Homeschooling Malaysia Umur 5 Tahun

Sebenarnya masa KPM sudah keluarkan notis untuk persekolahan semula. Aku memang nekad tidak hantar Yadik ke sekolah. Banyak sebab juga sebenarnya. Salah satu faktornya since PKP Yadik bangun jam 10 am. Padahal sekolah dia start jam 7.30 am. Memang jenuh mau kejut sampai aku sendiri naik tantrum. Haha.

So i decide untuk tidak sekolahkan dia. Yayang saja ke sekolah sebab Yayang sesi petang dan next year dia akan masuk darjah 1. Mau tidak mau kena sekolah juga.

Dan aku memang berniat untuk homeschooling dia. Cikgu pun sokong. Tapi niat saja tidak cukup gais. Haha. Dari Yadik kenal ABC sekarang dia kenal pun tidak huruf E. Rasa macam mau jadi singa pun ada. Tapi itu salah aku sendiri sebab cakap mau homeschooling tapi tidak buat sebab terlalu sibuk.

So bulan 9 ini aku mula sudah homeschooling Yadik. Memang sakit hati juga sebab huruf pun tidak kenal. So aku start dari mengenal huruf. Sehari 1 huruf saja. Walhal kawan ku punya anak sudah pandai suku kata. Maaf nak.


InsyaAllah kalau sehari 1 huruf, nanti sebulan dapatlah habis huruf abc ini. Aku tidaklah bagi tekanan sangat sama Yadik. Sebab yang salah aku bukan dia. Haha. Aku yang tidak konsisten ajar dia. So aku cuma bagi dia menulis 1 huruf 1 hari.

Yang peningnya lagi, lagu blackpink boleh pula dia hafal dengan umur 5 tahun ini. So sekarang ini umi kena start dari mula.

No pressure sebab Yayang pun dulu berhenti sekolah masa pertengah tahun 2019. Di rumah tiada pun dia belajar, aku cuma biarkan dia melukis dan mewarna. Masuk sekolah 2020 ini senang juga adapt dan ajar dia. 

Aku percayakan cikgu Yayang dimana akan jadi cikgu Yadik juga next year. Cuma bezannya Yayang dan Yadik ini, Yayang pernah sekolah 1 tahun waktu umur 4 tahun di PASTI. So kira dia terdedah juga dengan persekolahan. Yadik ini langsung tidak sekolah. Dia sekolah sebelum PKP tu saja.

So mau tidak mau kena ajar juga ya Umi. Haha.

Its ok, ABC saja bah. Step by step. Paling penting, umi dan anak jangan stress. Sebab kita mau dia enjoy belajar.

Aku juga limitkan aktiviti luar aku seperti COD dan outing bersama kawan bulan ini. Aku keluar bila perlu. Urusan COD aku serah semuanya pada runner. Rezeki runner.

Kamu ada yang anak 5 tahun tidak masuk sekolah semula? sharelah cara ajar anak macam mana? sebab kalau mau beli buku aku memang tidak mau beli sudah. Macam tidak terpakai pun buku tu bah. Haha. Tu sebab aku guna kertas saja.

Nanti pergi Eco Shop mau beli stamp yang ada bintang-bintang untuk tanda kertas kerja Yadik.

So that all for today. Thank you for reading


Ulasan

  1. elok juga tu bagi kenal huruf kecil dulu, kalau rajin, ajar dia suku kata yang teknik fonik, kat youtube banyak ada. :)

    BalasPadam
  2. Betul jangan paksa.
    Tenang-tenang sahaja. Lama-lama insya Allah pandailah itu.

    BalasPadam
  3. slow2 ajar insyallah nanti Yadik jadi pandai. sabar ye sis :) ♕Tiara Sapphire♕

    BalasPadam

Catat Komen

Catatan Popular