Short Vacation : Kundasang Musim Hujan

by - Julai 14, 2020

Ahad lepas aku memang tidak bercadang mau ke mana-mana walaupun hati aku ini meronta-ronta mau ke Daiso. But since my kiddos ada di KK sudah, mau gerak ke sana ke sini memang aku hadkan. Jadi lepas solat Zohor, aku terus ajak anak-anak ke market beli ayam dan beberapa food untuk makan sambil tengok upin ipin.

Tanpa perancangan, lepas laki aku balik dari kedai. Dia terus ajak ke Kundasang. Masa tu mujur aku dah kemas rumah. Cuci kain saja belum. So aku pun main sumbat saja 2 pasang pakaian dan beberapa keperluan mandi serta bubur yang aku masak tadi pagi.

Jam 5 PM kami sampai di Pekan Kundasang. Hujan lebat gila. Aku sampai basah cari bosou. Keep on reading, kang aku tunjuk apa tu bosou. 

Ini View dari bilik kami. View jam 6.50 AM

Mulanya kami mau tidur di kaki Gunung Kinabalu. Tapi memandangkan hujan lebat, laki aku takut banjir. So kami tidur di kawasan Kundasang. Alhamdullilah dapat bilik memang frame view depan gunung.

Lepas check in, kami terus cari dinner. Macam biasalah di Kundasang ini, memang sayap ayam dia sedap. Walaupun aku memang tidak berapa puas hati dengan tahap kebersihan ayam tu. Haha. Tapi makan jugak!

Tiada apa mau tengok di Kundasang sekarang. Dairy Farm Desa tu pun tutup lagi. So kiranya kami ke sini untuk tidur dan tengok Gunung waktu pagi saja.

Aku memang ada bawa tudung jalan waktu packing barang tapi aku langsung tiada bawa keronasang dan pin. Masa tunggu tapau siap, aku sempat beli pin tudung di kedai berhampiran. Memandangkan dari tahun lepas aku mau beli pin tudung, so aku terus beli harga RM 10. Haha.


Inilah bosou yang aku cakap tu. Lama tidak makan, sebab kalau di KK susah mau cari penjual Muslim. Kundasang porpulasi penduduk dia kebanyakkan muslim. So since sini ramai muslim yang jual. Aku beli banyak juga
.
Ini pulak sambal tuhau. Dulu aku tidak pandai makan pun sambal tuhau ini. Tapi entah macam mana tahun 2018 aku tiba-tiba suka gila sama tuhau sampailah sekarang. Tapi macam biasa, benda ni pun susah mau cari penjual Muslim. So since banyak di jual sini. Aku beli 3 balang. Makan sikit-sikit je sebab jeruksambal tuhau ini masin giler.

Sayap ayam sedap. Haha.

Next week aku akan cek gula tau. Tapi laki aku beli sampai 6 tapau durian. Aku pun jadi orang kurang siuman terus bila nampak durian. Haha.

Yayang sibuk ambil gambar durian, yadik seperti biasa. Pembantu makan umi.


Abah dia paksa begambar. Taknak bangun sebab sejuk sangat.
My lovely skincare! Mau cerita banyak pasal skincare ini sebenarnya. Memang banyak berjasa pada kulit ku yang super sensitive!

Vitamin wajib ibu hamil. Ada vitamin C sebenarnya tapi aku tak letak sini sebab Vitamin C tu masih baju lama, sedangkan kawan dia lain sudah baju baru. Vitamin C sebotol tahan 6 bulan, tu sebab masih pakai baju lama.

Matahari jam 7.30 Am gais. Ada nur di situ. Panas dia memang tak boleh bawa bincang.

Andu bah. Besar sudah anak-anakku ini. Seluar pun singkat sudah. Tunggulah Umi beli baju baby baru beli baju kamurang juga ya nak.

Kocung kacang, jarang sangat muslim yang jual. Kira rare lah ini, so auto beli.

My new 'pet'. Harap-harap subur sentiasalah ya. Sebelum ini aku pernah saja beli bunga ros. Mati selepas sebulan. haha

Lepas beli sayur, jam 8 am juga kami balik KK. Memang tidur saja di sana. Sebab jam 2 PM laki aku ada janji dengan orang di Puspakom. Aku pun tidak sabar mau balik sebab mau memasak. Bosou+Nasi panas+Kodop.

Kodop masak sama lada putih, terung dan ikan masin. Kak Dana cakap Kodop ini cendawan kukur.

Bagus jugalah kami awal balik, sebab ada customer mau pick up barang. Vitamin untuk wanita gais!

So itulah saja aktiviti kami masa p Kundasang. Makan, stay hotel, beli sayur rare dan tengok gunung Kinabalu. Datang Kundasang ini kalau mau tidur hotel memang rugi gila. Haha. Sebab datang sini kita mau nikmati suasana sejuk dan gungun Kinabalu waktu pagi. In same time waktu malam, memang sangat best kalau ada BBQ. Aku kalau datang sini tidak masak, rasa rugi. Haha. Sebab ada saja homestay yang ada kebun sendiri. So uolls boleh petik sayur sendiri dan masak.

Selalunya end of year, aku dan family husband aku selalu stay sini dalam 2 malam 3 hari. Masak macam-macam dan panggang macam-macam. Memang tidak puas gateway kali ini sebab dapat homestay yang tiada dapur sendiri. Tapi still bersyukur sebab depan bilik ini terpampang jelas Gunung Kinabalu.

Next week, team pula ajak ke House Tree. Uolls mau tengok macam mana situasinya? hehe.

Okey, before that. Mau share bah. Kot-kot ada yang sudi mau add aku di FB. Aku aktif semula di FB. Boleh add Elly Matin. Thank you semua.












 Vitamin Caku tu masih botol lama. Haha.

You May Also Like

15 ulasan

  1. bila lah nak sampai kundasang nih... best nya cantik betul tempatnya, lapaar akak tengok semua makanan tu dik oi... dulu akak pernah makan serunding tuhau, sedap rasanya berempah tapi rasa dia tu layan jugak...

    BalasPadam
  2. Masih tidak tahu bosou itu apa.
    Saya pun cuba sustainable vitamin C Shaklee. Ingat boleh hisap tetapi rasa pelik terus telan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebab ia original dari ekstak jagung. lepas tu ada bioflavonoid tu yg asam.. Tiada gula. hehehe

      Padam
  3. Bosou tu nasi ke? macam bubur lambuk je. heheh
    ikan tu dia rebus ke?

    BalasPadam
  4. teringin nak pergi kundasang tapi belum sampai lagi ke sabah.

    BalasPadam
  5. teliur tinguk kodop masak lada putih. punyaaa sedap tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan kaella. Kakak pun baru-baruan pandai makan.

      Padam
  6. Seronoknya g Kundasang. Kami last g sana 2018

    BalasPadam
  7. menyelerakan bosou sama nasi panas tu sis :)

    BalasPadam
  8. lama mama memendam rasa nak dtg sini tapi takmau la dtg musim ujan rugi plak nanti. apapun view mmg cantik sgt

    BalasPadam