam. Aku pun harap penjual yang beragama islam ini, jaga kebersihan masa buat bosou.

Aku paling suka makan bosou sama nasi panas atau bubur nasi panas. Memang tak pandanglah makanan lain. Masalahnya walaupun bosou ini nasi, bolehnya nasi aku sendiri bertambah. Haha.

So itulah kisah bosou. Nextime aku boleh belajar buat bosou. hehe

You May Also Like

8 ulasan

  1. Terima kasih terangkan.
    Rasanya kalau saya makan pun akan ketagih sebab ada rasa masam, masin, pedas dan penting sedap :)

    BalasPadam
  2. endak pernah dengar ini bosou
    Apatah lagi mengeatingnye.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe.. wak banyak rebung boleh buat ini di rumah

      Padam
  3. ok tak pernah jumpa apatah lagi makan hehehe... tapi nampak sedap

    buah pangi tu biasa di sini orang panggil biji keluak, dalam makanan baba dan nyonya banyak pakai buah ini...

    BalasPadam
  4. wow unik bosou semua rasa ada.. mama x penah makan

    BalasPadam
  5. Bosou... sedap ni... goreng kasi campur lagi lada putih... aduiiii drooling terus mulut oo hehehe

    BalasPadam